Nederlands MediaNetwerk

Michel Kapteijns
  • 's-Hertogenbosch
  • Nederland
Delen op Facebook MySpace

Groepen van Michel Kapteijns

 

De pagina van Michel Kapteijns

Profielgegevens

Wat is de naam van jouw bedrijf of organisatie?
DALA Film
Wat is jouw functie in jouw bedrijf of organisatie?
regisseur scenarioschrijver
Wat doet jouw bedrijf of organisatie?
mooie films maken voor televisie en filmhuizen,
educatieve en instructieve films voor opdrachtgevers,
het ontwikkelen van formats en schrijven en produceren van scenario's.
Wat is de website van jouw bedrijf of organisatie?
http://www.dalafilm.nl
LinkedIn
http://www.linkedin.com/pub/michel-kapteijns/26/a43/a10

filmografie

C A L I M U C H O

De speelfilm Calimucho is een indringend, realistisch portret van de jonge vrouw Dicky die moet kiezen tussen drie liefdes: die voor zwager Willy en zijn zoontje Timo die ze verzorgt sinds de dood van haar zus; die voor de jonge tentbouwer Tarek uit Tunesië die een seizoen langs komt waaien en die voor het circusleven en haar familie. Een film van Eugenie Jansen.

Regie: Eugenie Jansen
Productie: Circe Films, A-film, Human, uitgebracht in 2008.
uitgezonden door Human in oktober 2010

Credits: casting, acteurs-training, spelregie, steeds samen met Eugenie Jansen en Rosa Fontein.

“Calimucho is hartverscheurend. Door in zijn soberheid en gulheid zoveel te laten zien. Dat mensen zich zo bloot durven geven, zich zo veilig hebben gevoeld bij een regisseur straalt van de film af en maakt van Calimucho een parel”
Skrien

“Toon en ritme zijn laconiek en loom. De beelden getuigen van een onderkoeld gevoel voor humor. Elegant scheert Calimucho langs de clichés van de circusfilm en speelt er mee. Maar tegelijkertijd heeft deze bedrieglijk eenvoudige docufictie (verzonnen gebeurtenissen in een echte setting) de allure van een Griekse tragedie”
NRC Handelsblad

“Er zijn een paar momenten waarop Calimucho te nadrukkelijk onnadrukkelijk is. Want de ‘actie’ mag vaak buiten beeld worden gehouden en het mag er uitzien alsof de camera toevallig in de buurt is, elke scène – ook de ‘gevonden’ scène waarin zoontje Timo zich verslikt – staat in dienst van het secuur opgebouwde drama.
Wat niet wordt getoond, wordt verduidelijkt op de geluidsband. Of door de Duitstalige, op een vals orgel gespeelde liedjes van het circusorkest, dat fungeert als een rei in een klassiek toneelstuk. Die entr’actes, die ook ter plekke verzonnen lijken, geven het drama van de boze Dicky en nietsnut Willy precies het nodige beetje lucht. Het maakt Calimucho tot een ontroerend kleinood”
de Volkskrant

Calimucho won de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek 2008, de jury:
“Met bedrieglijke eenvoud brengt deze maker een turbulente wereld terug tot menselijke verhoudingen. In die schijnbaar overzichtelijke arena van individuele levens zien we een glimp van iets groters, van hoe het leven dwingt tot onmogelijke keuzes en hoe mensen daarin beschadigd worden of sterk overeind blijven staan. Daarbij is de film als construct, als fictie, niet langer nodig om een fantastisch verhaal te vertellen en daarmee staat de maker in een groeiende internationale traditie van filmmakers. Omdat het nooit eenvoudig zal zijn om dit soort films te maken, juist omdat ze de werkelijkheid niet in hapklare brokken presenteren, sluit de Nederlandse filmkritiek zich aan bij het koor in de film en zingt uit volle borst mee: “Es muss weiter gehen!”

-----------------------------------------------------------------------

I n t r u s i o n



Vrije productie
vertoningslengte: 10’

Genre: korte speelfilm gebaseerd op de gelijknamige kunst installatie van Ivonne van der Velden.

Cast: Corrie van Doorn & Sophie Cornet

Korte Inhoud: Jong en Oud worden in hun leefruimte steeds meer beperkt door het steeds meer binnendringende Zwart. Hoewel zij onrustig zijn en van alles voelen, wijten zij hun toenemende beperkingen aan elkaar, waarbij Jong het felst ageert. Terwijl Oud beter kan relativeren en voortleeft in zoete herinnering.


Credits: in samenwerking met Frans van Lokven: concept, regie, beeld, geluid, samenstelling en montage.

Jaar van productie: 2008

------------------------------------------------------------------------

B i n n e n s t e B u i t e n

Een serie programma’s voor VPRO’s Villa Achterwerk waarin kinderen vertellen over wat hen aan de binnenkant bezig houdt. Een hartelijk programma over het leven zelf, ongerijmd en gloedvol. Jaar van productie: 2005, uitgezonden in 2005/2006.
Credits: scenario, regie, productie.

Afleveringen:
1. Leren is Leuk lengte: 17’52”
Kinderen over hun schoolervaringen, de problemen en het leerplezier. Kinderen die door de juf niet worden begrepen en zich ‘anders’ voelen. Over de domme straffen (alsof dat zou helpen) en over ‘Iederwijs’ waar kinderen zelf hun route bepalen en zich veel gelukkiger voelen.

2. Meiden met Pit
Eline en Karin over hun levenskracht. De een heeft haar kanker overwonnen; de ander worstelt met een progressieve spierziekte. De meisjes vertellen over hun zelfvertrouwen, hun angst om dood te gaan en over de helende krachten van dieren: van paardrijden word je lekker rustig en van zwemmen met dolfijnen word je erg blij.

3. Ik mis je lengte: 16’47”
De opa van Louise met wie ze een mooi contact had, heeft zelfmoord gepleegd; zij vertelt over haar verdriet en de verwerking daarvan.
Maud en Sanne doen mee aan een kinderrouwgroep, ze leggen uit hoe dat gaat, hoe je leert om te gaan met je gevoelens en hoe het is om iemand te moeten missen waar je veel van houdt.

4. Voor Altijd lengte: 16’51”
over de dood en wat er daarna komt, over afscheid nemen, over het moeten kiezen tussen begraven of cremeren, de zenuwen net na het overlijden en de spanning tijdens de uitvaart: daar kun je de slappe lach van krijgen. Je weet dat je je vader nooit meer zult zien als je de kist eenmaal gesloten hebt.
Ook: wat is het eerste wat je doet als je in de hemel aankomt? (…naar huis bellen)

5. Van Stof en Sterren lengte: 18’15”
Kinderen over hun bijna-doodervaring (BDE). Wat gebeurt er met je lichaam en je geest als je dood bent, wat is een ziel, hou oud kan een ziel zijn, en hoeveel levens kun je meemaken, herhaalt alles zich? Kinderen die weten dat ze eigenlijk ouder zijn dan hun ouders, en die zelf hun eigen ouders hebben uitgezocht. Over de lange weg naar een volgend leven, dat gaat via miljoenen traptreden, pfff, is dat niet vermoeiend?
Kernvraag: het universum is dat er altijd geweest of is dat ooit ergens begonnen?

6. Kleuren en Vleugels lengte: 17’11”
Er zijn kinderen die aura’s kunnen zien, zij vertellen daarover en leggen uit wat de verschillende kleuren betekenen.
Geloof jij in engelen? Kinderen vertellen hoe engelen er uit zien, en wanneer ze er zijn, soms komen ze op lastige momenten, dan moet je ze weg sturen, maar ze helpen je wel, handig als je op school een proefwerk hebt.


De Pers over “Binnenste Buiten”:

“De bijzondere kinderen treffen de kijker met hun prachtige en aangrijpende verhalen recht in ’t hart”
(Happinez)

“De nieuwe kinderserie is soms hartverscheurend”
(Wegener-dagbladen)

Enkele reacties van kinderen en ouders, en van professioneel betrokkenen:

“Ik moet zeggen dat ik op bepaalde momenten echt geroerd was en met tranen in m’n keel zat, vooral bij de aflevering met die meisjes, één met de spierziekte en één met de overwonnen kanker. Ik ben normaal een fan van de VPRO-wijze van tv-maken, met name dan hun documentaires waarvan het vaak zo is dat de boodschap niet voorgezegd wordt en dat je daarvan gewoon het jouwe moet maken en ik vind als gewone tv-kijker dat deze productie geheel in die lijn past. Echt een knap stuk werk!”
(Nico Plug, RA)

“Wat een prachtige kinderen, wat een bijzondere verhalen, levenswijsheden en wat mooi gefilmd.”
(Drs. Isabelle C. Streng, Clinical Psychologist, Sophia Children’s Hospital)

“STEENGOED!!!
ZEER baanbrekend! Dit is bij mijn weten echt nieuw op TV, niet alles, maar zeker sommige uitspraken van de kinderen over de geestelijke wereld. En dan zo spontaan en onbevangen, alsof het doodgewoon is. (Is het ook, alleen heeft de wereld dat nog niet helemaal door.)”
(Hein van Elteren, Kinder Avonturen Land)


Caspar (11 jaar) en ik (z’n moeder) hebben waren erg onder de indruk van Karin en Eline in Binnenstebuiten! Wat een dappere meiden, wat konden ze hun gedachten goed onder woorden brengen, en wat hebben jullie er een mooie aflevering van gemaakt. Sterk, sterk, en zowel verdrietig als met perspectief. Vooral het zwemmen met de dolfijnen was zó prachtig! We zaten samen te janken. Wat zijn (onze) gezonde kinderen een cadeau en helemáál niet vanzelfsprekend! De intermezzootjes met die hele vrolijke, gekke kinderen zaten er soms niet helemáál lekker tussen, maar de teksten (soort ‘tegeltjes’) vonden we heel mooi.
(Lineke Marseille)

“Werkelijk gefascineerd door wat de kinderen te vertellen hebben, zeker dat ventje dat ouder is dan zijn ouders en pats, in zijn hoofd de vraag kreeg "wat er altijd al was geweest en zal zijn".
Ik vond het prachtig en shit waarom zijn de filmpjes nou zo kort.”
(Angela van den Reek, psychotherapeut)

“Ik heb het gezien.
Was echt geroerd op het eind.
Wat kunnen kinderen toch blijmoedig met dat soort onderwerpen omgaan.
Goed en mooi dat jullie het zo voor het voetlicht brengen.
Ga de volgende week weer kijken.”
(Lieke Hooft van Huijsduijnen, Design Academy Eindhoven)

“Heel leuk om te vermelden dat hij (Danny) net op MSN zat. En hij van alle kanten bestookt werd met vragen. Wie zie je dan? Waar zie je geesten? Wanneer zie je ze? Kan je met ze praten?
Wildvreemde kinderen, die hij niet kent, stellen hem deze vragen. En niet met de bedoeling om te pesten, maar uit gezonde nieuwsgierigheid.
Ik ervaar het als heel bijzonder, dat de kinderen er op zo’n open mooie manier op reageren.
De uitzendingen zijn heel integer, sensitief neergezet.
Ik heb nu al verschillende keren aan vrienden de opnamen laten zien en iedere keer word ik weer door de integerheid getroffen.
Niet altijd zeggen volwassenen wat ze er echt van vinden. Maar het feit dat ze er naar gekeken hebben.”
(Meinie, moeder van Danny die te zien is in de serie)

Binnenste Buiten is erg geslaagd. Mooi geheel van bijzondere verhalen, kinderen, beelden en muziek.
(Annemiek Laarhoven, componist en tekstdichter)

Ik bekeek 'ik mis je' en 'van stof en sterren', en was getroffen door de bijzondere kinderen en hun bijzondere verhalen.
Wat een merkwaardige ernst en zekerheid van weten bij de kinderen in 'van stof en sterren'! Ben nu benieuwd naar de andere afleveringen. De kinderen worden er zo anders getoond dan kinderen graag gezien worden door volwassenen.
(Drs. Elianne Keulemans, Soeterbeeck, Radboud Universiteit Nijmegen)

Maar het maakt in ieder geval toch veel los, mijn god, wat aangrijpend, wat een sterke en veelal vroegbewuste kinderen! ik wist niet wat ik zag.
Weet verder even niet veel te zeggen nu, moet nog een beetje bijkomen.
(Mirjam van Overbeek, kunstenaar)

“Met veel plezier heeft de vakjury van de Kinderkast Televisieprijzen alle 80 programma’s bekeken. Gelukkig zijn er weer prachtige dingen ingezonden. Programma’s waar de jury stil van werd, of juist heel vrolijk en verrast. Bijzonder van opzet is Binnenste Buiten, een serie waarin kinderen vertellen wat hen ‘van binnen’ bezig houdt. De onderwerpen waar regisseur Michel Kapteijns de kinderen over laat praten, liggen niet voor de hand, ze filosoferen over het leven na de dood of over je anders voelen dan anderen. Juist omdat de kinderen de ruimte krijgen om hun eigen kijk op de dingen te verwoorden, zie je hoe wijs ze zijn, en hoe veel ze eigenlijk weten”.
het Juryrapport Cinekid Kinderkast 2006
(Nominatie Juryprijs categorie non-fictie)

“Het is knap hoe eerlijk en openhartig de kinderen spreken. Jullie
hebben hun vertrouwen en gaan daar discreet mee om. Waarover ze spreken raakt me diep en ik word er levenslustig van, ze noemen de essentie “
(Mariel Polman)

------------------------------------------------------------------------

W i Z i W i K

in coproductie met: VPRO televisie

technisch: video: DigiBeta, DVCAM
13 programma’s van 17 minuten elk.

genre: documentaire serie jeugdtelevisie

meer dan 300 kinderen presenteren zelf hun gedichten, liedjes, dagboeken, brieven en foto’s, presenteren.
Alles mocht: van schunnig tot truttig, stoer, melig, en gevoelig: verliefd zijn, je vader missen, je zusje in elkaar willen slaan, over je zelfvertrouwen, maffe onzinteksten, over huisdieren, mijmeren over wat je zou doen als jij thuis de baas was, of over jouw liefste wensen.
Over je familie, hoe smerig je moeder kookt, over de spannende liefde, maar ook over de dood, over enge dromen en geheime fantasieën.
Naast onderstaande thema’s bevat iedere aflevering: tekstgrappen, (foto-)dagboeken, tekstpuzzels, en de vrije rubrieken "Ik wou dat ..." en "Als ik thuis de baas was ...".

doelgroep: algemeen publiek: jeugd

distributie: VPRO televisie (Villa Achterwerk)

credits: concept, scenario, regie, productie

------------------------------------------------------------------------

H A R D O P K IJ K E N


in coproductie met: VPRO televisie

technisch: video: DigiBeta,
14 afleveringen van 4 minuten elk, 1996

genre: documentaire serie jeugdtelevisie

korte inhoud:
kinderen kijken naar en reageren op wonderlijke foto’s, schilderstukken en tekeningen

doelgroep: algemeen publiek: jeugd

distributie: VPRO televisie (Villa Achterwerk)

credits: concept, scenario, regie, productie

Hardop Kijken werd genomineerd voor de Grote Kinderkast Televisieprijs 1996

Hardop Kijken is vertoond op televisiefestivals in Chicago, Griekenland en Canada

------------------------------------------------------------------------

JONGE HEREN


voor IKON televisie

jongens tussen de 12 en 18 jaar verwoorden eerlijk hun gevoelens over de eigen seksualiteit, intieme wensen, fantasieën en gevoelens, en over de eventuele problemen daarbij.
over zichzelf maar ook over hun vrienden, en hun (eventuele) vriendin.

na de uitzendingen reageerden vooral meisjes met bewogen brieven:
eindelijk, eindelijk snappen we nu een beetje hoe jongens in elkaar zitten!


afl 1:
Jonge Heren over hun eigen lijf, het ideale meisje en seksuele opwinding

afl 2:
Jonge Heren over de invloed van porno, zelfbevrediging en vriendschap

afl 3:
Jonge Heren over romantiek en over het versieren van Jonge Dames

afl 4:
Jonge Heren over verkering, liefdesverdriet en over de Eerste Keer

Elke aflevering duurt 25 minuten en bestaat uit indringende gesprekken met jongens afgewisseld met glasheldere, melige maar vooral leuke animaties van Michiel Hoving.
humor van de bovenste plank.



------------------------------------------------------------------------
L I N K


in opdracht van: IKON-televisie i.s.m. KRO-tv,
regie Ruud Schuitemaker

technisch: video Betacam SP/BCN/DigiBeta,
negen afleveringen van elk 40', 1994

genre: jeugd dramaserie

korte inhoud: zes jongeren in een grote stad, balancerend op de rand van de samenleving. Hard, rauw maar vooral realistisch.

doelgroep: algemeen publiek, jongeren

distributie: IKON & KRO-televisie

credits: * 3e regisseur: casting, audities, acteurstraining, repetities;
* schrijven omgevingsscenario;
* spelregie;
* voormontage;
* producent post gehele traject beeld- & geluidsnabewerking.

de pers over LINK
:

"Het resultaat is verbluffend. In ieder geval heb je bij het kijken nooit het idee dat er geacteerd wordt. Als je eenmaal gewend bent aan de ongebruikelijke stijl, blijf je ademloos kijken"
(NRC-Handelsblad)

"Een snelle, goedgemaakte en vooral spannende serie waarin opmerkelijk goed geacteerd wordt door de zeer jonge acteurs"
(VPRO gids)

"Het komt af en toe wat rauw over, maar zet tegelijkertijd een uiterst boeiend beeld neer van die 15% van de hedendaagse jeugd bij wie het volwassen worden niet al te soepel verloopt"
(de Telegraaf)

"Het duurt hooguit tien minuten en dan ben je vergeten dat het acteurs zijn; Link is spannend als het leven zelf"
(Rotterdams Dagblad)

de pers over LINK:

"Link is moderne volkstelevisie. Een dramaserie waarin het hedendaagse leven van alledag getracht is te vangen. En aangezien de wereld door velen tegenwoordig als hectisch, snel en oppervlakkig wordt ervaren, is 'Link' hectisch, snel en oppervlakkig, rommelig camerawerk met vooral de camera er te dicht op, blasse kleuren en staccato-montage. In kijkerstermen houdt dat in: koppijn"
(Arnhemse Courant)


"Hoger dan een tien kan niet. Jammer. Dus krijgt Link een tien. Zo goed en natuurlijk gespeeld dat het meer oogt als een documentaire dan als een dramaserie. Houdt vanaf donderdag negen keer een dik half uurtje vrij voor Link. Het is een ruzie met de oudere generatie waard"

(Primeur)

"Een prachtige serie waarin door nauwelijks geschoolde en aankomende acteurs zeer gedenkwaardige prestaties worden geleverd. De wijze waarop de regisseurs erin slaagden de hoofdrolspelers hun karakters te laten neerzetten mag gerust in een gouden lijstje worden gevat"

(Algemeen Dagblad)

"Al na enkele afleveringen is de IKON overspoeld met reacties op zowel vorm als inhoud. We leiden daaruit af dat een hele brede groep een meer dan gemiddelde interesse toont. Veel reacties ontvang de IKON ook uit de leeftijdsgroep waarover de serie gaat, maar ook van kinderen van elf en twaalf jaar en veel ouders. Het blijkt verder dat de inhoud in gezinsverband veel discussie losweekt. Het is te verwachten dat dit project een belangrijke rol zal gaan spelen in de cassettemarkt, onder andere voor het gebruik op scholen"
(Broadcast Magazine)


" Maar het is niet alleen het natuurlijke spel dat Link zo boeiend maakt. Met indringende close-ups volgen de camera's de spelers, waardoor de indruk wordt gewekt dat er sprake is van nieuws en actualiteiten. En de montage is snel: veel korte flitsende beelden waarbij een flinke dosis muziek ter ondersteuning dient. Het zijn vooral de ouderen die het tempo niet kunnen bijhouden, jongeren blijven geboeid. Drama blijft gespeeld, een documentaire is levensecht en spreekt meer aan, zo luidt het motto van de makers. En dat blijkt ook uit de populariteit van Link. Terwijl de jeugdseries van de Ikon doorgaans vooral door ouderen bekeken worden, is Link populairder onder de middelbare schooljeugd. Typische reacties als 'cool' en 'tof' zijn signalen dat de serie echt overkomt"
(Trouw)

------------------------------------------------------------------------

V R I E N D E N



in opdracht van: Reclassering Nederland

technisch: video Betacam SP/BCN, 27 minuten.

genre: documentaire film (annex werkbladen en docentenhandleiding)

korte inhoud: leden van een jeugdbende vertellen en laten zien hoe bij hen het mechanisme van delinquent groepsgedrag werkt: over opjutten, opscheppen, angst, verraad en vriendschap

doelstelling: bespreekbaar maken van delinquent groepsgedrag en terugdringen van jeugdcriminaliteit zonder de goede kanten van vriendschap aan te tasten

doelgroep: groepen (proto-)delinquente jongeren

distributie: Reclassering Nederland

credits: treatment, scenario, regie, productie

de pers over Vrienden:

"En opmerkelijke productie die op indringende wijze laat zien hoe jongeren in groepsverband elkaar aanzetten tot crimineel gedrag"
(Justitiekrant)

Enkele commentaren van gebruikers (enquête):

"Goed bruikbaar in kleinere groepen jongeren waar de werker een goede band mee heeft"

"Aardige en individuele verhalen, te combineren met dingen die met de hele groep gebeuren"

"Realistisch, ontroerend, voor jongeren aanspreekbaar"

"Dialect is soms moeilijk te verstaan. Hoe jongeren met elkaar omgaan is heel herkenbaar. Jammer dat er geen allochtone jongeren in voorkomen"

------------------------------------------------------------------------

H O O G G E A C H T P U B L I E K


in coproductie met: NOS-televisie

technisch: video Betacam SP/BCN, 50 minuten.

genre: documentaire film

korte inhoud:
een verrassende voorstelling van Circus Vonk omdat verstandelijk gehandicapten hier de artiesten zijn: verwondering, verstilling, enthousiasme en ongedwongen plezier.

doelgroep: algemeen publiek

distributie: NOS-televisie, Nationaal Centrum voor de Geestelijke Volksgezondheid

credits: treatment, scenario, regie, productie

de pers over "Hooggeacht Publiek":

"Een aandoenlijke en bij vlagen vermakelijke documentaire. Hooggeacht Publiek is een mooie film, door het onderwerp dat erin wordt behandeld maar meer nog door de mensen die erin worden geportretteerd"
(Algemeen Dagblad)

"Een ontroerende film met pure en impulsieve reacties die soms leiden tot (schijnbare) kleine acties, soms tot grote prestaties. Maar in elk geval worden er grenzen overschreden. Verbazend"
(Haagse Courant)

"In de film is de uitgebalanceerde en geestige act van de twee rolstoelclowns een hoogtepunt. Maar het moment, waarop in de workshop 'Spaanse Dans' een meisje -dat tot dan toe niet bereikbaar was- opstaat en een kringetje loopt, terwijl ze (bijna) in haar handen klapt, om dan abrupt te gaan zitten en weer weg te zakken in haar eigen wereld... Is de winst van dat moment minder?"
(Skript)

"Een verrassende en ontroerende film, vakbekwaam en liefdevol vastgelegd; een zeer opmerkelijke documentaire"
(Brabantia)


Geselecteerd voor het Europese Filmfestival CineVideo PSY-'92 in Brussel

De foto's van Michel Kapteijns

  • Foto's toevoegen
  • Alles weergeven

Video's van Michel Kapteijns

  • Video's toevoegen
  • Alles weergeven

Prikbord

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

  • Nog geen reacties!
 
 
 

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden