Onder de noemer "Pakkende Vorm" heeft het project beeldende experimenten in het economieonderwijs de HBO-innovatieprijs 2009 gewonnen. In het project werken studenten Economie van Fontys Lerarenopleiding Tilburg en studenten van Fontys Academie Beeldende Vorming, afdeling Visuele communicatie samen aan het integreren van leerinhoud en beelden in nieuwe, digitale omgevingen. De prijs is uitgereikt tijdens het jaarcongres van de HBO-raad dat dinsdag 21 april werd gehouden in de Beurs - WTC in Rotterdam.
De HBO-innovatieprijs gaat naar een project dat in hoge mate bijdraagt aan vernieuwing en innovatie van het onderwijs en de beroepspraktijk. De prijs wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. De winnaars krijgen een kennisvoucher ter waarde van € 5.000,- en een beeld van Willem Noyons.
Pakkende Vorm!
De wereld van de leerlingen in het (V)MBO is een multimediale wereld, waarin zij multitasken en uitgedaagd worden nieuwe wegen te ontdekken. Het onderwijs zoekt naar aansluiting op deze wereld. In het project "Pakkende Vorm!" gaan studenten van de Lerarenopleiding Economie en Fontys Academie voor Beeldende Kunst de uitdaging aan leerinhoud en beelden geïntegreerd samen te brengen in nieuwe, digitale omgevingen.
Foto: vlnr., Wouke van Scherrenburg en prijswinnaars Dorien Doornebos-Klarenbeek Fontys lerarenopleiding Tilburg, Anno Fekkes Fontys Academie voor Beeldende Vorming Tilburg.
Uit onderzoek blijkt dat het functionele gebruik van beelden een bijdrage kan leveren aan de actualisering en motivatie in het onderwijs. Ook kan beeldgebruik de spanningsboog van leerlingen verhogen en bijdragen aan het geven van een diepere betekenis aan informatie. Aan de hand van de vraag hoe je economische begrippen in beeld kunt uitleggen aan (V)MBO leerlingen gingen studenten Visuele communicatie en Economie aan de slag. Resultaat: een interactief lesprogramma, waar aan de hand van beelden uitleg wordt gegeven aan diverse economische begrippen.
Juryrapport en -samenstelling
De jury over het winnende initiatief: "Vanuit twee geheel verschillende disciplines is een vernieuwing in gang gezet die smaakt naar meer. Door de combinatie van de opleiding visuele communicatie en de lerarenopleiding economie ontstaat een interactief programma dat de participatie van studenten, maar ook van hun leerlingen vergroot. Dit project is domeinoverschrijdend en kan daardoor begrip voor werken in het onderwijs aanzienlijk verbeteren. Het begint met en voor studenten, er wordt nieuw lesmateriaal ontwikkeld, het is dus innovatief, stagedocenten doen mee, waardoor er sprake is van een incrementeel proces. En zo'n proces kan goed overgedragen worden aan anderen. Als we ons afvragen wat we moeten met al die smalle, hippe en kunstzinnige opleidingen zoals visuele communicatie, dan is hier een antwoord. Ga zo door en vermenigvuldig dit initiatief."
De tweede prijs ging naar het project "Solar Challenge, van wereldberoemde mislukking tot succesvolle innovatie hotspot". Twee initiatieven eindigden ex aequo op de derde plaats: "het innovatielab: een actieve vorm van kennistransfer", en "het Nova-lab: een onderzoeksplatform voor school en hogeschool".
De jury van de HBO-innovatieprijs 2009 bestond uit: Ankie Verlaan (voorzitter), voormalig bestuurslid UVA/HvA, Piet van Staalduinen, algemeen directeur Syntens, Zarko Baban, algemeen bestuurslid landelijke studentenvakbond LSVB.
Bron: site HBO raad
Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk