Dat bedrijven reclames gebruiken om zichzelf en hun producten beter voor te laten doen dan ze zijn is bekend; en beweringen dat men beter is voor het milieu dan Moeder Natuur zelf zijn hierop geen uitzondering. Nieuw is echter dat dit zogenaamde 'greenwashing' tot steeds meer rechtszaken leidt.
Voordat, dankzij de crisis 'goedkoop' het modewoord werd in Amerikaanse reclames, was het 'groen' wat de klok sloeg. Volgens een onderzoek van Terrachoice, een milieu marketing bureau, nam het aantal groene producten tussen 2007 en 2009 met 79 procent toe. Maar, zo bleek uit hun studie naar 2219 producten, in maar liefst 98 procent van de gevallen bleken groene claims overdreven of ronduit gelogen. En consumenten en milieuorganisaties ruiken bloed, aldus advocaat Eric Lane, gespecialiseerd in greenwashing. “This is a hot area of false advertising.”
Zo werd onlangs S.C. Johnson aangeklaagd vanwege het gebruik van een 'Greenlist' logo op hun flessen Windex. Het bedrijf zou de indruk wekken de goedkeuring van een objectieve milieuorganisatie te krijgen terwijl het logo uit de koker van S.C. Johnson zelf komt. Eerder daagde een inwoner van Californië Honda aan: zijn Civic Hybrid zou teveel benzine gebruiken om als “fuel-efficient” te worden aangeprezen. En inmiddels buigt een New Yorkse rechter zich over de vraag of Procter & Gamble en Colgate-Palmolive gedwongen kunnen worden de ingrediënten van Ajax en andere eco-schoonmaakproducten bekend te maken.
Het is onwaarschijnlijk dat deze trend zich doorzet. Amerikanen laten inmiddels groene, over het algemeen duurdere producten, links liggen en gaan voor goedkoop. Bedrijven spelen natuurlijk handig in op die zoektocht naar de laagste prijs. En dat hun reclames daarbij overdrijven en liegen is irelevant: of iets goed is voor de portemonnee is ten slotte in één oogopslag te zien.
Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk