Nederlands MediaNetwerk

Tot nu toe had de uitgeverswereld een handje voor op de muziek en de film/dvdindustrie: zij handelden nog in atomen in plaats van electronen.
Dankzij het PR geweld van BOL.com en Sony over hun samenwerking om electronische boeken en de e-reader aan de man te brengen lijkt daar nu wel een kentering in te kunnen gaan komen.

De voordelen zijn obvious: geen distributieproblemen meer; makkelijker mensen laten boeken laten ‘proeven’ door het product in gedeelten op te hakken en te verkopen; als gebruiker kun je een hele bibliotheek meenemen met een fractie van het gewicht; en ga zo door.
Maar…Saskia Noort heeft niet voor niets nog niet getekend bij BOL: zij ziet een loeigroot probleem. Zodra iets digitaal wordt, verliest het namelijk al z’n gepercipieerde waarde.

In de VS hebben HBO en andere broadcasters dit al onderkend door in te zetten op Hulu. Een dienst die uitzendingen van de meest populaire series streamt. De muziekindustrie is heeft haar ziel verkocht aan de Heere en bidt nu dat Spotify* aanslaat omdat ze hiermee wel weer geld aan muziek zouden kunnen verdienen. De Filmindustrie ziet nu ook haar mogelijkheden en de TamTam roept dat YouTube films in HD gaat streamen – tegen betaling! In tegenstelling tot al het andere wat via YouTube te vinden is.
Streaming lijkt ineens de weg vooruit te zijn om toch nog geld te verdienen in de online wereld.

Helaas, helaas, de uitgeverswereld heeft deze luxe niet: streaming kan alleen zin hebben bij een product wat veel MB’s bevat en over een relatief korte periode geconsumeerd wordt.
Een boek is geen van beiden. Tel daarbij op dat een boek, naast de verzamelingsfactor, helemaal niets extra’s biedt en je ziet al waar Saskia Noort bang voor is.

Ook een Creative Commons licentie** kun je voor een boek vrij weinig mee…. We deden altijd al aan bronvermelding in collums; en stukjes uit boeken knippen, plakken en nieuwe dingen van maken heet schrijven….

Gelukkig hadden we in de afgelopen week we dan nog een rots in de branding.
Twee van de grootste aanklagers op het gebied van IP, Disney en Marvel, lijken samen te gaan. Een rots in de branding voor eenieder die wil dat hun electronisch product van alle mogelijke beveiligingen voorzien worden. Mijn advies aan alle uitgevers van e-boeken is dan ook om het credo van deze grote mogendheden te volgen: “sue first, ask questions later.” Als je even sympathiek bent als het nieuwe fantasy consortium kom je er nog mee weg ook….



*Spotify is een streaming muziekdienst waar je ofwel gratis (met radio ads) naar muziek kan luisteren of voor € 9,99 per maand naar zo’n beetje alle muziek ooit uitgebracht kunt luisteren. Helaas is de dienst momenteel in NL niet meer te krijgen… maar binnenkort wel weer

**Creative Commons is een licentie die, kort door de bocht, zegt dat eenieder wel gebruik mag maken van jou content, zo lang ze de bron maar vermelden. Dit is natuulijk gedaan zodat mensen jou muziek.etc. makkelijker gebruiken en jij dus makkelijker aan een publiek komt. Buma Stemra heeft overigens net laten weten dat bijna geen enkele artiest in NL hier
daadwerkelijk gebruik van maakt. Wellicht omdat niemand weet dat BumaStemra dit ook aanbiedt… maar dat terzijde.

Weergaven: 70

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Reactie van Eric Woning op 9 September 2009 op 16.34
En dan lees je vandaag dit bericht: Google zal in Amerika geen Europese boeken meer scannen en te koop aanbieden als uitgevers dat niet willen, Je hoeft dus niet eens mee te doen met de verdigitalisering wil je in dezelfde problemen geraken.

Het is niet voor niets dat in de EU de wenkbrauwen omhoog gingen toen ze dit hoorden. Zie dit bericht: http://euobserver.com/9/28625/?rk=1 Google dreigt dus gewoon iedereen anders van de kaart te vegen.

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden