Eric Schmidt, topman van zoekgigant Google,
opperde dat jongeren op hun achttiende van de overheid een nieuwe identiteit moeten kunnen krijgen. Dit om puberale tweets en posts uit het verleden achter zich te laten. Brallende studenten en draaideurcriminelen in de tienerleeftijd moeten niet te vroeg juichen. Het voorstel is namelijk bijzonder naïef.
Ten eerste omdat de digitale realiteit van social media razendsnel een link zal leggen tussen de oude en de nieuwe identiteit van een persoon (foto op Facebook: “Feestje van ons Minerva dispuut, in het midden Louise-Anne die zich inmiddels Harmke noemt.”). Ten tweede omdat Google en concurrerende zoekdiensten waarschijnlijk al binnenkort genoeg hebben aan een anonieme ingescande foto om alle andere afbeeldingen van die persoon boven water te halen – zowel met de oude als de nieuwe persoonsgegevens. (Want het zal Schmidt duidelijk zijn dat ook de nieuwe identiteit weer digitale broodkruimels zal achterlaten op het web.)
Ten derde realiseert de Zoekbaas zich niet dat er een beroepsgroep bestaat die een nog naïevere kijk heeft op IT en internet: politici. Schmidt kan er vanuit gaan dat zijn idee als een boemerang bij hem terug zal komen, door providers en zoekdiensten te verplichten het digitale verleden van iemand met een druk op de knop te wissen als die persoon (of de rechter) dat belieft. (Waarbij voor Belastingdienst, IB-groep en AIVD natuurlijk wel alle oude en nieuwe gegevens beschikbaar moeten blijven, dat spreekt)
Overigens vind ik de leeftijd van 18 jaar wat willekeurig, het wilde studentenleven moet dan nog beginnen. En ook later willen mensen niet geketend zijn aan hun verleden. Nog onlangs kreeg ik, als hoofdredacteur, van iemand het verzoek een compleet artikel uit ons archief te verwijderen. Zij werd daarin (kort) geciteerd “maar kon zich er nu niet meer in vinden”. De persoon was ten tijde van het interview beslist ouder dan 18 jaar.
Ten slotte: stel u ontvangt straks een sollicitant waarover niets te vinden is op internet. Dan vraagt u zich toch af wat de reden is voor die identiteitsverandering, daar zit vast een luchtje aan.
Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk