Nederlands MediaNetwerk

Twaalf jaar geleden maakte ik een reis door Zuid-Afrika, Zimbabwe en Zambia, startpunt: Johannesburg. Toen ik een paar dagen na aankomst de eerste klas naar Pretoria pakte, bleek een schielijk om zich heen kijkende kleurling van een jaar of achttien mijn enige gezelschap.

Nadat de trein in beweging was gekomen, kwam hij steeds dichterbij zitten en knoopte een praatje aan. Of ik het niet eng vond om als vrouw alleen te reizen, vroeg hij na verloop van tijd. En Nederland moest wel een heel rijk land zijn, hoe kon ik anders zo’n reis betalen?
Ik antwoordde op argeloze toon dat ik niet bang ben uitgevallen, maar zeker niet zo dom om al mijn geld uit de hotelkluis mee te nemen. Uit voorzorg had ik een beetje geld in mijn portemonnee gestopt, een groter deel in de neus van mijn schoen.
Toen we een paar stations gepasseerd waren, onderbrak hij het praatje voor de vaak abrupt met: “I’m hungry.” Ik dacht koortsachtig na en gaf hem uiteindelijk een rol ongeopende kaascrackers, waar hij naar keek alsof het een concertkaartje voor Dries Roelvink was.
Uiteindelijk was het kat- en muisspelletje afgelopen toen hij opsprong en voor me ging staan. “I want money” zei hij kortaf, vergezeld van een snijdende vingerbeweging over zijn hals. Ik gaf hem na enige aarzeling mijn portemonnee, waar hij het geld uitpakte en verrassend genoeg ineens “Thank you ma’am” zei, met een grimas die leek te zeggen: waarom deed je nou zo moeilijk? Nadat hij op de eerstvolgende halte was uitgestapt, zwaaide hij me nog vriendelijk na.

Op de terugweg van Pretoria besloot ik de overvolle, overwegend zwarte derde klas te pakken. Op de houten banken schuin tegenover mij zat een man die mij af en toe tersluiks aankeek. Uiteindelijk vroeg hij wat ik daar deed. Ik legde hem uit wat er die morgen was gebeurd en dat ik in m’n eentje peentjes had zitten zweten.
De man die -zoals uit een zeer boeiend gesprek bleek- arts in Soweto was, stamelde: “I’m sorry for my brother ma’am.” Toen ik zei dat ik het nog druk zou krijgen als ik me moet verontschuldigen voor elke Hollandse hufter die z’n hond op straat laat schijten, zei hij weer hoofdschuddend: “I’m so sorry ma’am.”

Een paar weken geleden zag ik op tv een zwarte Zuid-Afrikaan boos praten over de geldverkwisting voor het WK. Terwijl hele drommen kinderen in the townships onder de armoedegrens leven, wordt meneer Blatter in een Mercedes rondgereden en draait het allemaal om commercie. Wie zal hem die visie kwalijk nemen?
Desalniettemin dacht ik weer aan het gesprek met de dokter uit Soweto, waaruit mij was gebleken hoezeer Apartheid z’n mentale sporen heeft nagelaten. De verontschuldigingen die duiden op een gebrek aan eigenwaarde, de erfenis van de knechting.

Alle ogen zijn inmiddels op Zuid-Afrika gericht, deze keer eens niet op de criminaliteit maar op een volksfeest met vuvuzela’s, op de logistieke prestatie die het land met de organisatie heeft geleverd, op het natuurschoon, op de nalatenschap van ‘Madiba.’ Het WK lijkt een maandenlange campagne voor nationale catharsis en trots.
Ik zou er een lief ding voor over hebben om de dokter uit Soweto nog eens te spreken. Zou hij zich nog altijd verontschuldigen voor iets wat hij niet heeft gedaan? BS

Weergaven: 72

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

WE Fashion X LINDA. Zilveren Cross Media Case 2020

Op 1 juli 2020 worden de Cross Media Awards 2020 uitgereikt. Talpa draagt RTL draagt WE Fashion X LINDA. voor als Cross Media Case. We spreken met Jildou van der Bijl, creatief directeur bij LINDA. & Net5

Monique Pennings Cross Media Vrouw van het Jaar 2020

Monique Pennings is Manager Media & Marketing Partnerships bij Jumbo. Cross Media Vrouw van het Jaar 2020. Wij spreken haar over haar visie op crossmedia

Milka – De Smaak van Nederland Zilveren Cross Media Case van het Jaar 2020

Op 1 juli 2020 worden de Cross Media Awards 2020 uitgereikt. Wavemaker draagt de campagne Milka – De Smaak van Nederland voor als Cross Media Case. We spreken met Rhandy Biemans van Milka over deze campagne

[Cross Media Vrouw] Jildou van der Bijl over LINDA. en Net5

Jildou van der Bijl is creatief directeur bij LINDA. & Net5. Zij is genomineerd voor Cross Media Vrouw van het Jaar 2020. Wij spreken haar over haar visie op crossmedia

[Marketing Report Radio] Hanna Verboom over Cinetree en gratis films in coronatijd

Hanna Verboom is actrice en oprichter van filmplatform Cinetree, een online platform vol arthousefilms met een maatschappelijke boodschap. Tijdens de coronacrisis bood de site tijdelijk films gratis aan

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns

[Column] Paola Cassone: Digitaal willen we allemaal

De grote winnaars van dit jaar zijn – naast de producenten van plexiglas en mondkapjes – de digitale diensten. Iedere digitale dienst die je je kunt bedenken, laat letterlijk een dikke plus zien

[Column] Reinier Rombouts: Covid-19 als accelerator van digitalisering

Urgentie en relevantie zijn de sterkste motoren voor verandering. Bedrijven en organisaties praten al jaren over digitale transformaties en tuigden met regelmaat ambitieuze veranderprogramma’s op om nu echt digitale stappen te zetten

Jeroen Verkroost: TikTok for Business? Vertrouw jij het nieuws? Lossen economen Fake News op?

Jeroen Verkroost speurt het internet af naar de interessantste artikelen over media, mediagebruik en trends in de branche

[Column] Jerome Kuijken: Vallende kwartjes

Het programma Veronica Inside, dat eerder Voetbal Inside heette, lag de afgelopen jaren constant onder vuur. Onder het mom van satire en kleedkamerhumor krijgen mensen die niet wit, hetero of man zijn er wekelijks van langs

[Column] Bob Goulooze: Crisis of voorval

Kijkend naar mijn LinkedIn-profiel, zie ik dat ik endorsements heb gekregen voor crisiscommunicatie. Zelf zag ik dat niet zo, omdat ik in mijn werk nooit met een echte crisis te maken heb gehad

Badge

Bezig met laden...

© 2020   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden