Nederlands MediaNetwerk

Wat ik als freelance journalist in 2011 zou doen!

Freelance journalisten moeten niet wakker liggen van opdrachten, maar van ideeën.

Niet wachten tot een bureau belt met de vraag of je een verhaal wilt maken voor een customer medium. Gewoon aan de slag gaan. Selecteer tien favoriete customermedia, en laat je creativiteit erop los. Er zijn zoveel leuke ideeën te bedenken waarmee je zo aan de slag kunt. Gewoon beginnen en naarmate je verhaal vordert of misschien zelfs klaar is, er eens een belletje aan wagen. Bedenk daarbij één belangrijk punt: alleen de beste kwaliteit verkoopt.

Als freelancer moet je jezelf uitdagen.

 

Ik volg op Linkedin verschillende discussie over honorariums, varierend van 2 tot 50 eurocent per woord, of van 25 tot 100 euro per uur. Discussies die zijn ingegeven door het feit dat het altijd te weinig is. Als een bureau je belt voor een verhaal met een budget van 500 euro, roept dat ongetwijfeld de vraag op: doen of niet doen? Zoveel werk voor zo weinig geld? Uiteindelijk begin je er aan. Met tegenzin. En misschien wel zonder die noodzakelijke verdieping om topkwaliteit te leveren.

Eén ding is zeker: tijden worden niet beter. Budgetten blijven onder druk staan of zijn definitief verlaagd. Je moet harder werken voor minder geld. Dan zit er maar één ding op: het heft zelf in handen nemen. Dat houdt het vak leuk, geeft veel voldoening en zorgt uiteindelijk dat de kwaliteit er niet onder lijdt.

 

Voor doorwrochte verhalen is altijd een markt.

Steeds meer websites schreeuwen om goede content. Het lijkt me sterk dat de bureaus of de merken die eigen media uitgeven, niet geinteresseerd zijn als je echt wat te bieden hebt. En, voor een goed verhaal is altijd meer budget dan je verwacht.

 

Financiële instellingen

Financiële instellingen zoals banken en verzekeraars zijn heavy users van redactionele content. Gedrukt en digitaal. Ligt daar een uitdaging?

Dan moet je je op zijn minst verdiepen in de financiële producten waarover ze graag in eigen media willen publiceren. De hypotheek biedt veel mogelijkheden. Lees je in en bedenk een aantal invalshoeken waarmee je aan de slag kunt.

 

Hypotheekmarkt

Praat eens met een of meer hypotheekadviseurs over de vragen die iedereen die een hypotheek afsluit, zou moeten stellen maar nooit doet?

Probeer eens kopers van huizen te vinden, of eigenlijk mensen die van plan waren te kopen, een contract hebben getekend, maar de financiering niet rond kregen. Wat zitten daar nu voor interessante lessen in?

Je zou gesprekken kunnen aanknopen met mensen die hun huis in de verkoop hebben gezet? Het waarom is natuurlijk interessant, maar net zo boeiend is de vraag waar ze naar toe gaan en hoe het met de bank is geregeld?

Hypotheken kunnen voor een journalist een bron van inspiratie zijn en zorgen voor mooie korte lezenswaardige verhalen voor een magazine of op het web.

Er zijn genoeg lezers voor.

 

Woningmarkt

De woningmarkt is sowieso de moeite waard om te volgen als je op zoek bent naar onderwerpen om mee aan de slag te gaan.

Als je met enige regelmaat wat tijd in Funda steekt, kom je op interessante ideeën? Hoe kan het dat in een bepaalde stad en in een bepaalde wijk zoveel huizen te koop staan?

Is een buurt aan het verjongen? Is een bestemmingsplan veranderd?

Waarom is het ene huis zoveel goedkoper dan het andere in dezelfde straat? Twee identieke woningen en meer dan twintig procent prijsverschil? Wie zou nu geinteresseerd zijn in het ene en wie in het andere huis?

 

Spaarproducten

Als je wat tijd steekt in de digitale spaarfolders van banken, kom je ook op ideeën voor interessante verhalen. Sparen voor je kinderen of kleinkinderen doe je in de regel door de rekening op naam van dat kind te zetten. Mooi cadeau voor later. Maar je kind of kleinkind is amper zeventien als het van jouw bank een brief krijgt met daarin het mededeling dat er een aardig spaarbedrag klaar staat bij zijn achttiende. Of het kind geinteresseerd is met de bank te overleggen hoe het geld straks het beste herbelegd kan worden? Ja heus, zo gaat het in de praktijk. Of het nu om een paar honderd of enkele duizenden euro’s gaat. Weg cadeau. Banken en spaarders hebben hier vast een mooi verhaal bij, aan de hand waarvan je een geweldig artikel kunt schrijven.

 

Er zijn in ons land nogal wat huishoudens die een aflossingsvrije hypotheek hebben. Daarnaast beschikken ze over een redelijke reserve op een spaarrekening? Wat is nu wijsheid? Wat is fiscaal de beste strategie? Toch maar wat gaan aflossen met spaargeld, of gewoon op dezelfde voet doorgaan en hopen dat het met de huizenmarkt goed blijft gaan? De theorie in combinatie met enkele voorbeelden uit de praktijk, levert een smeuig en leerzaam verhaal op.

 

Nu studeren duurder gaat worden staan veel jongeren voor de keuze om aan te kloppen in Groningen voor een lening of de ouders lief aan te kijken. Wat is financieel de aantrekkelijkste route? Hoe denken ouders en studenten daarover?

 

Energie

Snap jij eigenlijk iets van de energiemarkt? Gebruik je groene stroom? De energiemarkt is als een groot vat, waar al die energiebedrijven hun stroom in gooien. Groen of niet.

Aan de onderzijde zit voor elke afnemer een kraantje waar hij zijn behoefte uit tapt. Besluit je om op groene stroom over te stappen, dan houdt dat dus niet dat uit jouw kraantje groene stroom komt. Wel nee. Het betekent dat jouw leverancier bovenin een beetje meer groene stroom gooit in plaats van gewone stroom. De grote hoop wordt er dus een beetje groener door. Uit jouw kraantje komt dus ook maar een heel klein beetje extra groene stroom. Door groene stroom te kopen, subsidieer je dus in wezen de stroomvoorziening in ons land. Niks op tegen natuurlijk. Maar zou de energiegebruiker die voor de keuze staat, begrijpen waar hij uiteindelijk voor kiest?

Hier zit een geweldig verhaal in, waarbij dit onderwerp vanuit meer kanten wordt belicht. Ga er maar aan staan, want het vergt veel research.

 

Over de voorbeelden die ik hiervoor geef, hoef ik niet na te denken. Ze drijven boven tijdens het schrijven van dit artikel. Als je er de tijd voor neemt, kun je veel boeiende verhalen bedenken, waarmee je morgen aan de slag kunt. In elke sector. Voor media van financiele instellingen, energiebedrijven, ziekehuizen , reisorganisaties, automerken en lifestyle retailers. Als ik freelancer was, zou ik het wel weten. Vanaf morgen zou ik het razend druk hebben, met de meest spannende onderwerpen. Een markt is ervoor, be sure.

 

Bron: customermedia.nl

Weergaven: 70

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden