Nederlands MediaNetwerk

Over informatie gesproken. Petra Stienen, politicoloog, arabist of politica?

19 mei schreef ik onderstaande blog naar aanleiding van een optreden van Petra Stienen in Buitenhof. 6 juni besloot ik mijn teksten weg te halen. Een beetje onder druk van 'het officiële standpunt' van onze regering, zo lijkt het wel wanneer ik de kranten lees. 7 juni deed ik een afschuwelijke ontdekking op youtube. Hoe volwassenen een jochie aanzetten tot de onthoofding van een alawitische officier. Die officier is een militair die optreedt namens de Syrische overheid. In dit licht vind ik het extra van belang dat mijn artikelen over "vrije nieuwsgaring of propaganda?" gelezen worden.  Nogmaals: niet om een politiek statement te maken, maar als een motivatie voor een hand in eigen boezem.

Buitenhof op 28.09 minuten

Buitenhof, Schuim en As.

Zij is het boegbeeld van onze informatievoorziening uit het Midden-Oosten. Petra Stienen. Formeel is zij arabist. Zij zal ongetwijfeld door Buitenhof zijn uitgenodigd om informatie te geven. De vraag is of zij die taak waarmaakt met haar optreden vandaag in Buitenhof.

Twee jaar geleden bloeide een vrijheidsstrijd op in Syrië. De bevolking ging spontaan de straat op en demonstreerde tegen het regiem van Bashar al-Assad. De gewapende reactie van de regering van Syrië was vele malen forser dan zoals de ME ingreep in reactie op de rellen tijdens de kroning van onze voormalige koningin Beatrix in Amsterdam. Bij die ingreep 30 april 1980 viel één dode. Inmiddels gaat het om een enorme escalatie van geweld in Syrië en tienduizenden doden. Hooguit het gevoel van de vrijheidstrijd die jongeren voerden in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw in Nederland, is te vergelijken met de vrijheidsstrijd die in Syrië is ontbrand.

De iconen van de vrijheidsstrijd

De interviewer, Pieter Jan Hagens, valt met de deur in huis. Over “de menseneter op Youtube” zegt Petra Stienen: “Veel mensen die dit volgen, vrezen dat dit het iconische beeld gaat worden van de Syrische revolutie. Er is natuurlijk veel meer aan de hand”. Dan verwacht ik in een programma als Buitenhof een exposé te krijgen over wat er in Syrië allemaal in politiek opzicht aan de hand is. Dat is ook een verantwoordelijkheid van de programmamaker. Maar dan vervolgt ze met: “In de Economist laten ze heel goed zien hoeveel verschillende groeperingen er nu eigenlijk zijn, en dat je je” enorme zorgen moet maken over “die kannibaal”. En dat je die kannibaal “niet kunt zien als exemplarisch” voor “al die rebellen.”

Petra Stienen zegt in dit interview: “Wat mensen zeggen is: 'we zijn heel erg geschokt' en terecht". Ze noemt dan de namen van de groepen die in het geding zijn. "Daar zitten foute jongens bij maar ook jongens die Syrië willen opbouwen." Pieter Jan Hagens zegt daarop: "Dan is het ook wel lastig om hier vanuit het westen ons “een beeld te vormen” van …aan “wiens kant” we “moeten staan”. En dan helemaal om antwoord te kunnen geven” op de vraag “moeten we hulp verlenen dan wel ingrijpen?” Petra Stienen antwoordt: ‘Waar ik mij zorgen over maak...’ en zij herhaalt dan haar eerdere uitspraak over wat niet exemplarisch moet worden, zoals dat ook te lezen is in the Times. Zij vergeet dan dit artikel te noemen van 7 mei 2013 in The Times

Bashar al-Assad zegt in een interview met Sunday Times over “de revolutie”: They call it a revolution, but in fact it has nothing to do with re... Deze uitspraak komt in het interview niet ter sprake.

Petra Stienen vervolgt: “Voor een land waar 23 miljoen mensen wonen, waar 100.000 mensen zijn omgekomen, 4 miljoen mensen op de vlucht’… Zij vergeet daarbij te zeggen dat de meeste mensen op de vlucht zijn vanwege moordpartijen in hun dorp door criminelen. De getraumatiseerde vluchtelingen doen daarvan verslag bij de grenzen waar ze overgaan. Rebellen die iets willen opbouwen, willen iets opbouwen voor het hele land, denk ik dan. Het zou onlogisch zijn wanneer zij hun eigen volk verjagen. Zij vergeet dan ook te zeggen dat mensen in steden en dorpen juichend de troepen van Bashar al-Assad binnenhalen. Getuige ook een column in Trouw op 11 mei 2013 van Stevo Akkerman

Petra Stienen vervolgt: laten we niet “de discussie versmallen” tot “we kunnen maar beter de duivel die we kennen steunen dan dit soort enge mannen. Daarom vind ik het goed dat er steeds meer initiatieven komen. Deze week is een initiatief gestart van Global Voices on Line. Dat heet Syria Untold. Dat gaat eigenlijk over de verhalen die we niet zo in de media zien. De verhalen van lokale rechtbanken van lokale comités van jonge mensen die nog steeds vreedzame demonstraties”… houden “tegen het regiem van Bashar al-Assad. Dat zien we nooit meer. Dat gebeurt nog steeds. En de creativiteit van mensen om ermee om te gaan. …Waar ik dan aan denk is dat in Damascus vandaag vijf mensen terecht staan. Vijf Syriërs die vanaf het begin van de revolutie het verhaal hebben proberen te vertellen van het afschuwelijke regiem” van Bashar al-Assad." Ik verwacht dan enkele voorbeelden van die verhalen. Die komen niet. Het interview gaat verder met de bevestiging dat het om journalisten gaat. Zij vergeet ook te zeggen dat in het interview met Sunday Times Bashar al-Assad zijn interview afsluit met deze woorden: “Contrary to popular belief, since the beginning of the crisis, hundreds of journalists from all over the world, including you, have gained visas to enter Syria and have been reporting freely from inside Syria with no interferences in their work and no barriers to fulfill their missions”. Ik heb tot nu toe nergens die uitspraak weersproken gezien.

Over dat het om Syrische journalisten gaat, zegt Petra Stienen verder: “Er staat vandaag in Arabia een artikel over een verklaring van 19 mensenrechtenorganisaties onder andere Human Right Watch dat Bashar al-Assad de terroristen gebruikt om mensen die hebben laten zien wat hij fout deed, terecht te stellen. Nog steeds krijg ik geen informatie over wat Bashar al-Assad fout heeft gedaan waarover deze journalisten hebben gesproken – dat zou overtuigender geweest zijn, al gaat het hier om niet minder dan mensenrechtenorganisaties. Zij heeft kennelijk dit artikel over het hoofd gezien of niet willen zien (als dat laatste geldt, is na vandaag Petra Stienen voor mij in de eerste plaats een politica en niet langer in de eerste plaats een arabiste). Een pikant detail uit dat artikel: “In heel Syrië zijn door rebellen gecontroleerde gebieden bezaaid met islamitische rechtbanken, bemand door advocaten en geestelijken, en staan gevechtsbrigades onder leiding van extremisten.”

Uit het interview blijkt dat volgens Petra Stienen de journalisten terecht staan bij een rechtbank van Bashar al-Assad op verdenking van terrorisme. Petra Stienen: “Er is een nieuwe wet afgekondigd aan het begin van de revolutie.” Die wet houdt in “…dat als je laat zien wat Bashar al-Assad doet, je dan de “geloofwaardigheid” en de “stabiliteit” van het land “ondermijnt”. Pieter Jan Hagens: …”wat jij dan zegt is dat deze vijf berecht worden en symbool staan voor veel meer mensen die berecht worden?” Antwoordt Petra Stienen: “Nou ja, het zijn de stemmen die we eigenlijk niet meer horen. Afgelopen jaar zijn 35.000 Syriërs berecht volgens deze terroristenwetgeving. Die stemmen zien we niet. Ik zeg - en dat zien we ook in de media: blijf wel kijken naar die andere verhalen. We moeten ons ongerust maken over die rebellen. Terecht. Maar er is een heel ander deel in Syrië dat nog steeds een ander verhaal te vertellen heeft.” Ik denk daarom nu dat hier een enorme klus ligt voor onderzoeksjournalisten die op zoek kunnen naar 35.000 berechte Syriërs. Lastig zal zijn, wanneer ze dood zijn, dit uit hun eigen mond te horen en ze te onderscheiden van de andere 65.000 slachtoffers. Hoe luidt die wet precies? Deze informatie staat haaks op de niet weersproken uitspraak van Bashar al-Assad in zijn interview aan Sunday Times 3 maart 2013 over de vrijheid die hij journalisten geeft.

Het slot van het interview

Pieter Jan Hagens: “…de Tweede Kamer, die volgende week hierover praat, moet dus niet in de” Youtube “simplificaties trappen”. Petra Stienen: “Onze regering geeft wel steun aan dit soort organisaties. De regering moet veel meer druk uitoefenen op Rusland en China om dit soort organisaties meer ruimte te geven om Bashar al-Assad kritiek te geven. Want anders krijgen nare types zoals die kannibaal de overhand in Syrië. Dat willen we niet hebben.” Ook hier is Stienen voor mij een politica zonder dat ze haar politieke partij bekend heeft gemaakt. Wat zullen die nare types die mogelijk rondlopen met wapens uit het vrije westen, nu sidderen na haar woorden.

Ik had liever informatie van Petra Stienen gekregen over de kennelijke wandaden van Bashar al-Assad, luid en duidelijk en controleerbaar zo dat ook ik ervan overtuigd raak dat Bashar al-Assad weg moet. Voorlopig halen inwoners van Syrië juichend de troepen van Bashar al-Assad binnen, getuige de column van Stevo Akkerman in Trouw. Hij zet zijn informatie wél in een bijzonder kader – zie daarvoor ook het commentaar op zijn artikel. Het wordt dan nu ook tijd dat we beelden te zien krijgen van het binnenhalen van de troepen van Assad.

Luister naar de reportage van Sander van Hoorn. Hieruit blijkt vooralsnog dat de onveiligheid vooral komt van de kant van de rebellen en dat Sander met zijn optreden in Syrië bevestigt dat in ieder geval westerse journalisten hun werk daar gewoon kunnen doen.

 

Weergaven: 222

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

[Interview] Joris Hoffman (+Drie) over de Media Rally 2019

Op vrijdag 28 juni wordt de tweede editie van de Media Rally verreden. Joris Hoffman, mede-oprichter van en Head of Design bij +Drie, rijdt mee. Wij bellen hem

[Interview] Jantien van Tol (Talpa Radio): Luisteraars kunnen straks hun eigen radiodag samenstellen

Als talentcoach van Talpa Radio is Jantien van Tol verantwoordelijk voor de radio-opleiding van Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica en de jaarlijkse talentendag. Dit jaar zullen de radioprofessionals van Talpa Network op 29 juni weer op zoek gaan naar jong talent

[Forum] NPO deels reclamevrij. Goed idee?

Met regelmaat leggen wij een aantal bepalende spelers in de markt een vraagvoor

[Interview] Perre van den Brink: De wereld verdrinkt in content

Perre van den Brink is Managing Director van VIRTUE in West-Europa. Hij wil dat zijn mensen net zo nieuwsgierig zijn als journalisten en op zoek gaan naar het unieke verhaal. "Als je de aandacht van consumenten wilt, zul je die moeten verdienen"

[Interview] René Huiberts (Value Zipper): Het umfeld van een redactie is heilig

Sinds maart 2019 versterkt René Huiberts het team van Value Zipper waar hij voor verschillende klanten branded content opzet binnen het portfolio van Value Zipper. Een mooie gelegenheid om hem te vragen naar zijn plannen en zijn visie op branded content

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns

[Column] Maartje Blijleven: Samen is leuker dan alleen

Is het niet grappig, dat de meest simpele dingen in de wereld, ook opeens het allermoeilijkst blijken te zijn? Van nature sluiten we ons met gemak aan bij een groep met gelijkgestemden. Dat hebben we altijd al gedaan. Bijvoorbeeld in de steentijd, toen de mannen samen gingen jagen

[Column] David de Jong: Politiek durft niet te kiezen inzake NPO

Zal ChristenUnie-minister Arie Slob de geschiedenis ingaan als de minister die het derde net regionaliseerde en reclame bij de NPO inperkt? Het uitgelekte voornemen leidt alleen al tot de nodige reuring

[Colomn] Niels Bruinsma: NPO levert bonnetje van 40 miljoen in bij de Nederlandse staat

Deze week lekte het nieuws uit dat de publieke omroep vanaf een niet nader genoemd moment tot 20:00 uur reclamevrij gaat worden. Een volgens ons opmerkelijke stap, die moeilijk te verdedigen is los van politiek gewin en de publieke opinie

[MediaWeek] Bas Vlugt: Alexander, Shula, René, Wilfred & Hélène

Van het meest opvallende medianieuws was toch wel het meest opvallend het uitgelekte beleidsvoornemen van de regering om het NPO tot aan 20:00 uur reclamevrij te maken

[Column] Boudewijn van Ewijk: De stille evolutie van programmatic

Wie had ooit gedacht dat de van origine grootste concurrenten als de Persgroep, Sanoma en TMG met elkaar zouden samenwerken? Dat zij hun krachten nu bundelen om samen profielen op basis van first party data aan adverteerders te leveren? Ik vind het een slimme move

Badge

Bezig met laden...

© 2019   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden