Nederlands MediaNetwerk

Door Eva Wolf.
Een persbericht schrijven is een hele kunst. In een reeks korte artikelen willen wij je meenemen in de wereld van het persbericht. Waar moet een goed persbericht aan voldoen? Hoe krijg je toch in godsnaam de aandacht van de journalist en hoe komt jouw nieuws uiteindelijk in de krant? En moet er nou wel of niet een afbeelding in hoge resolutie bij?


Maar first things first! Als je je voor het eerst in een netwerk begeeft, is het wel zo netjes om je even voor te stellen…
De Wolven is een pr- en communicatiebureau gevestigd in Amsterdam. Bijna alle klanten komen in eerste instantie bij ons met de vraag: hoe kunnen we veel, maar ook relevante publiciteit krijgen voor ons product, merk, evenement of dienst? Kortom, wij schrijven veel persberichten dus hebben er ook echt wat over te zeggen. Voor het Nederlands Media Netwerk gaan we de komende periode schrijven over ons vak. En dat aan de hand van praktische voorbeelden. Een andere mening, aanvulling op onze tekst of een specifieke vraag naar aanleiding van één van onze stukjes? Laat het ons weten.


Nu door met het persbericht. Het begint allemaal met een sterke kop. De kop is het eerste wat in het oog springt. Denk maar aan jezelf bij het lezen van de krant, het scrollen op een site of het checken van de nieuwsbrief van het Nederlands MediaNetwerk. En de kop bepaalt in veel gevallen of je het hele artikel gaat lezen of niet.


Zo werkt het ook aan de andere kant van het medium. Journalisten krijgen enorm veel persberichten in hun mailbox, sommigen wel zo’n 100 tot 200 per dag. Met hun vinger bij de deleteknop lopen zij hun inbox door. Persberichten waarbij het niet duidelijk is (in de onderwerpregel) dat het om een persbericht gaat, lopen een groot risico op een druk op deze knop. Idem dito voor persberichten met vage, lange en ingewikkelde koppen. Bij welke koppen openen ze het bericht wel?



Er is een aantal vuistregels:

  • Zorg ervoor dat je kop:

    • Feitelijk weergeeft waar het bericht over gaat en antwoord geeft op een of meer van de wie-, wat-, waarom, waar-, wanneer-, hoe-vragen. Bijvoorbeeld: Nederlander beklimt voor derde keer Mount Everest

    • Of zo prikkelend is dat de journalist er nieuwsgierig van wordt. Hier zijn de meningen trouwens over verdeeld. Wij doen het zelf een enkele keer. Bijvoorbeeld als wij persberichten over onszelf uitsturen naar de vakmedia: DiningCity.com met hongerige Wolven aan tafel

    • En zeker geen vragen oproept bij de ontvanger. Zoals Barstensvol programma voor jong en oud
  • Hou de kop kort: schrap de overbodige woorden, zoals lidwoorden en – indien mogelijk – sommige voorzetsels. Verschillende bronnen geven een maximum aan van 60 à 70 tekens. Dus niet zo: De huidige prijs-kwaliteitindex van hotel.info laat zien: Leidingswissel in Nederland, in Brussel zijn de klanten meer tevreden
  • Gebruik de tegenwoordige tijd (lancering i.p.v. gelanceerd) en schrijf zo actief mogelijk (vermijd woorden zoals worden en zullen)
  • Gebruik geen leestekens, behalve de dubbelepunt. Journalisten zijn echt allergisch voor uitroeptekens. Dus niet zo of zo.
  • Gebruik geen superlatieven, dan krijgt het bericht de uitstraling van een commerciële tekst

  • Een enkele keer is een onderkop van toegevoegde waarde, maar meestal is het niet nodig

  • En dan, last but not least: maak geen spelfouten! Het lijkt overbodig, maar het gebeurt echt; lanceerd, introduceerd en geopent.

 

Als je er helemaal uit bent, laat dan een ander beoordelen of er daadwerkelijk iets staat wat begrijpelijk is.

Volgende week zijn we er weer en is de ‘lead’ aan de beurt. Voor nu een fijne dag gewenst en groeten uit het Wolvennest.

www.dewolven.com

Weergaven: 392

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden