De Utrecht Development Board is sinds 2009 een feit. Trude Maas de Brouwer, voorzitter van de UDB is aan het woord: ‘De board bestaat uit twaalf sterke Utrechtse mensen met een goed hart voor de stad. Utrecht is een fantastische stad met veel mensen die begonnen zijn aan fantastische initiatieven. Er zijn ook hobbels om die initiatieven tot een goed einde te brengen. De UDB wil die hobbels wegnemen. Het motto van de UDB is verbinden, versnellen en verzilveren. De UDB wil niet een vergadertijger zijn maar wel een buitenboordmotor. De UDB wil samenwerken met lokale leiders.’
Trude Maas schetst enkele beelden om te laten zien wat de stad van de UDB kan verwachten: voor de verbetering van de bereikbaarheid is Utrecht te ontwikkelen als thuiswerkstad. In Utrecht leven veel mensen met grote en kleine ideeën over de verbetering van de bereikbaarheid. De UDB wil de smeerolie zijn tussen de projecten die gaande zijn op dit gebied. Trude Maas besteedt in de promotiefilm op de website aandacht aan studenten, aan talent in de stad. Ze maakt duidelijk dat de UDB graag een goede verbinding tot stand wil brengen tussen onderwijs en de lokale arbeidsmarkt. De board wil graag dienstbaar zijn aan activiteiten van ondernemers die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.
Meer over visie en bezetting van de board is hier te vinden:
http://www.utrechtdb.nl/visie.html Bovenaan de site staat: ‘Utrecht zit op goud, maar moet het wel verzilveren.’ Grappig vind ik de rode draad op de website van de board. Een rode draad zonder dat we het van elkaar wisten. Ik voel mij nu al verbonden, kijk maar:
http://www.nederlandsmedianetwerk.nl/profiles/blogs/sinaasappel-of-...
Ik zie de activiteiten van de UDB vol verwachting tegemoet. Hoe zal de buitenboordmotor zijn krachten gaan benutten? Welke richting gaat Utrecht op?
Ik merk aan het einde van mijn tekst gekomen hoe proactief ik virtueel kan zijn. Dat ik in deze tekst met de links al de nodige verbindingen aan het maken ben. De lezers doen er dan wel goed aan even door te klikken, ook in de verbonden artikelen. Ik ben al jaren proactief zonder buitenboordmotor en vanuit hart en ziel. De UDB spreekt tot mijn verbeelding: welke ‘boten’ zullen zich in de verdere toekomst beschikbaar stellen voor deze Utrechtse buitenboordmotor?
Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk