Nederlands MediaNetwerk

Zou De Telegraaf een televisiezender binnen de Publieke Omroep moeten kunnen beginnen?

De Telegraaf hoofdredacteur Sjuul Paradijs probeert onder de naam Wakker Nederland een televisiezender binnen de Publieke Omroep op te starten. Die 50.000 leden ritselt hij wel met zijn abonnees maar de zender - die een rechts geluid wil laten horen - komt er waarschijnlijk niet want uitgevers mogen volgens de huidige regels geen publieke omroep houden. De vraag is desalniettemin: Zou De Telegraaf een televisiezender binnen de Publieke Omroep moeten kunnen beginnen?

Weergaven: 521

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

@Arjen Hemelaar: Shell heeft op zich een prima verhaal te vertellen over de toekomst van Energie. Dat doen ze al door de serie debatten ism FD (Energy Square) te sponsoren. In de toekomst zullen we steeds meer verbindingen gaan zien tussen commerciele en redactionele content, zonder dat de journalist beperkt hoeft te worden in zijn/haar werk. De wereld hangt van draadjes aan elkaar en het is niet langer zwart of wit.
Ik ga een heel eind met je argumentatie mee, alleen de laatste zinnen niet echt...

Telegraaf heeft inderdaad vooral een belang bij de programmagegevens; dat zijn de echte knikkers waar dit spel om draait. Maar eigenlijk is het raar dat die gegevens nog steeds exclusief worden gehouden voor en door de publieke omroepen. Door de koppeling tussen omroepblad en lidmaatschap zijn heel veel mensen 'lid' van een omroepvereniging zonder dat expliciet te weten en/of te willen.

Ronald Speijer zei:
Gedurende een lange tijd probeert de Telegraaf tevergeefs de omroepgegevens te bemachtigen. Jarenlang juridisch touwtrekken en rechtszaken waren het gevolg zonder enig resultaat.De uitzendgegevens zijn momenteel uitsluitend voorbehouden aan zendgemachtigden. Deze gebruiken de gegevens weer voor hun lucratieve gidsen. Kranten mogen slechts voor twee dagen deze programmagegevens publiceren. Daar zit het oude zeer van de Basisweg. Met de gidsgegevens kan de Telegraaf zowel met de krant, een gratis bijlage of met een blad als Prive een zeer geduchte concurrent van de omroepgidsen worden. Een gratis bijlage bij de zaterdagkrant met alle gidsgegevens maakt het lidmaatschap van een omroep overbodig. Dat zien ze in Hilversum dus liever niet gebeuren. Ook het feit dat omroepen een flinke zak met geld krijgen van de belastingbetalers maakt het voor de Telegraaf dubbel zo interessant in deze voor dagbladen moeilijke tijden. Als een splinteromroep als Llink al 8 miljoen cadeau krijgt wat kan een grote vis als Wakker Nederland dan niet opstrijken? "If you can't beat them join them" denken ze dus in Amsterdam. Als Wakker Nederland een omroep gaat worden zal de Telegraaf "in opdracht" een gids kunnen en mogen uitgeven. Ziedaar het plan van Sjuul Paradijs. KASSA!! Al dat geprietpraat over het rechtse geluid en het ontbreken daarvan in Hilversum is een mooi rookgordijn waar iedereen intrapt. Paradijs heeft nog steeds niet duidelijk gemaakt wat voor programma's hij zou willen maken die anders zijn dan het huidige totaalaanbod. Het ontbrekende rechtse geluid in het publieke bestel wordt meer dan goed gemaakt bij de commerciële omroepen. "Steeds weer die zelfde bekende gezichten op de buis", zoals hij schrijft. In zijn krant is het niet anders. Of je nu het Stan Huygens Journaal leest of pagina Prive, het is het dagboek van de vrienden van de Basisweg. Een dagelijkse optocht van mediageile schurkers en non-valeurs.
Even een redelijk alternatief: Eerlijkheid gebied me te hopen dat met al die splinteromroepen, inclusief de Telegraaf het huidige zgn. publieke bestel wordt opgeblazen. Overigens is het geen publiek, maar een politiek bestel. Het is betreurenswaardig waaraan de zendgemachtigden het belastinggeld besteden.
Twee reclamevrije netten zou de meest zuivere vorm zijn van publieke omroep. Overigens is - nu en ook dan -de vraag of er nog publiek naar kijkt. De kwestie links of rechts, kleur, godsdienst etc is juist de kracht en de frisse wind in een democratie en zijn publieke omroep. Dus hoe meer stemmen, hoe meer kleur.
Deze commerciele partij betaald anders net als iedereen heel wat belasting zodat de publieke omroep kan blijven bestaan. Ze hebben dus het volle recht om dit te proberen. Het publieke netwerk is van iedereen en dus ook van de commerciele partijen. Hiernaast bergijp ik niet waarom de publieke omroep wordt gezien als geen commerciele partij ? Volgens mijn laatste ervaringen concurreren zij behoorlijk in de advertentiemarkt en hebben de commerciele partijen het daar zeker in deze zware tijden niet makkelijk mee! Eerlijke concurrentie noem ik dat niet !!

Ik zou nog veel meer argumenten willen inbrengen maar helaas kom ik dan tijd tekort.

Groet Karel


Mark Sedney zei:
Wat mij betreft niet. Puur vanwege het feit dat De Telegraaf een commerciële partij is.
Nee want de huidige regels laten dat niet toe. En wat moet de Telegraaf in het publieke bestel? Laat ze lekker een omroep starten op het internet of commercieel. En trouwens laten we dat publieke bestel ook eens opheffen.
Wat mij betreft niet en wel hierom: Uitgeverij De Telegraaf is een commercieel bedrijf, terwijl alle publieke omroepen verenigingen met leden zijn. Dat is een fundamenteel verschil. Daarnaast heeft De Telegraaf Media Groep belangen in GeenStijl (dat via Powned ook het publieke bestel wil binnenkomen) en in de commerciele zender SBS. Het wordt dan wel erg ingewikkeld allemaal. Het betekent bovendien dat de staat via de omroepgelden (= belastinggeld) een commercieel bedrijf gaat steunen.
Verspeelde moeite dunkt me. Een investering die op hetmoment wel beter gebruikt kan worden bij de Telegraaf..
Resumé, de schreeuwende baggerkrant Telegraaf (met ronduit B- en sensatie journalistiek) kan zich maar beter aansluiten achter in de lange rij commerciële omroepen, met voor het merendeel de B- van Bagger uitzendingen. De publieke omroep kiest meer voor voeding voor de geest. De commerciële omroepen zijn meer voor de verloedering daarvan. Persoonlijk heb ik meer de voorkeur voor het eerste. Sjuul's capriolen sluiten meer aan bij het tweede. Ik verwacht verdomde weinig Paradijslijk interessante uitspattingen. Rest nog slechts te zwijgen over links of rechts. Waarom richt Sjuul niet zijn eigen politieke partij op: Wakker Nederland i.p.v. te infiltreren in een publiek bestel waar kwaliteit hoog in het vaandel wordt gedragen en uitzendingen niet worden verstoord door reclame om de 10 minuten en vlaggetjes, een mol, een hijskraan, vallend geld etc in de zij- en bovenbalk, terwijl er een film of programma wordt vertoond.
Respectloze TV-zenders bestaan er al genoeg, daar mag Sjuul zich onder scharen want veel meer verwacht ik niet van deze graaier.
Ja. Hoe meer initiatief van buiten hoe beter voor de PO. Tenzij men vindt dat de PO maar moet doodbloeden zoals nu het geval is. Er komen steeds meer ouderen en die zijn gewend aan een bepaald soort entertainment - opgedeeld in zuilen. Laat voor hen een bestel bestaan en voor jongeren is het leerzaam er af en toe kennis van te nemen zodat ze de ouderen beter begrijpen. Omroepen zijn uitgevers van bladen en internetsites. Ze zijn daar minder succesvol in maar dat maakt ze niet minder uitgever. De term 'ritselen' is zeker van toepassing op het advertentiebeleid van de PO, die zichzelf van ons geld promoot. Het bestel is zo rot als een mispel, maar kennelijk wil er nog steeds een grote groep mensen gebruik van maken. Dat er ook een aantal financieel gebruik van wil maken is niet minder 'slecht' dan de zelfbenoemde omroep bestuurders die al jaren misbruik van ons belastinggeld maken.
Mijn eerste gevoel zegt nee: De Telegraaf beoogt als onderneming hele andere doelen dan een reguliere omroep vereniging. Waarom geen nieuw commercieel kanaal beginnen? Daarbij welk rechts geluid wil Wakker Nederland laten horen? (Volgens mij is de links/rechts discussie in de media achterhaald...by the way). Wat wordt de koers van deze nieuwe omroep? Aan wat voor programma's moeten we denken? Jammer dat de hoofdredacteur van de grootste krant van Nederland dit niet duidelijk kan maken in zijn interviews. Is dat oppervlakkigheid, onkunde, of is het plan inhoudsloos, een proefbalonnetje, niet meer? Wie zal het zeggen?
Natuurlijk mag De Telegraaf een publieke omroep beginnen! Net zoals eenieder die daar de behoefte aan voelt. Zolang bij de start maar zeer duidelijk aantoonbaar wordt gemaakt dat er een zeer fors schot staat tussen de Telegraaf enerzijds en de omroep anderzijds. Zelfs de schoonmaker mag niet gedeeld worden!

Antwoorden op discussie

RSS

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden