Nederlands MediaNetwerk

ONDEKKINGSTOCHT VOOR LINKEDINNERS IN LEEFTIJDSCATEGORIEEN 37 – 44 en 45+

INLEIDEND
Recentelijk heb ik, Han van der Zwan, een poll op Linkedin gezet over de zin of onzin van de endorsement functionaliteit. Ik was benieuwd naar de ervaringen van medegebruikers. Ingegeven door mijn bezoek aan een van de vele Social Media Congressen die dit jaar georganiseerd zijn.

Een keynote spreker gaf tijdens het door mij bezochte congres aan dat ongeveer 1 procent van de Linkedingebruikers een nieuwe baan via dit platform vindt. Mogelijk is dit cijfer inmiddels gedateerd. Het zet het fenomeen Social Media en de diverse platforms wel in perspectief.

De vraag welke rol Endorsements spelen bij het vinden van een nieuwe positie bleef onbeantwoord. De betreffende spreker had hier nog geen onderzoek naar gedaan. Met mijn poll heb ik dus voorzichtig de eerste schreden gezet naar de positie van expert op het gebied van het onderzoeken van de Linkedinfunktie “Endorsements”.

DE POLL
Over een periode van zes weken hebben in totaal 146 Linkedin-gebruikers gereageerd. De eerste plaatsing is gevolgd door twee reminders. Zo is de poll om de twee weken onder de aandacht gebracht. Binnen mijn persoonlijk Linkedin-netwerk van 1289 directe connecties en op de tientallen groepen waar ik lid van ben.

De alternatieven waaruit gekozen kon worden naar aanleiding van de vraagstelling “Linkedin Endorsements zinvol of onzin” waren de volgende:

  • Een heel nuttige functie
  • Het zou kunnen helpen
  • Als het uitkomt, geen prioriteit
  • Echt onzin; doe ik niet aan mee
  • Weet niet wat endorsen is| hoe dit moet

DE UITKOMSTEN VAN DE POLL
De reacties van de 146 Linkedin-respondenten leveren het volgende uitkomsten op:

  • 45% van de respondenten denkt dat de functie Endorsements op Linkedin zou kunnen helpen als blijk van kennis en kunde.
  • 29% van de respondenten maakt gebruik van de functie Endorsements als het hen uitkomt; het Endorsen is zeker geen prioriteit
  • 15% van de respondenten vindt “Endorsen” echt onzin en doen er niet aan mee
  • 10% van de respondenten vindt Endorsements echt een hele nuttige functie
  • 1% weet niet wat Endorsen is en/of hoe het werkt

RESPONDENTEN
De respondenten in de leeftijdscategorie 37-44 en 45+ telden en de meeste reacties en hielden elkaar in evenwicht; gevolgd door de categorie 18 -29 (helft van de reacties van de twee eerder genoemde leeftijdscategorie en met als hekkensluiter de leeftijdscategorie 30-36.

Deze poll bleek een mannenaangelegenheid; twee derde van de respondenten waren man; een derde was vrouw.

Respondenten kwamen voort uit de categorieen CxO\VP, Manager, Eigenaar en Overige Functies. CxO\VP’s hebben stem uitgebracht op de alternatieven “het zou kunnen helpen” en “als het uitkomt; geen prioriteit”. De respondenten uit de andere categorieën hebben in principe op alle alternatieven hun stem uitgebracht. De categorie respondenten “Overige Functies vertegenwoordigden” bij alle alternatieven de grootste groep stemmers. Met uitzondering van het alternatief “Weet niet wat endorsen is|hoe dit moet”; met betrekking tot dit alternatief waren via Linkedin geen data bekend.

COMMENTAREN
Hoewel de respondenten het meest mannen waren, kwamen de commentaren op deze poll voor 80% van vrouwen.

De meeste respondenten zijn de mening toegedaan dat “Endorsen” zou kunnen helpen. Toch bestaat er heel veel twijfel over de zin. Er worden wel veel aanbevelingen ter optimalisatie van de functie gedaan.

Daarnaast wordt met name de werking van de functie Endorsements ter discussie gesteld. Voorbeelden zijn in willekeurige volgorde opgenoemd:

  • Hoe komen bij een Linkedinprofiel op het beeldscherm getoonde Endorsements tot stand?
  • Veel gehoorde opmerking is dat Endorsements aan profielen van mensen wordt opgedrongen
  • Andere Linkedinners stellen daartegenover dat gebruikers niet goed weten hoe de functie Endorsements werkt en eigenlijk maar wat doen. Resulterend dat alle in het beeldscherm vermelde Endorsements worden toegekend
  • De gunningsfactor wordt in dit verband ook genoemd. Als iemand aardig is “Endorse” je hem of haar voor alles wat er aan suggesties op het scherm verschijnt
  • Endorsments kunnen zelf worden aangemaakt
  • Verder wordt er sterk getwijfeld of de Endorsement “Dutch” een blijk van expertise is waar een Linkedinner profijt van trekt

CONCLUSIE
De functie Endorsements wordt met name gebruikt bij Linkedinners in de categorieën 37-44 en 45+. Er wordt lustig op los geendorset waarbij een behoorlijke groep Linkedinners dit alleen doet als het hen uitkomt. Het wordt door sommige respondenten als een aardige PR-tool voor het individu gezien.

Endorsen kan helpen maar of het nou nut heeft voor een volgende stap of een promotie is valt nog te bezien. De tijd zal het leren.

Auteur: Han van der Zwan, Comnium Corporate Communicatie & PR

Weergaven: 467

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden