Nederlands MediaNetwerk

2010 wordt een jaar waarin de economie herstelt en de media sector ook, maar wel minder sterk. Niet voor iedereen in media wordt 2010 een fantastisch jaar want het wordt niet alleen beter maar ook anders. Het is zaak om bij dat anders te geraken want 2010 wordt voor media het jaar van de waarheid. Het adagium: Change or Die.

1. In 2010 zal zeer sterk economisch herstel optreden
Zomer 2008 waren er niet veel mensen die de economische crisis zagen aankomen. Er waren nog weer minder mensen die de ernst van de crisis voorzagen. Op dit simpele feit baseer ik mijn stelling dat er ook maar zeer weinig mensen zijn die het fabelachtige herstel van de wereldeconomie in 2010 voorzien. Dezelfde mechanismen die de crisis hebben versterkt, zullen nu - maar dan omgekeerd - de groei stimuleren. Neem de pensioenfondsen. Die zijn in de problemen gekomen omdat de waarde van hun beleggingen in aandelen sterk zijn gedaald, waardoor ze onder de kritische dekkingsgraad zijn gekomen. Daarom moeten pensioenpremies omhoog. Een groot probleem, dat echter als sneeuw voor de zon verdwijnt als de aandelenbeurzen sterk herstel laten zien, waardoor de waarde van de aandelenportefeuille toeneemt. En dat is wat de beurs nu doet. 2009 was een zeer goed beleggingsjaar, met een AEX die meer dan 35 procent steeg. Er zijn beleggingsinstellingen die in 2009 tot 8 keer toe hun voorspelling voor de AEX einde jaar naar boven hebben moeten bijstellen. En gaat de AEX ook in 2010 weer tientallen procenten omhoog? Jazeker. Omdat bedrijfsresultaten in 2008 en 2009 enorme klappen hebben opgelopen, zal bij normalisering in 2010 het hele jaar door bedrijfsresultaten worden gepresenteerd die vele tientallen procenten plussen ten opzichte van 2009. Daar komt bij dat de AEX in vergelijking met een index als de Dow Jones veel harder is getroffen en ondanks recent herstel nog steeds zwaar ondergewaardeerd is.

2. Globalisering leidt tot verdeling van welvaart. Onder de gesel van een nog nooit eerder vertoonde wereldwijde hyper concurrentie zullen wij harder, langer en slimmer moeten werken. Afrika wordt het continent van de toekomst
Sterk wereldwijd economisch herstel in 2010 betekent niet dat alles weer wordt zoals het was. Economische groei in de Verenigde Staten, Europa en Japan zal bescheiden zijn. Sterkste economische groei is in de opkomende landen, China voorop. De rij is enorm lang. Na China komen niet alleen India, Rusland en Brazilië maar ook de rest van Latijns Amerika, Indonesië, Vietnam, Thailand, Turkije en ook Afrika. 2010 wordt een kanteljaar in traditionele internationale betrekkingen en machtsverhoudingen. De wereld die is ontstaan als uitvloeisel van Industriële Revolutie, kolonialisme en Koude Oorlog komt aan een eind. Druk van opkomende landen op internationale instituties neemt toe. Als de Verenigde Naties relevant willen blijven, zal Europa in de Veiligheidsraad zetels moeten opgeven ten gunste van op zijn minst India en Brazilië, misschien moeten Nigeria en Indonesië daar ook nog bij. Toenemende druk vanuit de opkomende landen op het Westen zal er zijn om actie te nemen op klimaat, landbouwsubsidies af te schaffen en handelsbeperkingen weg te nemen. Door de toenemende macht van de opkomende landen en bescheiden economische groei in het Westen zal wereldwijde hyper concurrentie ontstaan. In Nederland kunnen we niet langer zeuren maar moeten we aan de slag. De welvaartsstaat zal verder worden afgebroken, we zullen harder, langer en vooral slimmer moeten werken. Nog in 2010 zal worden uitgerekend in welk jaar de AOW leeftijd tot 70 jaar zal worden opgetrokken. 2010 wordt het jaar waarin Afrika stappen gaat maken. Mede door publicaties als Dead Aid van de Zambiaanse econoom Dambisa Moyo zal de druk om de structurele ontwikkelingshulp aan Afrika op te heffen zeer groot worden. Hulpgelden zullen worden getransformeerd tot investeringsgelden, die via organisaties als FMO hun weg zoeken naar Afrikaanse projecten met daadwerkelijke potentie tot een retrun on investment. Extra groei komt er in Afrika door een nieuwe, door de wereldwijde economsiche groei veroorzaakte run op grondstoffen - olie voorop, de snel groeiende Afrikaanse middenklasse, snelle groei van internet net mobiele telefonie en toenemende investeringen van Westerse multinationals die op zoek gaan naar nieuwe groeimogelijkheden en voor wie Afrika de last frontier is.

3. ZZP-ers worden de norm
2009 was het jaar waarin de ZPP-ers als economische grootheid eindelijk wat zichtbaarder werden. Als het om de economische crisis ging, werden de ZZP-ers genoemd als de groep die de zwaarste klappen heeft opgevangen. Maar klagen ho maar; doorwerken! Het door de groeiende werkloosheid extra aanzwellend leger aan ZZP-ers staat klaar om in 2010 de vruchten van het economisch herstel te plukken. De opkomst van de ZZP-er is een ingeloste belofte van de komst van het internet dat voor een totale democratisering van productiemiddelen heeft gezorgd. Internet, mobiel en open source software maken dat iedereen in eentje zijn eigen business kan beginnen. Freelance journalist? Een webwinkel? Een reclamebureau? Communicatieadviseur? Een online magazine of een eigen online televisiezender? 's Ochtends een eigen website bouwen, 's middags flink rammelen in een paar social networks en nog voor het avondeten is de eigen business opgestart. Lean and mean, zonder telefoniste, zonder koffiezetapparaat, zonder kantoor, zonder bureaucreatie en overlegstructuren, zonder onkundig en lui personeel. Ook grote mediabedrijven komen los van vaste infrastructuur. Beide ontwikkelingen geven op de grond in noordvleugel Randstad interessante ontwikkelingen. Hilversum boet als televisiestad in aan belang, Amsterdam wordt de grote trekker voor televisieproductie. Kleine bureaus en ZZP-ers in media kiezen steeds vaker voor kleinere steden. Haarlem is als mediastad sterk in opkomst en ook Utrecht laat zich niet onbetuigd: waarom niet daar werken waar je toch al woont?

4. Advertising - en daarmee media- en reclamebureaus - blijft onder druk staan. 2010 wordt het jaar van de zoektocht naar het Nieuwe Adverteren
Ook deze crisis weer hadden we de hoop-tegen-beter-weten-in dat adverteerders hadden geleerd van voorgaande crises en hun marketingbudgetten op niveau zouden houden - zo niet verhogen - om vol anti-cyclisch te gaan. Misschien wordt het tijd dat we in de branche zelf ook eens wat leren want adverteerders deden dat niet. Wat ze deden was precies het tegenovergestelde: marketingbudgetten werden flink teruggebracht, niet zelden gehalveerd of zelfs tot nul teruggebracht. Wat adverteerders ook deden, was grif pitches uitschrijven waar die arme reclame- en mediabureaus ongeveer de helft van het jaar mee bezig waren. Het adagium was: hoe goedkoper hoe beter. Met als gevolg ontslagrondes, bureaus die ten onder gingen en tarieven die zwaar onder druk stonden. Hoe daar in 2010 bovenop te komen? Ik denk dat het moeilijk gaat worden. Op de 1 of andere manier heb ik het gevoel dat veel adverteerders met die afgeslankte marketingbudgetten prima uit de voeten konden. De vraag is hoe die in 2010 weer op niveau te brengen. Het enige waarmee je adverteerders kunt overtuigen, is klinkende verkoopresultaten. Dat wordt weinig mooi thema en veel praktisch actie. Snoeiharde ROI. En dan is er nog iets: er begint op verschillende plaatsen in bedrijfsleven en samenleving bezwaar te ontstaan tegen de geldende definitie van reclame: Binnen de grenzen van wat wettelijk nog net gaat, staan liegen tot je groen en geel ziet. BVA voorzitter Jan Driessen kwam dit jaar met een rabiaat ander geluid: Reclame zal zich dienen te ontwikkelen van eenrichtingsverleiding naar eerlijke dialoog. De vraag is vooralsnog hoe je dat doet: eerlijk reclame maken. Het lijkt me dat we aan 2010 niet genoeg hebben om deze contradictio in terminis op te lossen. Aan bureauzijde is ook beweging. Mark Woerde van Lemz is een kruistocht voor zinvolle merken begonnen. Reclameman van het Jaar Peter van Zijp van BVH zal op het komend MWG Congres zijn visie geven op integer reclame maken. Wij houden onze adem in...

5. Het woord van 2010: Zin
Zin - in beide betekenissen en dat gelijktijdig - wordt onze leidraad in 2010. Leuk & Duurzaam is key. We komen inmiddels om in de ontplooiingsmogelijkheden, bezwijken onder de informatie terwijl onze planeet afsterft. Dat er inmiddels een miljoen verschillende apps zijn voor de iPhone wil nog niet zeggen dat je ze ook allemaal zou moeten willen gebruiken. Vooralsnog heeft Wakker Dier het begrepen met verkiezing van de Meest Sexy Vegetariër van het Jaar.

6. Alles wordt multimediaal. Dat geldt voor uitgevers én bureaus
Monomedia is dood. Alles wordt multi- en transmediaal. Sanoma Uitgevers bouwt naast de tijdschriften divisie aan Sanoma Digital, RTL heeft met de overname van Talpa handig Radio 538 aan boord gehaald. De Telegraaf Media Groep deed al internet en tijdschriften en had zijn belang in SBS, daar komen nu PowNed en Wakker Nederland bij. De Persgroep heeft naast Het Parool en voorheen PCM ook Q-Music aan boord. NRC Media wordt nu gekoppeld aan Het Gesprek. Alle mediapartijen gaan multimediale proposities ontwikkelen. De term online bureau zal in 2010 verdwijnen. Reclamebureaus die niet alle voor alle mediatypen kunnen werken, zullen verdwijnen. Mediabureaus zullen hun divisies die zich op online richten, opheffen en de activiteiten van deze onderdelen naar het hart van de operatie brengen.

7. Traditionele journalistiek marginaliseert verder
De traditionele journalistiek heeft zijn beste tijd gehad. Papieren kranten zijn een stervend mediatype en dus sterft de dagbladjournalist mee. Er zijn straks geen lezers meer, en dus geen adverteerders en dus ook geen dagbladjournalisten. Alles gaat naar het net. En op het net regeert user generated content. In 2010 krijgen fotojournalisten het nog zwaarder dan ze het al hadden. Bij de persbureaus worden ze wereldwijd nu al op grote schaal ontslagen. Tegen fotograferende burgers valt niet te concurreren. En tegen de schrijvende en filmende burger ook niet. Het zal de pers de grootste moeite kosten om de - dure - eigen toegevoegde waarde aan te tonen. Derhalve: alle journalisten die geen Matthijs van Nieuwkerk heten zijn in 2010 toast.

8. PR bureaus kunnen alleen overleven als ze aantoonbaar ROI laten zien.
PR bureaus gaan het zwaar krijgen in 2010. Het wordt steeds moeilijker om journalisten naar welk evenement dan ook te krijgen, de werkdruk is te hoog om waar dan ook voor een verhaaltje en een broodje kaas naar af te reizen. Dan blijft het persberichten maken en pluggen over. Waarom zou je dat als bedrijf niet zelf doen? En anders zet je toch ad hoc een ZZP-er in? Er schijnt nogal wat schrijftalent uit de journalistiek uit te stromen.

9. Social Networks gaan in long tail: Slechts enkele worden zeer groot, de rest blijft zeer klein of verdwijnt. Het is groeien of een relevante niche zoeken.
Al langer een paradox in cyberspace - het internet is van en voor iedereen en tegelijkertijd zijn het slechts enkele zeer grote partijen die de dienst uitmaken. Met LinkedIn voor zakelijk en Facebook voor consumenten heb je het wat betreft de social network systemen wel gehad. Twitter is een interessante toevoeging omdat het een nieuw systeem biedt. Hyves is in Nederland een apart fenomeen en weigert ondanks zijn stuitend lelijke grafische vormgeving te verdwijnen. Waarschijnlijk ook in 2010 niet. Ning is fantastisch, gebouwd voor tailor made stand allone toepassingen in de niche. Breekt door het stand allone karakter van zijn toepassingen maar langzaam door. Al het andere zal gaan verdwijnen. Het ontvrienden van 2009 gaat in 2010 in alle hevigheid door maar ontsocial networking ook. Net als het ontnieuwsbrieven. Dat je van honderden social networks lid kunt worden, wil nog niet zeggen dat je dat ook moet doen. Het hijgerige van social networks zal verdwijnen. Het gaat allemaal naar de basis: er is alleen bestaansrecht voor social networks die echt relevant zijn voor de deelnemers.

10. Vakbladen krijgen de vorm van social networks, gevoed door user generated content
Traditionele, papieren vakbladen met zware redacties die opereren vanuit een zendermodel zullen op termijn verdwijnen. Misschien nog niet allemaal in 2010 maar zwaar krijgen ze het wel. De druk vanuit de social networks wordt te groot. Al eerder werd gezegd dat de traditionele journalist het zwaar krijgt maar de traditionele vakbladjournalist verdwijnt nog veel sneller. De vakbladjournalist wordt een manager van user generated content stromen op een platform in de vorm van een social network omgeving. Zijn functie wordt het selecteren en distribueren van bestaande content die wordt geschreven door vakspecialisten die op hun onderwerp altijd veel beter zullen zijn dan de vakjournalist. Eigenlijk is het tamelijk bijzonder dat er in 2010 nog papieren vakbladen zullen bestaan. Je kunt wel tegen de mensen op de plaatjes praten maar ze zeggen niets terug. Je kunt wel op de links die erin staan klikken maar dat brengt je niet naar de gewenste websites. Video-stills gaan niet stromen als je eroverheen wrijft en geluid maken ze ook niet. Je kunt niet deelnemen aan die interessante discussie om jouw visie met je vakgenoten te delen. Je kunt je niet aan anderen presenteren, een berichtje sturen naar die leuke columnist. Het papieren vakblad, dat wordt in 2010 heel erg 2009.

Lees van Bas ook:

Analyse Tijdschriften: Sanoma Uitgevers en TTG verliezen marktaande...

Weergaven: 732

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Reactie van Peter Luit op 4 Januari 2010 op 17.24
Lekker vanuit de breedte geschreven, ben ik persoonlijk voorstander van. Niche voorspellingen redden het doorgaans niet. Kijken we tegen het einde van dit jaar nog een keer naar dit rijtje?
Reactie van Niels Scheide op 31 December 2009 op 11.00
Wat een heerlijk artikel om te lezen.
Bednkt, mooie visie die ik heel erg deel. 2010, kom maar door!

Interviews

[Interview] Joris Hoffman (+Drie) over de Media Rally 2019

Op vrijdag 28 juni wordt de tweede editie van de Media Rally verreden. Joris Hoffman, mede-oprichter van en Head of Design bij +Drie, rijdt mee. Wij bellen hem

[Interview] Jantien van Tol (Talpa Radio): Luisteraars kunnen straks hun eigen radiodag samenstellen

Als talentcoach van Talpa Radio is Jantien van Tol verantwoordelijk voor de radio-opleiding van Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica en de jaarlijkse talentendag. Dit jaar zullen de radioprofessionals van Talpa Network op 29 juni weer op zoek gaan naar jong talent

[Forum] NPO deels reclamevrij. Goed idee?

Met regelmaat leggen wij een aantal bepalende spelers in de markt een vraagvoor

[Interview] Perre van den Brink: De wereld verdrinkt in content

Perre van den Brink is Managing Director van VIRTUE in West-Europa. Hij wil dat zijn mensen net zo nieuwsgierig zijn als journalisten en op zoek gaan naar het unieke verhaal. "Als je de aandacht van consumenten wilt, zul je die moeten verdienen"

[Interview] René Huiberts (Value Zipper): Het umfeld van een redactie is heilig

Sinds maart 2019 versterkt René Huiberts het team van Value Zipper waar hij voor verschillende klanten branded content opzet binnen het portfolio van Value Zipper. Een mooie gelegenheid om hem te vragen naar zijn plannen en zijn visie op branded content

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns

[Column] Martin Leeflang: Marktaandeel groeit door mentaal leiderschap

Marketeers sturen veelal op merk, maar eigenlijk is het relevanter om te sturen op groei in marktaandeel via mentaal leiderschap. CEO Martin Leeflang van Validators geeft je learnings om je op weg te helpen

[Column] Sietse Pots: De ruimte in beeld

Bijna 50 jaar nadat Neil Armstrong de eerste stappen op de maan zette, ging Apollo 11 in première in de Nederlandse bioscopen. De documentaire put uit meer dan 18.000 uur ongebruikt filmmateriaal, een enorme hoeveelheid waar een filmploeg ontzettend lang mee bezig moet zijn geweest. Het is exemplarisch voor de manier waarop de Amerikanen de maanlanding benaderden

[Column] Femke Leemeijer: Blendle revisited

Ik schreef lang geleden al eens dat ik niet geloof in het verdienmodel van Blendle, domweg omdat er één belangrijke belanghebbende partij bij inschiet: de auteurs van de artikelen die via het Blendle-platform gelezen worden. Zij krijgen een dermate kleine afdracht per artikel, dat ze er bij wijze van spreken niet eens een kop koffie van kunnen aanschaffen

[MediaWeek] Bas Vlugt: De brieven van Frank Volmer en Arie Slob

De afgelopen mediaweek deed Hilversum om zijn grondvesten schudden. Het was de week van de brieven van Frank Volmer en Arie Slob

[Column] Maartje Blijleven: Samen is leuker dan alleen

Is het niet grappig, dat de meest simpele dingen in de wereld, ook opeens het moeilijkst blijken te zijn? Van nature sluiten we ons met gemak aan bij een groep met gelijkgestemden. Dat hebben we altijd al gedaan

Badge

Bezig met laden...

© 2019   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden