Er is steeds meer concurrentie op de arbeidsmarkt. Toch blijft het voor werkgevers zoeken naar een speld in de hooiberg. Waar vind je nu net die ene getalenteerde, welbespraakte, creatieve en vooral proactieve kandidaat die jij als pr- of communicatieprofessional nodig hebt? Met al dat aanbod zou het toch geen probleem moeten zijn die persoon te vinden?
Ik zit momenteel aan de werkgeverszijde in een aantal sollicitatierondes en ben me dan ook gaan afvragen waarom het toch elke keer weer lastig is een profiel in te vullen. Is het luiheid of onwetendheid van de kandidaten? Instelling? Naïviteit? Ik kan het me nauwelijks voorstellen. Mijn waarnemingen op dit gebied leg ik vast in een blogserie over solliciteren in de communicatie- en pr-sector. En we beginnen allereerst bij de sollicitatiebrief. Ik heb er in twintig jaar recruitment namelijk behoorlijk wat voorbij zien komen. Hetgeen overigens niet wil zeggen dat onderstaande tips uitputtend zijn. Voel je vrij om jouw tips hier onder toe te voegen…
Hier mijn twaalf (plus één bonus) tips voor je sollicitatiebrief die de kans op een baan vergroten.
1. Jezelf aanprijzen is beter dan valse bescheidenheid
Prijs jezelf aan, maar doe jezelf niet groter of beter voor dan je bent. Een ervaren recruiter prikt hier zo doorheen. Heb je punten waar je zelf nog aan moeten werken? Laat het vooral weten. Of het nu gaat om persoonlijke kenmerken of kennis – zo lang je je maar bewust bent van je eigen potentie.
2. Combineer je eigen kracht met wat je voor het bedrijf kunt betekenen
Als communicatiemedewerker heb je inlevingsvermogen. In je brief toon je aan of je dat hebt. Zorg in je brief voor een gezonde mix tussen outside-in en inside-out denken. Een werkgever is op zoek naar het inzetten van jouw kwaliteiten op een bepaalde manier. Hoe speel je daar als potentiële werknemer op in? Vorm een beeld van de organisatie en stel je voor waar jij een verschil kunt maken. Natuurlijk vertel je ook iets over jezelf, maar alleen op zo’n manier dat de werkgever direct voor zich ziet wat hij met jouw kwaliteiten kan en wil.
3. Denk vanuit resultaat, niet vanuit budget
Iedereen in communicatie weet: een klantencase vertelt soms meer dan welk promotiepraatje ook. Toch lees ik vaker in cv’s dat iemand voor flinke communicatiebudgets verantwoordelijk is geweest dan dat iemand vanuit een beperkt budget een enorme ROI heeft weten te realiseren.
4. Wees creatief – ook in vorm
Een sollicitatie in een totaal andere vorm, ook dat heb ik regelmatig mogen ontvangen. Een koffiemok, Prezi of een opgemaakte presentatie; zo lang het zinvol en onderscheidend is, ben ik de laatste die ontkent dat dit je kansen vergroot.
5. Gebruik relevante voorbeelden
Zelfs al heb je geen relevante werkervaring, dan nog kan het zinvol zijn om voorbeelden en referenties te zoeken voor kwaliteiten die een pr- of communicatiebureau goed kan gebruiken. Denk aan presenteren, schrijven, organiseren, multitasken, passie voor het vak, flexibiliteit, humor en sociale vaardigheden. Geef hier zowel in het cv, als in de brief voldoende aandacht aan. Maar let op: show, don’t tell!
6. Schrijven is schrappen
Het is een oud adagium, maar nog steeds erg waar. Een uitgebreide brief: graag! Maar vertel alleen over relevante zaken. Dat je sociaal actief was tijdens je studietijd is een relevant gegeven. Hoe veel biertjes je hebt getapt en wat de kleur van je stropdas was, dan weer minder.
7. Onderschat het belang van je cv niet
Op internet zijn volop tips te vinden voor het opstellen ervan. Gebruik die dan ook. Wat mij betreft geldt ook hier weer dat de laatste betrekkingen het meest relevant zijn en de opgedane ervaring van toepassing moet zijn en dat je een goed onderscheid tussen hoofd- en bijzaken kunt maken
8. Sommige bijzaken zijn ook relevant
Voor werkgevers zijn bepaalde details relevanter dan voor jezelf. Geef bijvoorbeeld aan hoe je om denkt te gaan met de reisafstand. Noem de opleidingen die je naast je studie hebt gevolgd of welke vaardigheden je jezelf hebt eigen gemaakt. Denk aan je rijbewijs en computerkennis, maar ook je diploma voor duikinstructeur of sportmasseur zegt iets over jou.
9. Schrijf niet voor een koekenbakker
Relevantie hoort tot de belangrijkste kernwoorden in communicatie. En dat is niet voor niets. Ik ontvang regelmatig brieven die net zo goed voor een koekenbakker bedoeld konden zijn. Oftewel: hoe meer maatwerk, hoe meer ik het gevoel heb dat je een serieuze kandidaat bent.
10. Schrijf correct Nederlands
Hoewel het steeds vaker ‘gewoon’ lijkt dat ergens dt-fouten instaan, vind ik dat voor een sollicitatiebrief nog steeds getuigen van desinteresse. Laat je tekst dus zo nodig checken, maar voorkom in ieder geval dat je direct op de aflegstapel komt. En ja, ik heb getwijfeld of ik deze tip nog op schrift moest zetten. Een brief met vijf spelfouten deed mij echter de knoop doorhakken.
11. Zet je motivatiebrief in de mail
Er zijn geen regels voor het al dan niet aanhechten – of in de bijlage plaatsen – van je motivatiebrief. Afgaand op mijn ervaring prefereer ik de motivatiebrief in de mail zelf. Zo word ik gestimuleerd om ook het cv in de bijlage te bekijken. Mocht je je brief toch aanhechten, zorg dan voor een stimulerende oneliner om de lezer te motiveren hem te openen.
12. Voeg een foto toe
Het onderscheiden van ‘hoofd’ en bijzaken – dat is een van de belangrijkste kwaliteiten van een goede communicatieconsultant. Zelf ben ik visueel ingesteld en kan ik uit een foto veel opmaken. Een goede pasfoto of een link naar deze foto helpt dan ook echt.
Tot slot nog even dit: voor een goede sollicitatie is het nooit te laat. Als de inzenddatum reeds is verstreken en jij hebt het gevoel dat je de ideale kandidaat bent, kan ik mij niet voorstellen dat er ook maar een weldenkende ondernemer is die hier moeilijk over doet. Mocht er al een andere kandidaat zijn gekozen, dring er dan op aan dat je graag voor de volgende vacature in aanmerking komt. Want wie wil er nu niet een werknemer die zich op zo’n manier weet te presenteren…?
Welkom bij
Nederlands MediaNetwerk
Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox
Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)
Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief
Stuur ons uw persberichten!
Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar
info@nederlandsmedianieuws.nl
Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws
230 leden
200 leden
168 leden
159 leden
153 leden
114 leden
110 leden
104 leden
95 leden
88 leden
83 leden
82 leden
76 leden
76 leden
74 leden
71 leden
59 leden
45 leden
40 leden
36 leden
© 2025 Gemaakt door Bas Vlugt. Verzorgd door
Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk