Nederlands MediaNetwerk

Waarom was jij eigenlijk niet op PICNIC? Vijf dagen na PICNIC, zit ik nog steeds een beetje op een roze wolk en hoor ik mezelf deze vraag aan elke creatieve cq communicatie-professional stellen, die mijn pad kruist.  Zelf loop ik namelijk een halve week na mijn PICNIC-ervaring nog steeds te stuiteren van alle inspirerende verhalen, die ik heb gehoord op het meer dan rustieke NDSM-terrein. Stiekem ben ik een beetje verliefd op al die creatieven met hun verhalen en wil ik het van de daken schreeuwen. Dankzij Syntens Innovatiecentrum en hun uitnodiging om een verhaal te schrijven over de marktplaats die ze op PICNIC organiseerde samen met de Kamer van Koophandel, hervond ik afgelopen vrijdagmiddag mijn geluk cq inspiratie.

 

Al op het pontje over t’ IJ prijs ik mezelf gelukkig dat ik even mag ontsnappen van mijn bureau in Haarlem en verheug ik me op de gesprekken met een dwarsdoorsnede van al die creatieve ondernemers die Nederland rijk is.  Wat ik daar op het water nog niet kon vermoeden is dat ik op PICNIC letterlijk zou struikelen over creatieven uit alle hoeken en gaten van de hele wereld. In slechts luttele uren heb ik ondernemers en bezoekers gesproken uit Jordanië, Iran, China, de Filipijnen, Mexico, London, Ierland, Duitsland, Mexico. Maar ook uit Groningen, Leiden, Eindhoven en Utrecht.  En wat mis ik dat soort gesprekken toch in mijn eigen stad Haarlem. Gelukkig ligt Haarlem in de oksel van Amsterdam en kon ik in ieder geval een middag lang mijn hart ophalen bij al die disruptieve denkers en doeners, die PICNIC voor drie dagen samenbrengt.

 

Urban-Escape met Evident
Aangekomen op de bedrijvenmarkt van PICNIC die Syntens en de Kamer van Koophandel al zes jaar organiseren, word ik direct door Gijs Garcia Bogaards (@gyzio), senior strateeg bij het Utrechtse internetbureau Evident, onder meer bekend van www.volgdevos.nl, uitgenodigd om aan boord te stappen van de IJ-veer XIII om samen met hen en enkele keynote speakers uit de VS te reflecteren op the urban future of creative cities.

 

Gijs: “Wij zijn Syntens Innovatiecentrum ontzettend dankbaar, dat zij ons attendeerden op de PICNIC marktplaats en het mogelijk hebben gemaakt in contact te komen met Annemarie van Asselen en Kitty Leering van PICNIC om ons concept voor te leggen. Het idee om als facilitator en gesprekspartner samen met de keynote speakers en het publiek op een boot in een uniek stukje natuur op ’t IJ de Urban Escape floating interviews te organiseren.  De enthousiaste adoptie van dit idee door de organisatie van PICNIC heeft het mogelijk gemaakt om 5 x af te varen om casual interviews af te nemen met thought leaders uit de hele wereld, zoals bijvoorbeeld de broers Celaya uit Mexico die met hun art to the people-initiatief urban story telling op een disruptieve manier op straat brengen. Zelf vond ik de kruisbestuiving tussen de Oostenrijkse architect Matthias Hollwich en de de chief creative officer van Frog bijzonder inspirerend. Het mooie van PICNIC vind ik dat de drempel tot het maken van contact en komen  tot een echt gesprek bijzonder laag ligt. Wellicht komt dat door het thema of de unieke omgeving, maar iedereen die ik tegenkom staat 100 procent open voor dialoog. Dat is echt uniek.”
Evident is zo aardig om de uitermate inspirerende floating interviews met iedereen te delen via www.urban-escape.nl.

 

Toppers van Nederlandse bodem
Terug aan wal, spoed ik me naar PICNIC Marketplace, waar ik volgens Monique Taverne van MadLogic terecht ben gekomen op het gezelligste plekje van heel PICNIC. Voordat ze het product van de co-makership van een consultancy bedrijf en een multimediabureau, game based adviestool 3TGO voor Consultancy 2.0 laat zien, vertelt ze me dat ze toen ze vanochtend aankwam direct door haar buurman op de bedrijvenmarkt, veranderd werd in een 3D Robot en zo haar collega die achter was gebleven in Groningen vanaf PICNIC via Facebook kon feliciteren met zijn verjaardag. Over creative experiences gesproken, wil ik dat ook wel eens proberen, maar helaas voor mij is de belangstelling voor deze stand, net als voor de andere overigens, drie rijen dik.

 

Een paar stands verderop staat Ruud Vriens van Let’s share, die enthousiast vertelt over hoe hij al de hele dag met potentiele investeerders, klanten, deelnemers en venture capitalists praat over zijn concept voor het delen van leegstaande kantoorplekken. Ruud: “Deze bedrijvenmarkt is werkelijk een verademing. Doordat PICNIC niet zo beurserig is, draait het vandaag gelukkig niet alleen om platte sales, maar heb je ook alle ruimte voor een goed gesprek. Bovendien heb ik met verschillende andere standhouders alweer mooie dwarsverbanden kunnen leggen. Kortom, ik ben een gelukkig man dat ik de pitch voor  een plek op deze bedrijvenmarkt van Syntens Innovatiecentrum heb gewonnen.“

Een andere ondernemer die schittert van enthousiasme is Dirk Schluter van Fonk mobile. En terecht, want hij lanceert vandaag hier op de PICNIC Marketplace samen met old time spelletjefabrikant JUMBO (wie herinnert ze niet van Twister), vandaag hun wereldprimeur. Het is JUMBO gelukt om patent aan te vragen op iPawn, de digitale versie van alle ouderwetse spelletjes zoals Ganzenborden, Slangen en Airhockey, die binnenkort via de Blokkers van deze wereld aan het brede publiek wordt aangeboden. Het bijzondere van hun spellen is dat zij gespeeld worden op de iPad met echte pionnen voorzien van sensoren.  

 

It was a blast
Natuurlijk is er ook altijd wel iemand te vinden, die niet zo positief is. Op deze markt is Michiel Zwerus van Pur Sang Royal de pineut, want hoewel hij hier een afspraak met UPC heeft gescoord loopt hij flink te mopperen. Hij had achteraf gezien liever willen betalen, zodat hij groter had kunnen uitpakken om zijn concept te laten zien. De volgende keer moet hij dat dan ook maar doen, want zoals Bruni Hofman, die al zes jaar de bedrijvenmarkt op PICNIC organiseert, vertelt, staan er nog 200 andere ondernemers te trappelen voor een plekje op PICNIC: “Tien jaar geleden zijn we begonnen met 10 ondernemers, nu zes jaar later zijn dat er 90 en kan ik er ook makkelijk 150 kwijt. Het leuke is dat we dit jaar samenwerken met het European Centre of Creative Economy, een incubator uit het Ruhrgebied.  Zij hebben 10 ondernemers geleverd en daarnaast hebben we zelf ook nog enkele Amerikaanse en Engelse ondernemers op de marktplaats een plek kunnen geven. Hoewel  dit tropendagen zijn, ben ik heel blij met het feit dat we deze ondernemers hier volop in de lokale maar ook internationale schijnwerpers hebben kunnen zetten. Dat is ten slotte ook een van de doelstellingen, zoals geformuleerd staat in de brief ‘Naar de top! Het nieuwe bedrijvenbeleid in actie(s)’ die minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie  samen met staatssecretaris Weekers van Financiën 13 september 2011 namens het kabinet  aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.”

En inderdaad zijn de creatieve ondernemers van de market place heel internationaal. Tussen alle standhouders kom ik ook Christian Kreienkamp tegen van Fake Ups, een Duitse copywriter tegen, die naar eigen zeggen de strijd aanbindt tegen het brand fetisjism . De Macbookstickers van zijn ludieke strijd zijn te bestellen via zijn website, die hij notabene op PICNIC lanceert.  Naast Christian, staat het promotieteam van The bild.sprachen –  de Trade Fair for Applied Photography 2011 die op 30 september en1 oktober plaatsvindt in Gelsenkirchen.  Leuk om te melden is dat organisator Bruni Hofman vrijdagmiddag al een meer dan enthousiaste reactie op haar Blackberry ontvangt van een participant van de eerste dag. John Fisherman schrijft: “I am now back at home in Porto, and very much happy with all the action that happened down at Picnic. As to the marketplace in particular, it was a blast. The folks down at Picnic are exactly the ones interested in our product, memeoirs.com, either as costumers or as potential partners. I spoke with loads of people, and gave away all of my promotional books (I started off with almost 100). A couple of days later I found an American colleague reading a copy on the rainy streets of Amsterdam. Ain't that grand? I also got an invite to a conference in Mexico, another in Italy, and got to speak with a very interesting head of IT from a big museum in Amsterdam.”

 

Als andere standhouders zo langzamerhand hebben ingepakt en richting borrel gaan, spreek ik tot slot Wendy Brawer, oprichter van Green Map.  Een internationaal concept voor burgerparticipatie in duurzaamheidsinitiatieven. Hoewel ze de hele dag geen tijd heeft gehad om te lunchen of koffie te drinken is ze laaiend enthousiast over haar dag op PICNIC en heeft ze grote trek in haar eerste  biertje: “Ik wilde al jaren naar PICNIC en nu kreeg ik dankzij mijn pitch bij Syntens Innovatiecentrum deze kans en heb ik vandaag honderden mensen uit wel 15 landen enthousiast zien worden voor mijn missie. Je hebt geen idee hoeveel energie dat geeft”.

Blij dat ik nog iets aan haar aanstekelijke enthousiasme kan toevoegen, introduceer ik haar op eigen titel nog bij contactpersonen voor Nicaragua en Burkina Faso en overhandig ik haar het lekkerste eerste biertje van de dag. En dat allemaal onder de dreigende onweerslucht aan ’t IJ, waar voluit geborreld en genetwerkt wordt. Op haar beurt introduceert ze mij bij een Filipijnse student die in Leiden een doctoraalscriptie schrijft over Living Labs. Aan de borreltafel kom ik vervolgens Stef Lewandowski tegen, de Chief Innovation Officer van het Londense Aframe. Hij en een Ierse ontwerper, die hier elkaar toevallig hebben ontmoet zijn zeer te spreken over hun driedaagse bezoek aan PICNIC. Stefan: ”Als rechtgeaarde Londenaar kom ik natuurlijk wel vaker in Amsterdam. Het uitgaansleven is hier natuurlijk beroemd, maar nu zie ik toch weer een heel andere kant van Amsterdam.  Precies de inspiratie waar ik naar op zoek was voor mijn bedrijf.”

 

Inspiratie moet je doen
Op het gevaar af dat ik klink als een blije aardbei, kan ik u verzekeren dat ik een groot deel van het jaar diep gebukt ga onder het gebrek aan inspiratie, ambitie, creatief en communicatief intellect bij opdrachtgevers en andere communicatiemensen, wat me met grote regelmaat doet uitkijken naar een ander vak. Daarom kan ik iedereen aanraden om naar PICNIC te gaan. Mijn voornemen staat in ieder geval vast, ook als ik niet hoofde van mijn professie op PICNIC hoef te zijn, ben ik volgend jaar zeker weer van de partij.  Ten slotte, is die roze wolk die PICNIC bij mij teweeg bracht een goeie investering. Al is het maar drie dagen (plus de after glow) per jaar.

www.picnicnetwork.org/stories
www.syntens.nl

Weergaven: 369

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden