Nederlands MediaNetwerk

Ontvrienden: serieus verschijnsel of gedoe om niets?

Ontvrienden is woord van het jaar 2009 geworden. Het betekent het afhaken van het met een ander verbonden persoon via een van de social mediakanalen zoals Hyves, Twitter, Facebook ed. Is het iets om serieus naar te kijken of kunnen we het verschijnsel met het woord achterlaten in 2009?


Lees verder...

Weergaven: 140

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ontvrienden is gedoe om niets. Het is namelijk niets nieuws. Wat in de 5 jaar voor het ontvrienden gebeurde, is wel nieuws.

Waar je 'vroeger' op natuurlijke wijze de mensen waar je geen interesse meer in had, of waar je geen gemeenschappelijke activiteiten meer mee ondernam uit het oog verloor, bewaar je deze tegenwoordig in je lijstje van 'vrienden' op hyves, facebook of linkedin. De reden hiervoor: het werd technisch mogelijk om contact te houden met iedereen en dus hoefde je niemand uit het oog te verliezen.

Technisch dus mogelijk, maar natuurlijk niet, zo blijkt. Want echt 'contact' kun je simpelweg niet onderhouden met 250-500 mensen. En dus ga je weer 'ontvrienden'. Niets anders dan je vroeger deed als je verhuisde, van baas wisselde, afstudeerde of je vereniging verliet: je gaat verder, verliest contacten en doet nieuwe op. Nieuw aan ontvrienden is dus dat het nu ook online gebeurt, waar het voorheen alleen offline gebeurde.

Blijkbaar willen we de kwaliteit van wat we noemen: onze 'vrienden' dus toch hoog houden en constateren we na 5 jaar hyves dat onze vriendenlijst weinig vrienden vertegenwoordigt. Niet iedereen op je hyves of linkedin hoeft je beste vriend of collega te zijn. Je kunt best mensen in je lijst hebben met wie je niet dagelijks, maar wel ooit nog contact wilt. Maar de vraag of je nog contact wilt, moet je jezelf in elk geval stellen. En dan niet na 5 jaar door het opschonen van je lijst, maar al direct als iemand je uitnodigt of je overweegt om iemand uit te nodigen. Zou iedereen dat vooraf doen, dan hoeft niemand meer te ontvrienden achteraf.

Ontvrienden is het directe gevolg van het maken van een veel te grote vriendenlijst. Waarom doen we dat? En doen we het allemaal? Het lijkt er wel op. De vriendenspaarders die je op Hyves ziet, zie je ook op Linkedin. Op seniorencommunity Goedenwel.nl zien we in elk geval nog niets van die trend. Weten zij iets wat wij (nog) niet weten? Bezinnen zij, eer zij beginnen? En maken zij de selectie vooraf?

Lees ook het artikel van seniorencommunity Goedenwel over dit onder....
Dag Joery,

Het is inderdaad nogal bepalend waar in het netwerk 'ontvriendt' wordt. De problematiek zit vooral in de digitale besluitvorming: you're IN or you're OUT. In het echte leven (IRL) liggen er tussen IN en UIT vele scharkeringen die maken dat je een relatie met iemand hebt die zich niet direct in JA of NEE, IN of UIT, VRIEND of niet laat vertalen.
Bovendien is internet in principe een openbaar medium, waardoor elementen als gezichtsverlies een rol gaan spelen.

We zullen wel een manier vinden om daar mee om te gaan.

Joery Bruijntjes zei:
Ik herhaal hier even een eerder gemaakt standpunt:

Even los van het feit dat er weinig concreet bewijs voor defriending te vinden is, loont het ook om te beseffen dat deze ‘trend’ erg afhankelijk is van de terminologie die gebruikt wordt op sociale netwerken. Als je iemand ‘ontvriend’ op hyves komt dat hard over. Wanneer ben je dan ineens geen ‘vriend’ meer?

Op Twitter heb je ‘followers’ waarbij het meer gaat om de informatiestroom dan de persoon zelf. Dit maakt het minder persoonlijk om te unfollowen. Persoonlijk denk ik dat er eerder betere filters zullen komen dan dat er massaal gedefriend wordt. Uiteindelijk is het minder moeite om een onderscheid aan te brengen via iets als een Twitter list dan continue je lijst nalopen om te kijken wie er eigenlijk wel uit kan gemikt worden.

Antwoorden op discussie

RSS

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2025   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden