Er is in de afgelopen jaren veel veranderd in de wereld van PR en de journalistiek. Sommige misvattingen zijn echter dezelfde gebleven. Een greep uit de meest voorkomende:
1. Het gaat er om wie je kent
Niet echt. Hoewel ook PR professionals zich schuldig maken aan ‘namedropping’, zijn het vooral de opdrachtgevers die denken dat dit de succesfactor is, de tovertruc die al het andere overbodig maakt. Het gaat niet om de contacten. Het gaat om inhoud, een goed verhaal. Dit betekent niet dat goede contacten met de media niet belangrijk zijn. Een PR professional die door journalisten wordt vertrouwd en gerespecteerd, krijgt makkelijker zendtijd. Ook kunnen deze ‘warme’ relaties helpen bij het testen van een invalshoek of een idee. Deze feedback kan heel nuttig zijn bij het verder vormgeven van de pitch.
2. De perfecte pitch
Natuurlijk is het belangrijk dat je pitch klopt, je tekst moet goed leesbaar zijn, zonder typo’s en andere onvolkomenheden. Maar is het voor journalisten de beslissende factor? Niet echt. Journalisten gebruiken je pitch om zich een beeld te vormen van het verhaal. En het gaat er om dat je je verhaal goed kunt overbrengen en niet dat je e-mail geschikt is om één op één te publiceren. Waar het uiteindelijk om gaat is de inhoud, het persoonlijke contact en authenticiteit. Als je pitch niet succesvol was, dan zal het niet gelegen hebben aan het verkeerde lettertype of een spelfout.
3. Alleen interviews
Een mooi verhaal alleen is niet genoeg. Het verhaal moet ook verteld worden. Niet elke woordvoerder kan dit tot zijn sterke eigenschappen rekenen. Om de drukpers te halen hoeft er niet persé een interview aan de basis te liggen van de publicatie. Omdat het gaat om het verhaal, de content, is de vorm slechts een middel om het doel te bereiken. Sommige journalisten maken hun verhaal op basis van de input die levert (je verhaal) en willen in een interview nog een citaat ‘halen’ of enkele feiten bevestigd zien. Er zijn ook redacties die liefst zo veel mogelijk materiaal aangeleverd krijgen en hiermee zelf verder aan de slag gaan. Pin jezelf dus niet vast op de vorm, maar kom in overleg met de journalist tot datgene dat de beste input vormt voor het uiteindelijke artikel.
4. Beloofd is beloofd
De journalist heeft beloofd iets met het onderwerp te doen. Kwestie van afwachten? Niet echt. Redacties werken soms al ver vooruit. Dit kan variëren van dagen, weken tot zelfs maanden. Als jouw onderwerp hen interessant lijkt, wil het niet zeggen dat ze er ook meteen iets mee doen of dat ze het geagendeerd hebben. Intussen schrijdt de actualiteit in rap tempo voort. Het onderwerp kan intussen zijn nieuwswaarde verloren hebben. Houd dus altijd vinger aan de pols of en wanneer jouw onderwerp behandeld gaat worden en of er aanvullende input nodig is.
5. Print is king
En tot slot, als er wordt geschreven over je bedrijf, je product/dienst of je opdrachtgever, is het wachten op de vruchten van je arbeid. Wordt het een Google alert met een online publicatie of een ouderwets knipsel via de knipseldienst?Alhoewel het belang van online aanwezigheid over het algemeen wel bekend is, zijn er nog steeds opdrachtgevers die teleurgesteld zijn als hun verhaal de print editie niet heeft gehaald. Natuurlijk doen print publicaties het goed, maar het web wint het toch met afstand van print. Van de wereldburgers is 61% dagelijks online. De internet penetratie in Nederland (iedereen van 13 jaar en ouder) bedraagt inmiddels 92%. Van hen is 68% dagelijks online. Kranten worden ook op dagelijkse basis ‘geconsumeerd’ door 32%. Inmiddels hebben veel online publicaties een veel hogere oplage dan traditionele titels die in print verschijnen.
Een publicatie in print, hoe vergankelijk ook, blijft toch bijzonder. Het is tastbaar. Het geluid van een ritselende krant, inkt aan je vingers. Maar als het om publiciteit gaat, telt vooral het resultaat: page views, het aantal likes online. En dat zorgt er weer voor dat je vindbaarheid verbetert.
Welkom bij
Nederlands MediaNetwerk
Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox
Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)
Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief
Stuur ons uw persberichten!
Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar
info@nederlandsmedianieuws.nl
Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws
230 leden
200 leden
168 leden
160 leden
153 leden
115 leden
110 leden
104 leden
95 leden
88 leden
83 leden
82 leden
76 leden
76 leden
74 leden
71 leden
59 leden
45 leden
40 leden
36 leden
© 2024 Gemaakt door Bas Vlugt. Verzorgd door
Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk