Nederlands MediaNetwerk

Ivo Kamphuis
 • Man
 • Enschede
 • Nederland
Delen op Facebook MySpace
 • Blogteksten
 • Gebeurtenissen
 • Groepen
 • Foto's (28)
 • Fotoalbums
 • Video's
 

De pagina van Ivo Kamphuis

Recente activiteiten

Ivo Kamphuis heeft zijn/haar profiel bijgewerkt
4 Jun
Ivo Kamphuis heeft foto's geplaatst
26 Mrt 2023
Ivo Kamphuis heeft foto's geplaatst
26 Mei 2020

Profielgegevens

Wat is de naam van jouw bedrijf of organisatie?
Ivo Kamphuis
Wat is jouw functie in jouw bedrijf of organisatie?
Beeldend kunstenaar
Wat doet jouw bedrijf of organisatie?
Als ik zijn flat in Enschede-Zuid binnenloop komt zijn werk me van alle kanten tegemoet. En eigenlijk zie ook alleen maar dat: sculpturen en schilderijen,botten en schedels, kleurrijke olieverfassemblages. Meer niet... Het is een wonderlijk huis.

‘Ik heb alles weggedaan. Boeken, mijn verzameling vallen, oude videobanden, alles weg’ zegt beeldend kunstenaar Ivo Kamphuis. ‘Dat leverde nog best wat op.’ zegt’ie, met een beetje verwondering. Het viel ‘m niet tegen. Er was een moment, niet lang geleden dat alles opnieuw begon. Niet zijn werk hoor: dat staat, hangt, ligt overal. Daar wordt hij door omringd, dat is een deel van hem en evolueert mee. Het is echt prachtig, zijn flat is niet minder dan een expositieruimte waar je even kunt zitten en koffie kunt drinken.

Ivo Kamphuis is behalve kunstenaar professioneel struiner zou je kunnen zeggen. Dolend door bossen en over velden. Het liefst is het land zo oud mogelijk, het bos oer, het veld ver, ver, ver weg van de bewoonde wereld. Lapland of zo, of Scandinavië en binnenkort Schotland.Dan zoekt hij botten, skeletten en schedels. Wal- of potvis botten zijn ook goed, of een het geperkamente lijf van een katachtige. Al een paar keer eerder maakte ik opnames met hem. Dit keer gaat de aflevering alleen over Ivo. Hij neemt me mee naar een dassenburcht, net over de grens. Een imposant bouwwerk, waarvan ik niet wist dat het zo groot was. Ivo ziet alles op meters afstand, wijst het me aan en vertelt erover. Zo verzamelt Ivo en verwerkt dat vervolgens. Zijn werk is excentriek. Maar volstrekt logisch voor hem. Hijzelf is een natuurmens en straalt dat ook uit. Echt, eerlijk, aardig tot op het botje.

Hij is een kind uit een kunstenaarsfamilie. Vader Henk fotografeert, moeder Mimi assembleert en beeldhouwt ook met gevonden skeletten en meer. Broer Ossie fotografeert ook, zus Miranda tekent en broer Sicco maakt kijkkamers en maquettes. En Ivo’s vriendin Ludmilla maakt ook al van die excentrieke keramische kunstwerken en struint net zo lief. Maar dat is voor een andere aflevering.

Hoewel Ivo al grote prijzen won, de POF-prijs en door maar liefst vier galeries vertegenwoordigt werd, ligt nu alles op zijn gat. Ik kijk hem vol ongeloof aan. ‘Het is die recessie, die werkt nog door en ik ben geen verkoper. Ik kan dat niet. Ik ben kunstenaar. Binnenkort exposeer ik in het CODA in Apeldoorn, maar alleen met schilderijen. Ze wilden dat ik bij die sculpturen workshops gaf, vanwege die educatieve subsidies. Nou, dat kan ik niet, dan zweet ik zowat peentjes.’ Hij leeft sober. Twee zonnepanelen bevolken zijn balkon en maken hem meer dan energieneutraal. Zo vind Ivo het ook oké. Werken en struinen. Halverwege de dag kriebelt het en gaat hij op pad.

‘Ik ga zo weer zwerven door de eenzame grote en verlaten wouden en velden…’ schrijft Ivo Kamphuis me in een mailtje, halverwege de middag nadat we een groot deel van de dag samen hebben doorgebracht voor opnames. Ik grijns, ik snap hem.

Tekst: © Inga Tjapkes 16 juni 2016

OverUIT de Kunst met Ivo Kamphuis zie je zondag 26 juni bij TV Oost. De uitzending is daarna hier terug te kijken.

Foto: © Reinier van Willigen

Foto uit de Twentse Courant Tubantia "Ivo Kamphuis verdedigt de dieren met kunst" geschreven door © Herman Haverkate op 14 september 2022.
Wat is de website van jouw bedrijf of organisatie?
http://www.theanimalcrusade.exto.nl

Ivo Kamphuis (Enschede 1967).
Opleiding Schilderen en Tekenen gevolgd aan de AKI te Enschede van 1988 t/m 1993. Belangrijkste inspiratie bron: De Natuur en de Dieren die hier in leven.          

1994 Startstipendium Mondriaan Fonds

1996 Werkbeurs Mondriaan Fonds

1998 Basisstipendium Mondriaan Fonds

2002 POF Prijs (Presentatie ondersteunigs Fonds) Stichting ART in Business

1994 - 2004 lid geweest van en geëxposeerd bij Arti et Amicitiae, Amsterdam - Arti et Industriae, Den Haag - HenkBV, Hengelo - GSA, Hilversum

1994 - 2012 jaarlijks geëxposeerd bij Galerie Het Mondriaanhuis tot aan de sluiting in 2012. Tevens door deze galerie jaarlijks vertegenwoordigd op de Kunstbeurs Art Twente.

1993 t/m heden lid van de BBK Beroepsvereniging van Beeldend Kunstenaars

Diverse werken in de collecties van het CODA Museum, Museum Jan Cunen en Stedelijk Museum Zwolle.

De foto's van Ivo Kamphuis

 • Foto's toevoegen
 • Alles weergeven

Prikbord

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

 • Nog geen reacties!
 
 
 

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden