Nederlands MediaNetwerk

Nobelprijs voor de Vrede naar Europa – een signaal uit Noorwegen over de rol van Europa om de Vrede te bewaren in de wereld

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar Europa. Alfred Nobel, de uitvinder van het dynamiet, riep deze prijs in het leven. Uit schuldbesef. Hij las zijn necrologie in een Parijse krant nadat zijn broer was overleden. De krant had zijn broer aangezien voor Alfred en kopte dat Alfred Nobel was overleden: “de man die zijn geld verdiende over de ruggen van de oorlogsslachtoffers.” Dat las Alfred. Hij trok zich dat zo aan dat hij de Nobelprijs in het leven riep: elk jaar dienen vijf Nobelprijzen te worden uitgeloofd.

In 2010 kreeg een Chinese dissident de prijs – tweespalt in China is een Amerikaans belang op economisch gebied. Dit jaar krijgt Europa hem in het jaar waarin de stille oorlog over het geld steeds luidruchtiger wordt. Deze prijs is inmiddels een teken aan de wand. In ieder geval het teken dat Europa moet stoppen met vooral met zichzelf bezig te zijn. Europa moet aan Amerika laten zien vooral een heel wijs continent te zijn in de wereld. Laat het niet zo zijn, dat na president Obama Europa dit signaal ook niet gaat of kan oppakken. De Nobelprijs, niet voor bewezen diensten aan de wereldvrede, maar voor nog te bewijzen diensten. Juist nu het nog kan.

De rol van de Verenigde Staten in de wereld

Mogelijk is die op dit moment dus: chaos scheppen in de wereld met een plan achter de hand om zodra de tijd daarvoor rijp is tot actie over te gaan. Ik weet niet wat ik mij daarbij concreet moet voorstellen. Misschien is het ook wel onvoorstelbaar, zoals het onvoorstelbaar was dat het Worldtrade Centre met succes werd aangevallen.

Duidelijk is wel dat ook Ron Paul, een congreslid voor de Republikeinen, pleit voor meer overzichtelijkheid en minder bemoeienis van de staat met onder meer het bepalen van de hoogte van de rente. Hij zegt: ‘ laat de markt die rente bepalen’. Dat is een standaard onderwerp voor de Republikeinen - de rest van het verhaal van Ron Paul is niet standaard voor deze partij. 

Ron Paul wordt in eigen land in politieke kringen niet heel erg serieus genomen. De samenwerking tussen pers en de beleidsmakers in de Amerikaanse politiek is perfect. Hij maakt wel veel steekhoudende opmerkingen. Let wel Ron Paul zit aan de rechtse kant voor Nederlandse begrippen. In combinatie met het verhaal van professor Michael Hudson over dat Amerika de wereld de financiële oorlog verklaart, zou die boodschap zelfs voor de VVD in Nederland uit onverdachte hoek moeten komen. Niet voor niets maakte Obama een matte indruk in zijn debat met Mitt Romney – hij wil dit beleid niet op zijn naam hebben en weet dat hij als persoon en als democraat niet machtig genoeg is om hieraan iets te veranderen. Hoe goed hij zijn publiek ook kan aanspreken, hij heeft kennelijk niets meer om voor te vechten. In het volgende videofragment is Ron Paul de voorzitter van een soort van enquêtecommissie met zware jongens uit de geldmarkt over het mechanisme achter de waardering van het geld en de ruimte die er nog is in die markt. Interessant is dan om te luisteren naar het antwoord van Lehrman op de vraag van Ron Paul over korte termijn oplossingen in verband met de geldcrisis. Hij vraagt of een voorziening voor bedrijven om grote investeringen te doen (commercial loan) in het leven geroepen door de FED (Federal Reserve System) op basis van geld bijdrukken, inflatie zou veroorzaken - luister naar het antwoord van Lehrman. (op 0.52 op 52 minuten). Je zou dit ook het witwassen van bijgedrukt geld kunnen noemen. En wanneer de aldus geproduceerde goederen bestemd zijn voor de export, wordt de inflatie wereldwijd ingezet.

De rol van de VS in Europa

Waar Europa socialisme en kapitalisme tot nu toe heeft weten te integreren tot een beleid waartegen de VS zich decennialang heeft verzet, is die integratie in de Verenigde Staten van Amerika niet gelukt. Denk bijvoorbeeld aan de staaloorlog nog niet zo lang geleden.  De volgende tekst is in die discussie cruciaal voor het verband tussen socialisme en kapitalisme: "Robert Zoellick, Amerikaans handelsafgevaardigde, beschuldigt de Europese Unie van verstrekking van 50 miljard dollar aan overheidssubsidies aan de staalindustrie, gespreid over de afgelopen 50 jaar. Dit zal het Amerikaanse standpunt zijn tijdens de WTO-geschillenhoorzitting". 

Duidelijk is dat Europees beleid door de jaren heen de positie van de VS heeft afgezwakt: de euro deed zijn intrede en de dollar kwam daartegenover zwak te staan. Ik volg de buitenlandpolitiek van de VS te weinig intensief om goed te weten wat de VS sinds de invoering van de euro heeft gedaan om zijn positie op de geldmarkt weer een beetje terug te pakken. Het kan zomaar de meer radicale toepassing zijn van de beleggingshypotheek. Anderen weten dat beter dan ik.

Een ander voorbeeld van inmenging van de VS op Europees beleid, is dit: “VS dreigen luchtvaartoverleg met Europa af te breken” (zie de berichtgeving daarover destijds (2005)).

De rol van de VS in Europa is ‘tweespalt zaaien’. En de Nobelprijs voor de Vrede zie ik als de opmaat naar een verdieping van die tweespalt. Maar uiteraard dat niet alleen. Van belang is na te gaan welke leiders in Europa geneigd zijn het Amerikaanse beleid kritiekloos te volgen. Ook die leiders brengen tweespalt en benadrukken de bestaande. Te zien is dan dat Angela Merkel zich zo gezien, voorbeeldig gedraagt richting de Grieken.

Nog een voorbeeld: dan komt die schuldencrisis in Europa en ineens een bank uit de VS die landen in Europa gaat ‘afwaarderen’ van de triple A-status. De vette koppen in de krant moeten deze acties geloofwaardig maken voor het grote publiek: Moody’s waardeert landen af en zet ze naar een andere A-status of naar misschien niet eens meer een A-status. En: deze bank heeft zelfs nog een concurrent ook Standard & Poors ) Wie heeft dit kunnen verzinnen. Ook weer een bemoeienis van de VS met Europese aangelegenheden. Hoe afhankelijk is Europa nu féitelijk van de VS?

Conclusie

Een ontwerpresolutie van het Europees parlement ligt klaar op dit moment. Binnenkort vergadert de Veiligheidsraad van de VN over Syrië. Koppen in kranten spreken boekdelen. Het westen spreekt van opstandelingen. De Syrische regering spreekt van rebellen. De crisis is ontstaan in Syrië in maart 2011 vanwege een bewustwording van een groot deel van de bevolking over de wijze waarop politiek bedreven wordt in eigen land. De burgers, opstandelingen, gingen mogelijk iets te snel de straat op. Ik vergelijk de opstand in Syrië met de bewustwording onder arbeiders en studenten in het westen in de vorige eeuw in de jaren '60 en '70. De consequenties zijn alleen veel dramatischer dan destijds bij ons. Dat was in 2011 een inschattingsfout.

Bijzonder is dat in de pers berichten verschijnen over wapenleveranties van Rusland aan het Syrische regiem. De vraag is nu hoe de opstandelingen hun wapens krijgen. Uit Qtar, las ik, en uit Saudi-Arabië en Turkije. Dit omdat deze landen dezelfde belangen zouden hebben. Israël zou het brein achter de crisis zijn. (Dat bericht maakt m.i. de chaos compleet) (Zie dit bericht) Maar lees dan ook dit bericht: “The Kentucky Senator [Ron Paul] strongly disagrees with Romney over arming the rebels in Syria,…” Zie dit bericht

Wanneer in deze situatie Europa de rol van vredestichter op zich neemt door de wapens op te pakken, ligt een wereldwijde ramp in het verschiet. Van belang is dat Europa de genuanceerde weg bewandelt en dat hij de opstandelingen aanmoedigt de wapens neer te leggen om met Europese afgezanten met het Syrische regiem te onderhandelen over hoe de wereld het vervolg in Syrië aanvaardbaar vindt, gezien vanuit mensenrechtenperspectief. Laat Europa dat zo doen, nu hij deze positie nog kan kiezen. Laat Europa de wereld alsjeblieft niet indelen zoals de VS (lees: de Republikeinen) dat graag willen. Het was in 2010 al opvallend dat dit bericht de wereld inging. En nu misschien te begrijpen: Turkije als het 'meest kwetsbare jongetje van de klas' (NAVO) door op de huidige wijze positie te kiezen voor het ‘westerse standpunt in Syrië’ tegen Assad.

De mensenrechten worden in Syrië op grote schaal en op flagrante wijze geschonden. Daarop is op dit moment het grootste draagvlak te vinden in de wereld. Het is bekend hoe de VS omgaat met mensenrechten. Laat voor eenmaal in de geschiedenis Amerika gewoon één van de spelers op het wereldtoneel zijn, niet meer en niet minder. Amerika speelt op papier in de kwestie Syrië geen rol van betekenis. Deze keer moet Europa zijn schuldbesef (Marshall Hulp) maar massaal van zich laten afglijden. Omwille van de wereldvrede. Als dat de boodschap is uit Oslo, heeft de commissie ter beoordeling van de toekenning van die prijs mijns inziens een punt.

Een vredestichter staat boven de partijen en blijft onder alle omstandigheden boven de partijen staan. Laat Europa dat op dit moment, zeker op dit moment, zich dat goed realiseren.

Weergaven: 221

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden