Op woensdag was het dringen geblazen om het toch ruime
Adformatie paviljoen op
MARCOM binnen te komen. Vele vakgenoten, al in de RAI om vakinspiratie op te doen of speciaal voor deze MWG bijeenkomst binnengekomen, kwamen samen voor drie mooie verhalen onder de themanaam
Media BreakThroughs.
Hoewel gastheer
Jort Kelder bepaald in vorm is en zeker niet te lui om er hard aan te sleuren indien nodig, is hij meer op de achtergrond dan anders. Dat heeft niets met Jort te maken maar alles met de presentaties, alle worden gedaan door uitstekende vertellers die het publiek tot ver na de toegekende spreektijd weten te boeien.
Het spits wordt afgebeten door
Viva-hoofdredacteur
Corinne van Duin. Zij presenteert de Viva iPad case.
Al in een heel vroeg stadium koos
Sanoma om in te zetten op tablet publishing. De belangstelling onder het Hoofddorpse hoofdredacteurencorps was zeer groot,
Viva en
Autoweek werden uitverkoren.
Viva had de uitverkiezing te danken aan de sterke positie op het internet en mobiel. De Viva iPad app is prachtig, de toepassingen zeer mooi, de gebruikers enthousiast en er worden geweldige prijzen gewonnen.
Maar de omgeving waarin de Viva iPad app wordt ontwikkeld is echter uitdagend. Corinne van Duin benadrukt dan ook dat de Viva iPad app in een testfase zit. Wat niet helpt is dat 94 procent van de iPads door mannen worden gekocht en gebruikt. Het aantal iPads in Nederland groeit snel maar is op dit moment met een half miljoen exemplaren nog steeds aan het begin van de cyclus.
Daar komt bij dat de kosten voor de ontwikkeling van iPad apps in deze fase nog hoog zijn. Corinne van Duin vat het treffend samen: “Met het business model zullen we niet meteen een prijs winnen maar welke iPad app in Nederland wel?”
De andere twee presentaties raken elkaar in thematiek, wat ze extra spannend maakt.
Stef Heutink brengt de
GROUPON case maar doet feitelijk een verhandeling over de vraag waarom sommige media-innovaties doorbreken en andere, soortgelijke media-innovaties het niet halen.
Mooie voorbeelden.
Adam Curry was met zijn
Jamby vooral te vroeg en was net even te vaag. Het internet, de technologie en de wereld waren er nog niet klaar voor. Een paar jaar later werd
YouTube – feitelijk hetzelfde idee – wel een doorslaand succes.
Het idee achter GROUPON is te simpel voor woorden. Met heel veel mensen collectief inkopen en korting bedingen. Het is al talloze malen geprobeerd maar steeds mislukt. GROUPON lukt het wel en is het snelst groeiende bedrijf ter wereld. Ooit. Ja, ook sneller dan
Google. Het overweldigende succes laat zich eigenlijk moeilijk precies benoemen. Stef Heutink houdt het op: “Het is zeer duidelijk, onwaarschijnlijk eenvoudig en heeft een relevante regionale component.”
De presentatie van
Jonathan Forster, general manager
Spotity Europe, sluit daar goed op aan. Forster: “Spotify is niets nieuws. Vele duizenden pubers hebben wel eens gedacht; zou het niet geweldig zijn als je muziek per liedje online zou kunnen downloaden tegen een betaalbaar bedrag?”
Dat was de basis van Spotify. Maar, zegt Forster, het idee bepaalt niet het succes maar de uitvoering. In het geval van Spotify was het niet eens het bouwen van het platform zelf. Dat stond in zes maanden tijd. Het was vervolgens twee jaar keihard werken om de muziekmaatschappijen te bewegen om hun muziekrechten te verkopen.
Vanuit de zaal wordt opgemerkt dat Spotify technisch toch wel heel knap in elkaar zit. Jonathan Forster beaamt dat maar relativeert het toch met een quote van een van zijn developers: “Uiteindelijk zijn het gewoon computers. Die doen wat jij hen zegt.”
www.mwg.nl
Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk