De eerste editie van de AutoSalon in Ahoy Rotterdam trok bij de presentatie van het event een behoorlijk grote broek aan. Zo lezen we op de site: ‘Tijdens de eerste editie van dit spectaculaire evenement worden merken als Audi, Citroën, Ferrari, Ford, Honda, Jaguar, Lamborghini, Lexus, Mazda, Maserati, Nissan, Opel, Seat, Skoda, Tesla, Volkswagen en nog veel meer tentoongesteld. Ronkende motoren, glimmende bolides, luxe lifestyle-presentaties en verschillende themapleinen. Op de AutoSalon beleeft u het allemaal!’ En: ‘Alle primeurs onder 1 dak.’ Dat belooft wat. Dus togen we naar Rotterdam om dit alternatief voor de Amsterdamse RAI eens te bekijken.
Het was vrijdagochtend, een uur nadat Ahoy zijn deuren had geopend en een uur voor de officiële opening. Parkeren was nog geen probleem; van een stormloop geen sprake. Gelukkig maar, want het tapijt lag nog niet overal vast. En er werd her en der nog gebouwd aan stands. Opmerkelijk genoeg moesten we voor het officiële gedeelte nog even rondhangen; we waren toen de beurs al twee keer rond geweest. Want waar de site belooft dat een flinke reeks merken zich presenteerde, waren er dat slechts enkele, samengepakt in één hal. De merken die groot hadden uitgepakt, werden in de meeste gevallen vertegenwoordigd door Rotterdamse dealers. Slechts een viertal importeurs gaven acte de présence. Zij werden aangevuld met een aantal kleinere dienstverleners en verkopers: van zwaailichten tot – een nieuw dieptepunt in de autoshowhistorie – koekenpannen. Maar goed: even terug naar de auto’s. De nieuwe modellen stonden er keurig bij. Niet zo mooi als dat ze in de showroom staan - daar is meer ruimte voor merkbeleving - maar in elk geval keurig.
Hetzelfde kon helaas niet gezegd worden van de klassiekers die in de tweede hal tentoongesteld werden. In een te krappe ruimte werd op het Octane-plein geprobeerd een dwarsdoorsnede van de automobiele historie te proppen. Less is more, mensen. Wat meer ruimte doet veel meer recht aan de vormen van welke klassieker dan ook. Zeker als ze daar zonder samenhang lijken te zijn neergezet. Dat klinkt vervelend, maar als ik geld moet betalen voor een bezoek aan een showroom, verwacht ik kwaliteit. Bijvoorbeeld dat de getoonde auto’s toch minimaal schoon zijn en niet nog onder het stof zitten van de opslag. Niet lullen, maar poetsen... Rondom de auto’s op het plein was een kunstpaviljoen gebouwd met soms een auto-gerelateerd schilderij, maar verder toch gewoon een divers aanbod aan kunst. Ertussen weer een velgenleverancier met beursbabes, zodat het geheel ook hier helaas onsamenhangend bleef.
Veel, heel veel aandacht was er voor de introductie van de Robster, een vervoersconcept van horeca-ondernemer Robert Cramwinckel, bekend van de Beren-formule. Met gigantische banners, sponsoring van de officiële opening en een prachtige stand, drukte dit nieuwe merk een zware stempel op het geheel. En leek het bijna een Robster-feestje te worden waar ook automerken aan mochten deelnemen. Wat het Robster-concept wordt, blijft een mysterie tot januari. De Rotterdamse in-crowd kon in elk geval niet wachten. Onder de klanken van Lee Towers werd het feestje vast aangezwengeld. Hopelijk houden ze het op gang tot januari.
Liefdeloos, zo laat het evenement zich nog het best omschrijven. Want valse verwachtingen wekken is respectloos naar de bezoeker. Auto’s presenteren zoals er daar op sommige plekken werd gedaan, getuigt van weinig liefde voor het product. Maar ook standhouders hebben reden zich achter de oren te krabben. Het factsheet op de site heeft het over: ‘Een aantal gecontracteerde partijen zijn o.a. Aston Martin, Audi, Citroën, Peugeot, Ford, Honda, Jaguar, Opel, Mazda, McLaren, Morgan, Corvette, Porsche, Bentley, Ford USA, RAM, Mitsubishi, Ferrari, Maserati, Harley Davidson, Cadillac, Chevrolet, Mercedes, Lamborghini, Seat, Skoda, Toyota, Tesla, Volvo, Subaru, Rolls Royce, en Volkswagen en diverse bedrijfswagens. Met nog een aantal merken zijn wij nog in onderhandeling.’ Dat zijn dan heel slechte contracten geweest, want het merendeel stond er niet als merk. Eén tweedehands Aston tonen, maakt niet Aston-Martin tot een van de deelnemers. Is het ‘wishful thinking’? Is de wens om een alternatief neer te zetten voor de AutoRAI de vader van de gedachte geweest? Wij voelden ons in elk geval bekocht. Nu maar hopen dat de 30.000-40.000 beloofde bezoekers zijn geweest. Tenminste, dat is te hopen voor de standhouders. En voor die bezoekers? Hopelijk hebben ze genoten van de pareltjes die te vinden waren naast de tweedehands Seat Altea’s en VW Up’s met beursaanbieding.
Nederland verdient een autoshow. En alle lof voor de initiatiefnemers van de AutoSalon voor hun poging. Maar dit was echt onvoldoende. Ons advies: wees eerlijk. Vooral tegen jezelf. Ook dat is echt Rotterdams.
P.S. Op onze Facebook-pagina is ook een kleine foto-impressie te vinden:www.facebook.com/AutomotivePrNederland
Welkom bij
Nederlands MediaNetwerk
Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox
Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)
Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief
Stuur ons uw persberichten!
Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar
info@nederlandsmedianieuws.nl
Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws
230 leden
200 leden
168 leden
160 leden
153 leden
115 leden
110 leden
104 leden
95 leden
88 leden
83 leden
82 leden
76 leden
76 leden
74 leden
71 leden
59 leden
45 leden
40 leden
36 leden
© 2024 Gemaakt door Bas Vlugt. Verzorgd door
Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk