Google heeft vandaag zijn merkbeleid voor Europa en de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) gewijzigd. Het gewijzigde merkbeleid is een reactie op een vonnis dat in maart 2010 door het Europese Hof van Justitie werd uitgesproken. Het hof oordeelde toen dat Google het merkrecht heeft gerespecteerd door adverteerders in staat te stellen om te bieden op zoekwoorden die overeenkwamen met de handelsmerken van derden. De nieuwe beleidsregels worden vanaf 14 september 2010 van kracht.
Als gevolg van het gewijzigde beleid zullen bedrijven die binnen Europa bij Google adverteren de mogelijkheid hebben om hun advertenties te laten weergeven op basis van zoekwoorden in de vorm van handelsmerken. Als gebruikers bijvoorbeeld het merk van een televisiefabrikant intypen, kunnen zij relevante en nuttige advertenties te zien krijgen van resellers, recensiewebsites en tweedehandswinkels, evenals advertenties van andere fabrikanten. Op basis van het eerdere Europese merkbeleid van Google konden eigenaars van merken een klacht bij Google indienen om te voorkomen dat advertenties van derden werden weergegeven naar aanleiding van zoekopdrachten op basis van hun merknaam.
Met deze wijziging brengt Google zijn Europese merkbeleid in overeenstemming met zijn beleid in de meeste andere landen ter wereld. In de Verenigde Staten en in Canada waren adverteerders al sinds 2004 in staat om handelsmerken van derden te gebruiken. In het Verenigd Koninkrijk en Canada was dit mogelijk sinds 2004, en sinds mei 2009 was dit in tal van andere landen mogelijk. Een volledig overzicht van landen waarin dit beleid reeds van kracht is, is
hier te vinden.
Als een eigenaar van een merknaam van mening is dat een Europese advertentie van een derde partij die op basis van zijn merknaam wordt weergegeven voor verwarring onder gebruikers zorgt met betrekking tot de herkomst van de geadverteerde goederen en diensten, kan de eigenaar van de merknaam een klacht bij Google indienen via dit
webformulier. Als Google eveneens van mening is dat de desbetreffende advertentie tot een dergelijke verwarring leidt, wordt de advertentie uit de lucht gehaald.
“Het Europese Hof van Justitie heeft ons recht onderschreven om adverteerders de mogelijkheid te bieden om op handelsmerken van derden te bieden”, aldus Mark Berendsen, Industry Leader agencies van Google. “Dankzij deze uitspraak kunnen we ons merkbeleid in tal van landen overal ter wereld met elkaar in overeenstemming brengen. Onze gebruikers zullen hiervan profiteren, omdat ze naar aanleiding van hun zoekopdrachten in Google een groter aantal relevante advertenties te zien krijgen”.
www.google.nl
Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk