Nederlands MediaNetwerk

De week van Het Nieuwe Werken vandaag geopend met Het Congres in Rotterdam

Tem de tijd – voor inspiratie en energie

Het tot in de puntjes verzorgde congres ‘Tem de tijd’ in de Van Nelle Ontwerpfabriek gaf mij vanochtend inspiratie en energie. Het podium stond als een boksring midden in de zaal.

Al vroeg in de bijeenkomst hoorde ik mijn buurman zeggen: ‘Ik dacht, ik kom hier informatie halen…’, juist op het moment waarop ik werd benaderd door een wonderschone dame van de ABN AMRO met de vraag ‘kunt u mij een tip geven om de tijd te temmen’. Melanie Schultz van Haegen had juist daarvoor de tijd ‘getemd’ met een welgemikte mokerslag op een klok. Daarmee opende zij de week van het Nieuwe Werken. Op haar slag, spatte de tijd uiteen. Ik dacht:  “‘Het temmen van de feeks’ van Shakespeare, had veel meer voeten in de aarde.“  Dit had in mijn beleving veel weg van ‘de tijd doden’. Maar daar kregen wij, de congresgangers, de kans niet voor.

Minister Schultz van Haegen mepte niet alleen, ze sprak bovendien. En Gerard Essers sprak, Lodewijk de Waal ook (hij was tot 2010 de voorzitter van de TaskForce Mobiliteits Management). Rens de Jong (presentator bij BNR Radio) sprak de sprekers aan elkaar. Veel mensen bleven staan luisteren. Ook een vorm van ‘de tijd temmen’: klaar om te bewegen zo dat jij de tijd dwingt, en niet omgekeerd...

De tips

We gaven en kregen tips. Een boekje met onbeschreven bladzijden ging rond. Daarin mochten we ze opschrijven. Na ongeveer 20 minuten hadden we al vijf bladzijden vol. De persoon die schreef mocht het boekje niet langer dan vijf minuten vasthouden. Dan gaf die het door aan de volgende die al vaak reikhalzend klaar stond met de ouderwetse doch nog steeds goed functionerende ballpoint in de aanslag om zijn of haar aandeel te leveren.

Het Nieuwe Werken is een combinatie van goed management vanuit overzicht en toepassing van handige ICT in de dagelijkse praktijk. Het Nieuwe Werken is ook ‘geven en nemen’, initiatief nemen en volgen’, ‘leiden en geleid worden’, inspireren en geïnspireerd worden, en zeker: niet aan tijd en plaats gebonden zijn. Melanie Schultz van Haegen leest haar stukken ’s avonds en heeft dan ‘s ochtends tijd voor haar kinderen. Ik dacht: “‘lezen en voorlezen’ mogelijk gemaakt vanwege het Nieuwe Werken. Het Nieuwe Werken brengt soelaas in de opvoeding van kinderen van druk bezette topfunctionarissen.“

Enkele uitgewisselde tips: zet de meest belangrijke apps op de voorpagina van je mobiel, in ieder geval je agenda, inplaats van de hele santenkraam aan apps die je mobiel rijk is. Doe geen zaken door elkaar. Multitasken is verleden tijd: het leidt af en kost veel te veel energie en het schijnt dat je dan niets goed doet en ook niets snel. Concentreer je dus goed op juist alleen die zaken waarmee je je bezighoudt op het moment. Ga niet te pas en te onpas op je mobiel kijken. Kies daarvoor jouw momenten. Gebruik je hoofd waarvoor hij is bedoeld: nadenken en niet onthouden. Organiseer je aantekeningen zo dat je weet waarover je wie wanneer wilt spreken. (Zie het memosysteem in je Outlook agenda). Zorg ervoor dat je op een beperkt deel van de dag bereikbaar bent en zorg ervoor dat je collega’s/medewerkers dat van je weten. Organiseer je overleggen zo dat je slimme combinaties maakt waardoor de totale reistijd (in en tussen gebouwen en organisaties) zo laag mogelijk wordt. Organiseer landelijke overleggen op plekken die gemakkelijk met de trein te bereiken zijn en op een locatie waardoor de totale reistijd van alle deelnemers samen zo laag mogelijk is. Ik dacht: dat kan niet anders dan dat vanaf nu heel veel bijeenkomsten in Utrecht gehouden worden. In Utrecht zijn topondersteuners, die kunnen dan op de fiets naar de vergaderlocatie om bijvoorbeeld notulen te schrijven.

Verder hoorden we over de pomodorotechnique en de http://www.focusboosterapp.com/ Handige hulpmiddelen in de ICT. En nog veel meer. Maar dan had je maar moeten komen.

Zaken om overheen te komen

Ingesleten patronen, is een voorbeeld van iets waar we overheen moeten komen. Die zijn niet zo eentweedrie te veranderen. Daartegen hebben we de organisatiekracht nodig van mensen van een statuur als van Lodewijk de Waal – dacht ik hierbij.

Nieuwe Werkers zijn vooral bewuste mensen. Die denken na voordat ze de dag beginnen. In het Nieuwe werken lijkt geen dag op een andere; ook dat houdt de ‘nieuwe werker’ scherp. Ik dacht ook aan het boek van Daniel Ofman, Bezieling en Kwaliteit in Organisaties. Houdingen die bij overdrijving de eigen kracht dwars zit in één mens, beschrijft hij onder meer in zijn boek: kernkwaliteiten en valkuilen. Bij het Nieuwe Werken verwacht de organisatie evenwichtige mensen die voor hun gedrag kunnen kiezen, elk moment opnieuw en in onderlinge afstemming.  

Ook is er vaak nog veel gebrek aan vertrouwen in traditionele organisaties. Veel oud management wordt ingegeven door wantrouwen. De manager in het Nieuwe Werken moet bulken van vertrouwen en dat ook communiceren. Dat zal vooral nog tijd kósten.

Ouderwetse managers – ja, kom daar maar eens overheen…Ik geef het iedereen te doen die ermee te maken heeft. Er zal nog veel water door de Maas moeten stromen voordat een pro-actief handelende en denkende medewerker, over een ouderwetse manager heen is…’Zou ik dit wel mogen doen?’ zal zo’n medewerker jaren later nog denken…

Tot slot

Mijn leermoment zat vooral in de ochtend. Ik liep de workshops mis. Ik noem enkele thema’s voor jouw inspiratie, als je wel had willen komen, maar de tijd niet had: Hoe worden medewerkers baas over eigen mobiliteit, Fiets voor de winst, Hoe HNW vanzelf gaat werken, Het resultaat telt (van het programma Beter Benutten), de werkplek in 2020, hoe blijf je gezond bij HNW?, en het Hoofdkwartier van HNW (Stichting Natuur en Milieu).

De broodjes liep ik ook mis, maar daar stond tegenover dat er geen rij stond bij de garderobe en de uitrijkaarten voor de auto. Ja, ik was met de auto, uit Utrecht. Een snelle blik op de reistijd met het openbaar vervoer van Utrecht naar de Ontwerpfabriek: meer dan twee uur zou mij dat kosten, inclusief looptijd naar haltes, en wachttijden op het vervoer. Nu was ik binnen het uur terug op mijn basis. De tijd getemd. Veel eenvoudiger dan het temmen van een feeks…  

Weergaven: 157

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden