Nederlands MediaNetwerk

Hoe kom je rond als beginnend freelancer in deze tijd?

Het is toch een ellende, die crisis. De dollar op de wip, maar ook onze eigen euro - die er in principe nog genoeg is, maar waar precies is niemand duidelijk. Bos kan in ieder geval niet blijven investeren en de EU heeft er al geen zin meer in. Ook in Nederland merken velen de crisis. Ik in ieder geval wel.

Ik had in december een idee voor een site, dichtjournaal.nl. Het leek me een leuke uitdaging om het nieuws dagelijks in dichtvorm te brengen. Freelancen als journalist en schrijver deed ik al. Vanwege de eventuele inkomsten van de site, moest ik me inschrijven bij de KvK. Nu ben ik zelfstandig ondernemer. Directeur/eigenaar. Het klinkt stoer, maar wat kun je ermee.

Het houtje waar ik nu al een paar maand op zit te bijten is zo langzamerhand op. Weinig opdrachten en weinig inkomsten van de site. Kredietcrisis. Mijn vraag is: hoe kom je rond als beginnend freelance- journalist/schrijver in de tijd van deze crisis. Hoe haal je opdrachten binnen. Is er iemand die mij hierin kan helpen, tips heeft, een duidelijk antwoord, van mijn part een opdracht of een baan. En lopen er meer freelancers tegen deze problematiek aan. Dat lijkt me het mooie van een discussie; elkaar op weg helpen. Dus tips, rol binnen ;)

Weergaven: 355

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Hallo Koos,

Helaas geen tips, wel herkenning. Ook ik boks nog steeds op tegen een te grote onbekendheid en daardoor te weinig opdrachten. Had het plan om hier in Antwerpen als fulltime zelfstandige aan de slag te gaan, drie jaar geleden. Daar moest ik snel van terugkomen. Mijn spaargeld verdween als sneeuw voor de zon en de gehoopte opdrachten bleven uit.

Het andere uiterste is nu dat ik een fulltime baan heb voor 38 uur per week. Verdiend goed, maar was natuurlijk niet de allereerste opzet. Mijn droom heb ik daarom nog niet opgegeven. Ik hoop dat mijn boek me eindelijk op de kaart gaat zetten in Nederlands en Belgisch medialand. Wie weet ...

Sterkte!

Groet,

Johan
Hoi, Koos,

ik denk, netwerken is een goed idee tegen het twijvelen... er bestaan heel veel media-netwerks, mailinglijsten enz. - ik heb reeds heel veel eraan gehad, speciaal ook over hoe je "accquise" doet en hoe je met alle verzekeringen enz. verder moet (geeft ook goede boeken erover naturlijk)... en ook gratis nieuwsletter kunnen heel goed zijn, als ze je coachen over zelfstandig zijn...

mijn beste wensen voor jou success!
C. Jung
Een vangnet in de vorm van een bijbaan is altijd goed. Daar hoef je je ook niet voor te generen: je wérkt tenminste voor je geld. Die loonslaven met hun leasewagens hebben het lef niet om voor zichzelf te beginnen!

Adverteren doet begeren, dat is en blijft een ijzeren wet. Echt, niemand komt uit zichzelf naar je toe. Bedenk de problemen die je kunt oplossen (en vergeet dichtjournaal, I mean... really) en bouw een website waarin je niet je eigen loftrompet steekt maar waarin je zinnige dingen vertelt over die materie EN hoe jij dat probleem op kunt lossen. Maak jezelf expert op dat gebied!

Heb je echt ballen, dan zet je daar een Adwords-campagne op, want mensen gebruiken Google tegenwoordig nog net niet om hun autosleutels te vinden maar voor al het andere dus wel. Zonder website kom je er niet en een website moet gericht zijn op je klant, niet op je CV. Gebruik alle mogelijke Google gereedschappen voor die site, van Optimizer tot Analytics. Beter is er niet en het is gratis. (Behalve Adwords, daar betaal je per bezoeker aan je site.)

Ook heel belangrijk: meet het resultaat van je advertentie-inspanningen. Koppel bijvoorbeeld een speciale domeinaam aan je site en gebruik alleen die voor printadvertenties. Aan het aantal bezoekers dat zo binnenkomt kun je afleiden hoe effectief dat was.

Wat NIET werkt: je site volproppen met trefwoorden en dan hopen dat je op pagina 1 van de Google resultaten terecht komt.

Kijk gerust op mijn eigen site om te zien hoe je dat zou kunnen structureren: http://www.topvoiceover.nl. Zodra de bezoeker binnenkomt is daar de vraag: "Wat is uw project? Hee wat leuk, daar heb ik voorbeelden van! Laten we het eens over dat project hebben, vertel MIJ over UW probleem!"

Dus... een goede website is onmisbaar, adverteren is belangrijk en een bijbaan is geen schande.
ik moet voorzichtig zijn met "advies" geven, want ben wetenschapper - dus de vingers die ik aan de praktijk brand zijn op een andere manier geschroeid dan de meesten op dit forum. maar aangezien mijn onderzoek voornamelijk bestaat uit het spreken met media professionals in verschillende delen van de wereld, meen ik toch wat van deze discussie te herkennen.

allereerst het idee van full/part time werk versus individueel "entrepreneurship". de consensus hier in de VSt (maar ook elders) lijkt te zijn dan de idee van een "baan" hebben steeds minder te vergelijken is met vroeger - dat m.a.w. de banen die nu verdwijnen nooit meer terugkomen, dat we afsteven op een "weightless" economie (waar het 'gewicht' voor het bedrijfsleven bestaat uit gebouwen en personeel). ik denk dat veel mensen, inclusief potentiele opdrachtgevers, nog moeten wennen aan het inhuren van individueel talent in plaats van het afsluiten van een contract met een of ander (al dan niet groot) bedrijf.

dus wordt het dubbel ernst om jezelf te verkopen. dat doet iedereen al (denk aan je eerste Club Penguin, Habbo Hotel of Hyves/MySpace/Facebook profiel), maar het idee van zelfverkoop door het identificeren van problemen en daar creatieve oplossingen voor aanbieden waar Martijn het over heeft, klinkt erg zinnig - hoor ik ook vaak in mijn interviews. werken om daarnaast je eigen 'ding' te kunnen doen (zoals iedereen in de film/tv wereld gewend is) is ook geen slecht idee. dat is overigens niet altijd even vriendelijk voor huwelijk of gezin, zo blijkt.

daarnaast wemelt het van allerlei projectsubsidies (EU, NL, Euregio, etc); het is ook de moeite waard eens in die richting te kijken.

tenslotte kan ik je altijd aanraden na te denken over verdere studie in de Verenigde Staten... talent wordt daar (zoals bijvoorbeeld bij ons op Indiana University) op MA, MS en PhD niveau gewoon betaald om door te studeren dan wel te promoveren. en een Amerikaanse MS, MBA of PhD van een goede universiteit is wellicht geen slechte optie bij sollicitaties - zeker nu de economie steeds verder globaliseert...
Beste Koos,

Een vriendin tipte mij op deze dame, ze schrijft leuke nieuwsbrieven en geeft ook workshops:

Nog plaatsen in Get Clients Now-programma's op 20 april en 19 mei 2009

Het Get Clients Now-programma is voor iedereen die vindt dat hij/zij nog te weinig klanten heeft en worstelt met de vraag, hoe meer klanten en inkomen te verwerven. In het programma krijg je kennis en vaardigheden om systematisch klanten te kunnen werven en ga je zes weken aan de slag om ze daadwerkelijk binnen te halen.

Voor aanmelden en informatie: kijk op http://www.getclientsnow.nl/programma.html

Succes!
Gr. Inge
Drie jaar geleden ben ik zelf als zelfstandig ondernemer begonnen en ik merk ook dat ik minder opdrachten krijg. Toch geef ik de hoop niet op en lees ik veel artikelen die ik gratis in mijn mailbox krijg. Hier maak ik een samenvatting van en gebruik ik in de praktijk. Dure seminars daar doe ik voorlopig niet aan mee omdat ik het dan financieel niet kan over zien.
Wel gebruik ik adviezen van anderen en doe ik mee aan netwerk borrels of andere avonden die mij verder helpen. Ook gebruik ik het boekje calimero marketing. Bij presentaties schmink ik zelf en hoef daar voor dan geen stand te betalen. Zo komen andere mensen met mij in contact. Ook helpt het om folders en visitekaartjes in supermarkten te hangen. Ik wens iedereen succes en houd goede moed. Zodat je verder kan. Warme groet van Annet.
Schaamteloze acquisitie? ..heb ik zo'n hekel aan ! :)
www.cartooncreator.nl Peter

Hallo Koos,

Ik herken het probleem. Ook bij mij schiet het de laatste tijd niet echt op qua opdrachten en inkomsten. Ik schrijf zelf regelmatig tijdschriften en redacties aan en probeer ze warm te laten lopen voor een bepaald idee. Deze strategie heeft me wel al een aantal opdrachten opgeleverd, maar minstens zo vaak krijg je geen reactie terug of worden suggesties door redacties afgeschoten. Het vinden van een vaste baan in de journalistieke sector is misschien ook een optie, maar ook dit blijkt momenteel niet gemakkelijk te zijn. Op vrijwel elke vacature reageren minstens vijftig mensen, waardoor je kansen al snel slinken. Er zit bijna altijd wel iemand bij met meer ervaring of een specifieker op de functie toegesneden profiel. Ik heb een paar keer bij de laatste twee of drie kandidaten gezeten, maar ben ook al vaak genoeg niet eens uitgenodigd voor een gesprek. Netwerken en het leggen van contacten is waarschijnlijk de beste manier om je uitzichten te verbeteren.

Ik herken dus jouw situatie, aangezien ik momenteel ook regelmatig tegen dezelfde problemen aanloop.
Hallo Koos,

Hoewel ik ook merk dat de crisis invloed heeft op mijn werkgebied (copywriting/vertaling), hoef ik gelukkig nog geen seconde niets te doen. Als het wat rustiger wordt, dan richt ik me meestal (extra) op de volgende zaken:

- Netwerken (zowel collega's als nieuwe/bestaande klanten)
- Eigen ontwikkeling (cursussen, boeken en vakbladen lezen, etc)
- Zichtbaarheid op internet vergroten (links aanmelden, aanwezigheid op fora, etc.)
- Website verbeteren (updates zijn sowieso goed)
- Extra aandacht aan blog besteden
- Nieuwe diensten ontwikkelen of belangstelling voor nieuwe diensten peilen
- Plan maken om focus weer helemaal scherp te stellen

Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

Hartelijke groet,

Adine Versluis - Tekst&
www.tekst-en.nl
Twitter - Blog
ik geloof helemaal niet in netwerken of hielenlikken zoals het boven aangeraden wordt. als het niet oprecht is, komt er nooit iets goeds uit. werk genereren is een kwestie van inzet, hard werken, niet moeilijk doen als de opdrachtgever het anders wil en de klus klaren. je moet jezelf wel kenbaar maken, maar dat kan prima met een goede (korte!) mail met wat voorbeelden van je werk. succes allemaal! het werk ligt nog steeds op straat, je moet nu alleen misschien ietsje dieper bukken...
Mijn jaar stond ook in het teken van de crisis. Na twintig jaar werken als journalist/programmamaker zo'n vijf maanden geen tv-programma, gelukkig wel een drietal projecten op de School voor Journalistiek in Utrecht, dankzij mijn goede vriend John Driedonks.
Voor NRC Next schreef ik een opiniestuk over mijn crisis, zie bijlage. Het gaf me inzicht in mijn eigen situatie en het viel op, want het werd door veel collega's gelezen.
Grappig genoeg heeft het stuk me weer werk opgeleverd bij een kleine tv-producent, waar ik een vrije rol heb van maker en bedenker.
Kijk ook op www.cowboyantoni.nl en het stuk is een hopelijk een steuntje in de rug voor dierbare mediacollega's, die nog steeds worstelen en wachten tot de telefoon overgaat.
Bijlagen:

Antwoorden op discussie

RSS

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden