Nederlands MediaNetwerk

Door Geert-Jan Bogaerts. In de ogen van veel adepten huist de echte God niet in de hemel, maar in Cupertino, de Californische thuisbasis van Apple.

Als een echte herder bestiert Hij Zijn huishouden. Zijn naam luidt Steve Jobs. Zijn apostelen, veel meer dan twaalf in getal, zijn de iMac, iPhone en iPad-fanaten. Zij betonen hem meer trouw dan Jezus ooit van zijn trouwe apostel Petrus mocht ontvangen. De iKliek zal Hem nooit verloochenen.


OK, voor de helderheid: ik begrijp die adoratie voor de producten van Apple heel goed. Ze zien er schitterend uit, blinken uit in gebruiksgemak, zijn vernieuwend en gewoon lekker om in je handen te houden. Wie zijn portemonnee wil trekken en de hogere prijs voor lief neemt, is in een aantal opzichten daadwerkelijk beter af met zo’n Apple-product. Want het klopt gewoon helemaal.


Maar de populariteit van Apple heeft natuurlijk ook heel veel te maken met imago. De Apple laptop is dubbel zo duur als een in prestaties vergelijkbaar apparaat van Dell; je betaalt dus vooral de merknaam. En dat zie je ook terug in de massamedia. Wie in films of op de televisie wordt afgebeeld met een laptop van Dell of Asus, is meestal de schlemiel; de hippe jongere, of wie hip en jong wil lijken, gebruikt een MacBook.


Extra betalen voor een merknaam is natuurlijk niet voorbehouden aan Apple-liefhebbers. Veel A-merken in de supermarkt realiseren er hun winstmarge mee. Maar ik mag toch hopen dat dat imago van Apple eens een keer instort. Het is namelijk steeds minder verdiend. Integendeel, Apple bouwt wat mij betreft langzamerhand de  naam op van arrogante monopolist. Het bedrijf is een soort wederverkoper van allerlei software-applicaties - apps -  die door derde partijen worden ontwikkeld. Apple moet hun toestemming geven om gebruik te mogen maken van de Itunes-winkel waarin deze apps worden verhandeld.


Het probleem is dat Steve Jobs de laatste tijd een steeds eigenzinniger en, belangrijker, restrictiever beleid is gaan voeren. Tot de meest stompzinnige verboden behoren:


- Stern en Bild Zeitung, Duitse publicaties waarin soms wel eens een blote tepel te onderscheiden valt

- Een stripversie van Ulysses, waarin Buck Mulligan in zijn blootje wordt getoond

- Een stralingsdetector voor mobiele telefoons, die onder andere de hoeveelheid straling meet die van je iPhone afkomt.


Jobs toont zich hierbij conservatiever dan de gemiddelde dominee uit Alabama. Als je porno wilt, zei hij, moet je maar op Android overstappen, het concurrerende alternatief van onder andere Google. De grote leider moet helemaal niets hebben van producten die de goede naam van Apple kunnen schaden, rechtstreeks dan wel indirect vanwege bijvoorbeeld hun politieke lading.


Deze week verbood hij onder meer een app die Wikileaks beter toegankelijk maakt, alsmede een serie apps die het gemakkelijker maakt om schenkingen te doen aan non-profit organisaties. Het excuus: Wij kunnen niet garanderen dat die donaties daadwerkelijk voor non-profit doelen worden bestemd.


Dit is te ridicuul voor woorden. Alsof al die hippe Apple-klanten niet slim genoeg zijn om dat voor zichzelf uit te maken. Anderzijds: Misschien heeft Jobs wel een punt. Zolang deze klanten zich nog onderwerpen aan Jobs willekeur, verdienen ze misschien ook niet beter dan deze censuur. Hoe dan ook, bij deze een oproep aan alle weldenkende mensen van deze wereld: boycot Apple.

www.raker.nl

www.twitter.com/gjbogaerts


Lees van Geert-Jan Bogaerts ook:


- Wikileaks brengt ons overheid 2.0

- Wikileaks kan niet zonder oude media

- Drie pijlers onder een nieuw mediabeleid

- Afschaffen, die publieke omroep

- Er is toekomst voor de journalistiek

- Jezus gebruikte geen Google

- Jammer genoeg is Hyperlokaal van de Telegraaf

Weergaven: 71

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden