(zie: http://www.notutekst.nl )
Notulisten zijn te beschouwen als moderne monniken. Ze werken alleen veel sneller dan monniken vroeger deden. Vaak worden notulisten in bedrijven en organisaties aangewezen per vergadering. Lastig is dan dat de deelnemer die notuleert zijn eigen belang of het belang van zijn ‘achterban’ in de vergadering ook goed in de gaten moet houden, naast het belang van de voorzitter met het bereiken van de vergaderdoelen. Om die reden is het praktisch wanneer iemand die geen deelnemer is aan de vergadering de notulen voor zijn rekening neemt. Dat is mogelijk door iemand van het (directie)secretariaat te laten notuleren of door een externe notulist aan te trekken. Het komt nog vaak voor dat potentiële opdrachtgevers er vanuit gaan dat iemand van buiten de organisatie de vergadering niet op het niveau kan volgen dat nodig is om een goed verslag te maken. Geloof me, het geeft een kick wanneer je dat vooroordeel logenstraft met de kwaliteit van je werk.
De moderne monnik
In onze huidige samenleving is snelheid een sleutelwoord. Wanneer de vergadering is afgerond, kan elders in de organisatie al iets gebeurd zijn waardoor ‘de vergadering van het verslag’ al weer (deels) achterhaald is. De vraag is wat het dan voor zin heeft om van die vergadering een verslag te maken. Die vraag is zeker nu zinnig om te stellen. Nu in het digitale tijdperk waarin veel informatie in digitale netwerken wordt uitgewisseld en op die manier ook al is vastgelegd. Toch zijn goede notulen vaak de spil voor de continuïteit, de dragers van de voortgang in het managementproces.
Het belang van notulen voor de voortgang in managementprocessen
Aan de hand van de notulen en de besluiten/actielijsten gaan de deelnemers aan de vergadering na hoe het staat met de voortgang. Bovendien zien zij aan de hand van snel geproduceerde en afgeleverde verslagen in de notulen de bevestiging van de gemaakte afspraken. Verslagen van bouwvergaderingen kunnen zo hun functie krijgen: directie, aannemer en opdrachtgever maken afspraken die consequenties hebben voor de werkwijze van de aannemer. Het is dan handig voor de aannemer om snel in het bezit te zijn van de notulen – hij weet dan zeker dat hij de actie kan nemen zoals die is vastgelegd.
Bij bouwvergaderingen vormen de notulen een aanvulling op het bestek. Het bestek is de nauwkeurige toelichting op de opdracht aan de aannemer. Des te sneller de aannemer de notulen heeft, des te veiliger het voor hem is om de beslissingen in de bouwvergaderingen door te zetten op de werkvloer en des te meer schot kan zitten in het bouwproces. De aannemer weet met het verslag dat wat hij heeft gehoord, de voorzitter óók zo heeft gehoord. In alle gevallen is het voor notulisten nodig om te weten wat met het verslag zal gebeuren in de organisatie, welke functie het verslag zal krijgen. Een notulist die geen goede briefing krijgt, kan achteraf óf de opdrachtgever verrassen met werk dat de opdrachtgever niet voor mogelijk had gehouden óf met werk dat voor de opdrachtgever teleurstellend is.
De vaardigheden van (externe) notulisten
Goede notulisten hebben minimaal de volgende vaardigheden:
Sterke opdrachtgevers maken op een eenduidige manier duidelijk wat ze van de (externe) notulist verwachten. Het is ook goed wanneer voorzitters geen inbreng willen van de notulist – zelfs geen vragen. Sommige vergaderingen zijn zelfs niet geschikt om überhaupt als notulist vragen te stellen. Dan stemt hij of zij na afloop van de vergadering af over zaken die gepasseerd zijn.
Uiteraard is deze lijst aan vaardigheden niet uitputtend. Notulisten zijn mensen met bijzondere eigenschappen. Ik heb mij vooral beperkt tot die vaardigheden die ‘de notulist’ beschrijft in zijn of haar bijzonderheden. Met die bijzonderheden kunnen goede notulisten voorzitters tot steun zijn, in de vergadering, maar zeker met de uitkristallisatie van de vergadering na afloop.
Welkom bij
Nederlands MediaNetwerk
Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox
Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)
Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief
Stuur ons uw persberichten!
Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar
info@nederlandsmedianieuws.nl
Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws
230 leden
200 leden
168 leden
160 leden
153 leden
115 leden
110 leden
104 leden
95 leden
88 leden
83 leden
82 leden
76 leden
76 leden
74 leden
71 leden
59 leden
45 leden
40 leden
36 leden
© 2024 Gemaakt door Bas Vlugt. Verzorgd door
Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk