Nederlands MediaNetwerk

In de huidige crisis wordt wereldwijd van alles waar het slecht mee gaat gesteund. In Nederland wordt zo hier en daar geopperd dat de vaderlandse media ook aan steun toe zijn, vooral de dagbladen zouden dermate aangeslagen zijn dat een financiële injectie op zijn plaats is. Moet de overheid de media steunen? Ja of nee? En welke media wel en welke niet, en op welke manier en onder welke voorwaarde?

Weergaven: 616

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Nee, is juist goed om een en ander te laten gebeuren, zodat er op andere creatievere vlakken nieuwe manieren van communiceren ontstaan.
Gaat het zo slecht met de media dan? Zijn het niet 'de media' (ik wil niet generaliseren) die met dikke, vette koppen schreeuwen dat het zo slecht gaat? Laat er eerst maar eens een genuanceerde berichtgeving komen over de feiten, in plaats van sensatie te zoeken. Ik zal geen namen noemen, maar vooral bij sommige kranten lijkt het wel een wedstrijd wie de meest dramatische koppen kan verzinnen en de negatiefste 'experts' uit alle hoeken en gaten kan trekken.
Geen steun. Eigen boontjes doppen en creatiever worden in het bedenken van oplossingen om hier uit te komen.
Tuurlijk niet. Media die niet groot en sterk genoeg zijn om hun eigen broek op te houden, hebben simpelweg geen bestaansrecht.
Geen overheidssteun, minder geld over de balk bij de diverse kranten en op zoek naar creatieve oplossingen
Dat is niet te doen, althans niet eerlijk. De media- en entertainment sector is zo groot, dat je steun zou moeten verlenen aan de ZZP'er tot en met de grootste mediabedrijven in ons land. En de verschillen in de verschillende media kanalen zijn ook enorm groot. Hoe verdeel je op eerlijke wijze steun tussen radio, televisie, krant, bladen, boeken en internet?

Dat banken worden gesteudn komt alleen maar omdat de consument haar of zijn geld daar heeft 'staan'. Omvallen van banken zou van de 'rijke' wereld meteen een derde wereldland maken.

Het omvallen van mediabedrijven resulteer triest genoeg in grote hoeveelheden ontslagen. Met onwerkelijk geld van de overheid is dit op de langere termijn niet op te lossen.

Helaas zien we hier de gevolgen van veel te ver doorgevoerde privatisering en globalisering. We hebben daardoor de wereld niet meer in onze hand. We snappen zelf niet meer wat er aan de hand is.
Ewald zei:
Tuurlijk niet. Media die niet groot en sterk genoeg zijn om hun eigen broek op te houden, hebben simpelweg geen bestaansrecht.
Ben je belazerd. Ik dacht even dat de stelling een grap was, in vervolg op Amerikaanse wildvlees-industrie die om steun vroeg bij monde van de immer spraakmakende Larry Flynt. En trouwens, waar trekken we dan de grens. Want 'de media' omvat nogal wat. Dagbladen hebben een fors deel van hun sores geheel aan zichzelf te wijten. Ze kwakkelden al ver voor de crisis. Billen gebrand, dus blaren zitten. De paar die wel vernieuwend zijn, doen het relatief goed (Nrc.next). Neemt niet weg dat ik me wel zorgen maak over de journalistieke vrienden die er door in de problemen kunnen komen.
Nee, de overheid moet geen media ondersteunen. Goede media(producten) kunnen zichzelf onderhouden. De overheid moet echter wel kwalitatieve journalistiek ondersteunen en dan niet door journalisten geld te geven maar door de consument en met name jongeren het belang van goede journalistiek bij te brengen. Hoe de jeugd en de Nederlander dan dit gaat consumeren is aan hun.
Helemaal eens met Ewald. Kijk naar dagbladenuitgever De Persgroep van Christian van Thillo, die zelfs in staat is uit eigen middelen PCM te kopen.
Wat een onzin. Even generaliserend: 'de (massa)media' geven tegenwoordig vaak meer gekakel dan inhoud, een paar minder kan dus geen kwaad. Kwaliteit komt echt wel bovendrijven, de rest verdwijnt gewoon en daar hoeven we niet rouwig om te zijn. Dat gebeurt toch ook met andere media zoals publieks- en vaktijdschriften? Laten 'de media' eerst eens freelancers behoorlijk betalen en ze niet door wurgcontracten uitpersen. Een oud spreekwoord zegt al "pay peanuts, get monkeys'. Kwaliteit moet gewoon betaald worden, ook door de lezer. Wat is nu bijvoorbeeld beter, een grote oplage van krant zonder noemenswaardige inhoud en met een gratis of goedkoop abonnement of een kleine krant met een publiek dat bereid is daarvoor goed te betalen en met een goede diepgang? Ik kies voor het laatste.
Géén steun, dan zou ik me als ZZP-er toch weer 'afhankelijk' voelen. Daarnaast zie ik het als een uitdaging mijn opdrachtgevers te motiveren juist nu wél te investeren in het imago van hun organisatie.
Ik zie de crisis als een uitdaging, het is spannend...en onzeker. Maar met een beetje lef van zowel de producent als de opdrachtgever zie ik het positief in, zonder steun.

Antwoorden op discussie

RSS

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden