Het nieuwe partnershipmodel van Facebook heeft voordelen, maar ook nadelen voor uitgevers.
Met de komst van Facebook Instant Articles kun je hele artikelen van diverse nieuwstitels direct in je Facebook bekijken zonder dat je naar externe websites door wordt gelinked. Launching partners zijn de international uitgevers BuzzFeed, The Guardian, The New York Times, National Geographic, NBC News, The Atlantic, Spiegel Online, en Bild. De bedoeling is dat alle uitgevers hun artikelen integraal op Facebook kunnen publiceren. Advertentie-inkomsten worden vervolgens verdeeld tussen FB en de uitgevers. 70% van de reclameinkomsten gaat naar de uitgever. Als de uitgever zelf Facebook Instant Articles-advertenties weet te verkopen is dit zelfs 100%!
Online advertentie budgetten
De laatste jaren zijn de online advertentiebudgetten weliswaar geëxplodeerd, maar vooral Google en Facebook hebben hier een groot voordeel in gehad. Voor uitgevers zoals TMG dekte de stijgende online advertentie-inkomsten bij lange na niet de zware verliezen op print. Gaat Facebook Instant Articles dan de redding zijn voor uitgevers?
Voordelen
Voordeel van Facebook is oa dat zij meer dan 10 miljoen Nederlanders kunnen bereiken. Van een groot deel van deze gebruikers hebben zij uitgebreide profiel informatie. Uitgevers kunnen hiermee hun doelgroep bereiken, maar ook onder ogen komen van soms onbereikbare doelgroepen. En niet onbelangrijk: er op korte termijn geld mee verdienen. Dat is iets wat bij platformen zoals Blendle (zo’n 260.000 gebruikers, waarvan 57.000 actieve gebruikers) en MyYour nog nauwelijks het geval is.
Content
Voor Facebook is content van uitgevers ook nog steeds van vitaal belang. Met alleen user generated content zoals vakantiekiekjes en selfie’s krijg je niet immers niet genoeg bezoekers aan je platform gekluisterd. Veel Facebook gebruikers consumeren veel content van diverse uitgevers via Facebook.
Data
Direct geld verdienen aan uitgevers is voor Facebook ook een lastige. Uitgevers staan nou niet bepaald bekend als grote adverteerders op FB. Ze moeten immers hun eigen broek ophouden met advertentie-inkomsten. Een partnership model zoals ‘Facebook Instant Articles’ is daarom een logische stap. De uitgever is met dit model echter niet meer dan een ‘contentboer’, waarbij hun eigen contentplatform niet meer het eindstation is. De meesten van de publishers zullen niet treuren dat in de toekomst hun distributietak minder relevant zal worden. Dat is immers vooral een kostenpost. Vraag is of zij hun merk staande weten te houden, wanneer hun content los door anderen wordt gedistribueerd. Nog vervelender: klanten- en gebruikersdata(bases) zijn niet meer van hun. Juist dit laatste wordt niet voor niets ‘het nieuwe goud’ genoemd. Een bedrijf zoals Sanoma is momenteel bezig met diverse titels crossmediaal in te zetten, waarbij ze over diverse kanalen de klantdata weten te tracken. Hiermee willen zij vervolgens nieuwe performance based bussinesmodellen creëren. Het is af te vragen in hoeverre Facebook dit door het delen van klantdata wil faciliteren.
Businessmodel
Net als vorig jaar ben ik er nog steeds van overtuigd dat Facebook naast hun advertentie-model ook een Blendle-model zal gaan hanteren, waarbij gebruikers ook content kunnen kopen. Een advertentie-model is uiteraard een stuk laagdrempeliger om eerst grote aantallen gebruikers‘Instant Articles’ te laten consumeren en ook het aantal uitgevers te laten wennen aan deze nieuwe situatie. Welke vorm het model dan ook in de toekomst gaat krijgen, de grote uitgeefkolossen zullen niet alleen hun business- en distributiemodel moeten veranderen, maar ook hun organisatie zelf.
Welkom bij
Nederlands MediaNetwerk
Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox
Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)
Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief
Stuur ons uw persberichten!
Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar
info@nederlandsmedianieuws.nl
Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws
230 leden
200 leden
168 leden
160 leden
153 leden
115 leden
110 leden
104 leden
95 leden
88 leden
83 leden
82 leden
76 leden
76 leden
74 leden
71 leden
59 leden
45 leden
40 leden
36 leden
© 2024 Gemaakt door Bas Vlugt. Verzorgd door
Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk