Het internet is al lang niet meer het domein van alleen de vaste computer. De tablets, smartphones en smart-TV’s zijn razend populair. 60% van internetgebruik vindt op mobiele apparaten plaats. Bedrijven met een beetje visie hebben hun website met dit doel allang voor multi-screen gebruik geschikt gemaakt.
Hoe?
Vaak lag de oplossing voor de hand: Responsive Design. Omdat de meeste bedrijven en marketeers over het algemeen weinig diepgaande kennis hebben van deze materie laten ze zich dit ook rustig aanleunen. Uiteindelijk roept iedereen hetzelfde, dus zal 'het' wel goed zijn.
Wat is responsive design?
Responsive webdesign is de manier van het ontwerpen en ontwikkelen van websites die een optimale gebruikservaring op verschillende schermgrootten creëren. Bij websites die volgens dit principe zijn gebouwd worden tekst, plaatjes, video en opmaakelementen automatisch geschaald of verborgen, afhankelijk van de venstergrootte van het apparaat (denk aan smartphones en tablets). Dankzij Responsive Web Design hoeven bedrijven maar één website te onderhouden en vervalt een mogelijke aparte mobiele site.
Dat klinkt fantastisch, toch?
en dat is het ook. Voor de organisatie gemakkelijk, je hoeft maar 1 website bij te houden qua content. Het is echter in de meeste gevallen erg onvriendelijk naar de eindgebruiker toe (client-side). Omdat informatie wordt verborgen wil niet zeggen dat deze informatie niet geladen moet worden op de smartphone van de eindgebruiker, ergo, lange laadtijden en een aanslag op het data-limiet van de gebruiker. Hetzelfde geldt voor schaalbare beelden. Dat grafische elementen kleiner worden getoond betekend niet dat ze minder zwaar zijn.
Als je goed responsive wilt werken zal dus de informatie bij het aanroepen van de website het onderscheid moeten maken met wat voor soort apparaat de website wordt aangeroepen. Vanuit de server omgeving zal de detectie van het apparaat al duidelijk moeten zijn (server-side). Dan kan de server de juiste content serveren met voor het apparaat aangepaste informatie zonder overbodige data te sturen die toch verborgen blijft voor de gebruiker.
Nog meer?
Ja, in de meeste gevallen kunnen marketeers -die met mobiele marketing van doen hebben- niet uit de voeten met de responsive website omdat deze veelal niet voor dat doel is ingericht. Daarbovenop zijn de meeste gangbare Content Management Systemen niet ingericht om separaat content op basis van device te serveren. Dat is in de meeste gevallen maatwerk. Webbouwers leveren liever de gangbare oplossingen binnen de comfort zone zoals WordPress.
De oplossing
Bepaal eerst wat je wilt bereiken met een mobiele website, kijk eerst naar de inhoud (content-first) die je wilt communiceren. Soms is het beter om een separate mobiele website te exploiteren naast een reguliere website. Bepaal ook vooral of je echt voldoende kennis in huis hebt om een juiste beslissing te kunnen maken, ga anders te rade meerdere professionals en laat je adviseren.
Welkom bij
Nederlands MediaNetwerk
Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox
Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)
Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief
Stuur ons uw persberichten!
Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar
info@nederlandsmedianieuws.nl
Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws
230 leden
200 leden
168 leden
160 leden
153 leden
115 leden
110 leden
104 leden
95 leden
88 leden
83 leden
82 leden
76 leden
76 leden
74 leden
71 leden
59 leden
45 leden
40 leden
36 leden
© 2024 Gemaakt door Bas Vlugt. Verzorgd door
Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk