STELLING:
Als we Griekenland gewoon onder surseance van betaling zetten, of failliet laten gaan dan is dat beter voor het land zelf.
Als iemand onder curatele of surseance staat: kunnen alle bestaande contracten verbroken worden. Zo zouden er in Griekenland honderden parlementsleden zijn die per persoon 7000 euro salaris krijgen. Normaal gesproken kan men niet eenzijdig contracten verbreken. Maar door faillissement is alles gestopt. Daarom kan Griekenland niet zelf financieel orde op zaken stellen: er zijn vaste contracten. Maar net zoals bij het failliet gaan van personen of bedrijven: een faillissement kan een zegen zijn: men kan in een klap alles saneren: schuldeisers worden in een klap afgehandeld. Er wordt bijvoorbeeld een betaling van 70% van alle schulden afgesproken en 30% wordt kwijtgescholden. Dit is positief voor de schuldeisers. Want als men niet failliet gaat, maar men laat een situatie bestaan waarbij men zelfs de rente niet kan afbetalen: dan lopen de schulden alleen maar op en krijgen de schuldeisers dus nooit meer hun geld.
Over de euro: tijdens de surseance kan de euro als munt wel gebruikt worden in Griekenland (of ander failliet europees land). Immer: dit gebeurt ook wel bij ontwikkelingslanden. Veel ontwikkelingslanden waarbij de eigen munt niet meer functioneert: bv door oorlog hyperinflatie: men handelt in dollars ook in landen waar officeel geen dollar is. Bijvoorbeeld Angola: In Angola was de kwanza onderhevig aan hyperinflatie: duizenden procenten per maand, helemaal onmogelijk om dat geld te gebruiken. De V.S. heeft toen besloten de kwanza in een vaste koers ten opzichte van de dollar vast te leggen. Zo konden amerikaanse bedrijven weer gewoon zaken doen in Angola (coca cola of olie). Dit was positief voor beide partijen. De Angolese economie ging na het vastleggen van de wisselkoers vooruit, en dus ook de bedrijven. Het gebruiken van de dollar in ontwikkelingslanden heeft de dollar alleen maar versterkt.
Zo kun je dus tijdelijk, zeg gedurende vijf jaar, als een land als Griekenland failliiet is, onder surseance en dus verlost van alle vaste contracten: toch ondertussen de euro laten gebruiken als betaalmiddel. Dat ze de euro in bruikleen krijgen tijdens de surseance.
Zo is Griekenland na vijf jaar weer financieel gezond en kan weer gewoon toetreden met schone lei.
wat vinden jullie van dit idee?
Opmerking
Welkom bij
Nederlands MediaNetwerk
Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox
Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)
Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief
Stuur ons uw persberichten!
Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar
info@nederlandsmedianieuws.nl
Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws
232 leden
201 leden
169 leden
160 leden
154 leden
115 leden
110 leden
106 leden
98 leden
90 leden
83 leden
82 leden
77 leden
76 leden
75 leden
71 leden
59 leden
45 leden
41 leden
36 leden
© 2022 Gemaakt door Bas Vlugt.
Verzorgd door
Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk