De jaarwisseling staat bijna traditiegetrouw in het teken van vernielingen en rotzooi. Maar er is een tegenbeweging gaande. Met de BuitenBeter smartphone app brengen inwoners in heel Nederland hun gemeente snel en makkelijk op de hoogte van problemen in de publieke ruimte. Zo doen gemeenten als Tilburg, Zutphen, Zeewolde en Eindhoven een beroep op bewoners om juist deze dagen vuurwerkvandalisme te melden. Ook Brussel vindt dat initiatieven van inwoners en bedrijven om samen met de overheid de samenleving te verbeteren, de weg is die Europa moet inslaan. EG-commissaris Kroes stelde onlangs dat Nederland met BuitenBeter laat zien hoe dat kan.
BuitenBeter brengt een grote omslag teweeg in de mogelijkheden van inwoners om samen met hun gemeente de leefomgeving schoon, heel en veilig te houden. Met de app worden problemen in de openbare ruimte letterlijk in beeld gebracht. Zo vormen inwoners direct de oren en ogen van de gemeenten, die hierdoor direct aanzienlijk kunnen besparen.
Sinds de lancering op 26 april 2010 zijn er al meer dan 14.000 meldingen bij gemeenten binnen-gekomen. Landelijk is de top 5 over 2010 met meest gemelde problemen in de openbare ruimte:
1. Zwerfvuil op straat (30%)
2. Kapotte straatverlichting (16%)
3. Idee/wens (15%)
4. Slecht wegdek (11%)
5. Losse stoeptegel (10%)
Niet alleen wordt de app door steeds meer mensen ontdekt, gebruikers delen het enthousiasme op social media zoals twitter. Ook is BuitenBeter op Androidworld door het publiek in de top 5 gestemd van de beste Nederlandse apps die zijn gelanceerd in 2010.
EU-commissaris Neelie Kroes prijst in haar speech over de Digitale Agenda het grote nut van de applicatie. Zij pleit voor weGovernment, waarbij inwoners en overheid samen - met digitale ondersteuning - verantwoordelijkheid dragen. Haar opmerking in de speech, vertaald: “Eenvoudige apps, zoals BuitenBeter uit mijn eigen land, Nederland, laten zien hoe het kan. Inwoners maken hier een inventarisatie van bijvoorbeeld kapotte wegen en straatverlichting, die de gemeente in staat stelt dit gemakkelijker te vinden en op te lossen.”
De lancering leidde eerder al tot uitgebreide internationale aandacht. Zo werd het BuitenBeter platform gespot door de internationale trendwatching community Springwise.com. Ook is BuitenBeter door Accenture verkozen tot de 5 Best Mobile Concepts bij de Innovation Awards 2010.
De BuitenBeter-app is gratis te downloaden voor smartphone-bezitters. Jens Steensma van ontwikkelaar Yucat: “Het BuitenBeter-platform verbindt inwoners met hun overheid. De beleving wordt letterlijk duidelijk gemaakt aan de overheid, die hier direct mee aan de slag kan. Met name de vaak jonge generatie die in overheidscommunicatie lastig te bereiken is, heeft dit snel ontdekt.” De app is momenteel beschikbaar voor iPhone, Android en Windows Mobile. Voor andere telefoons, zoals de BlackBerry, is de app in ontwikkeling.
Buiten Beter is een gratis app voor smartphones waarmee iedereen eenvoudig en snel problemen in de openbare ruimte kan melden bij de gemeente. Meteen op de plek én het moment dat dit gezien wordt door een inwoner. Door de automatische gps-plaatsbepaling, een korte omschrijving en een foto van de situatie weet de gemeente precies wat er waar moet gebeuren.
www.yucat.nl
Welkom bij
Nederlands MediaNetwerk
Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox
Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)
Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief
Stuur ons uw persberichten!
Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar
info@nederlandsmedianieuws.nl
Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws
230 leden
200 leden
168 leden
159 leden
153 leden
114 leden
110 leden
104 leden
95 leden
88 leden
83 leden
82 leden
76 leden
76 leden
74 leden
71 leden
59 leden
45 leden
40 leden
36 leden
© 2025 Gemaakt door Bas Vlugt. Verzorgd door
Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk