Nederlands MediaNetwerk

Laat een website bouwen die je zelf kunt onderhouden.

Laat je een site bouwen, dan wil je een dynamische site. Eentje waar je zelf mee aan de slag kunt: nieuwsberichten plaatsen, teksten aanpassen en plaatjes toevoegen. Je hebt geen zin om voor elk wissewasje bij de sitebouwer aan te moeten kloppen. Waarbij telkens weer de meter gaat lopen.

Eens? Eens. Vraag dus om een site met een Content Management System (CMS). Maar neem geen genoegen met zomaar een CMS. Sta op een simpel systeem. Vraag je leverancier om je - voor hij ook maar iets bouwt - een demonstratie te geven van het CMS. Er zijn namelijk makkelijke, maar ook heel omslachtige systemen, en je wilt niet eerst een week op cursus moeten om je eigen site te kunnen actualiseren.

Het gekke is, dat sommige sitebouwers dit iets te goed begrijpen. Zij spelen graag de kenner en houden jou liefst zo dom mogelijk. Dan lukt prima als ze je een nodeloos ingewikkeld systeem aansmeren. Gevolg: jij komt er niet uit en zij kunnen weer lekker uren schrijven. Daarom vraag je dus éérst die demonstratie. Kun je niet binnen een uurtje de meest gangbare handelingen verrichten, vraag hem dan een andere standaard te kiezen. Het stikt van de open source software op dit gebied.

Oh ja, nog zoiets, als de sitebouwer trots vertelt dat hij altijd werkt met zijn eigen, intern ontwikkelde, superduper CMS, krab je dan nog eens op je kop. Want als hij het ontwikkeld heeft, kun je dan straks nog wel bij hem weg? Kunnen andere sitebouwers er mee overweg? Mogen anderen er überhaupt zonder licentie mee werken? Of is dit systeem voor de sitebouwer een superduper klantenbindertje?

Het grootste voordeel van open source is niet dat het gratis is (telt natuurlijk wel), maar vooral dat er gebruikersgroepen zijn. Met tientallen sitebouwers die stuk voor stuk zonder enig probleem jouw site kunnen beheren en aanpassen. Wel zo’n relaxt gevoel.

Er blijft overigens nog genoeg werk voor de sitebouwer over, want het CMS is alleen maar het dashboard van je site. De knoppen. Er moet ook nog een goed werkende motor in (database op een server) en er moet een  mooie strakke carrosserie, het design, om het CMS-karkas heen gebouwd worden. Best veel werk, dat je echt aan een betere web designer moet overlaten, want anders krijg je een dertien-in-een-dozijn-site waarmee je je niet kunt profileren.

Een goede sitebouwer helpt je aan een technisch volwaardige, snelle en fraaie site, met een logisch opgebouwde set knoppen, zodat je zelf de besturing snel onder de knieën hebt. Dat mag best een paar centen kosten, want zo’n lekker flexibel karretje brengt je zonder problemen precies waar je wezen wilt.

Weergaven: 116

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Reactie van Erik de Vries op 14 Januari 2011 op 16.52

En zo is't maar Krek!

Wat je hier beschrijft noem ik WordPress.

Ik bouw tegenwoordig aan de lopende band sites die er van buiten geheel verschillend uitzien en allemaal dezelfde stoere WordPress engine hebben. Ik ben nog geen klant tegengekomen die er niet binnen 5 minuten mee overweg kon.

Het mooie van WordPress: het Dashboard van het CMS ziet er eenvoudig uit, maar onder de motorkap zit een rijkdom aan extra mogelijkheden verborgen. Er is weinig dat niet kan in WordPress.

 

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden