er stond een Interessant stuk in nrcnext van dinsdag j.l. over een zojuist verschenen onderzoek van Motivaction naar de Nederlandse jeugd van nu. Zie:
http://www.motivaction.nl/153/d:795/Nieuws/Artikelen/Iets-nieuws-ko...
Want wat blijkt: De jeugd krijgt wel heel veel vrijheid - en heeft daar ook zelf moeite mee!
Onderzoeker Spangenberg zegt in dit artikel: "Ik werd echt verrast door de grote groep jongeren die behoefte heeft aan richting, houvast en iemand die de leiding neemt. En dat terwijl hun ouders graag jong willen zijn. Het signaal dat deze ouders afgeven is dat jong zijn het leukste en beste is wat er is. Kinderen vragen zich vervolgens af waarom ze volwassen moeten worden, als volwassenen het zelf niet eens willen."
Die behoefte aan richting loopt in lijn met een ander opvallend resultaat uit het onderzoek: steeds meer jongeren lijken de grenzeloosheid van hun bestaan af te wijzen. Zo wordt 'hiërarchie in de samenleving' nu door 40 procent van de jongeren gewaardeerd. Een meerderheid is het niet, maar het standpunt is wel in opkomst. Dat lijkt erop te wijzen dat de jeugd conservatiever aan het worden is. Zo signaleren de onderzoekers ook een toegenomen waardering voor traditionelere rolpatronen tussen man en vrouw. Met de stelling 'ik vind het heel normaal dat mannen vrouwelijke eigenschappen laten zien' stemmen steeds minderen jongeren in. Vaarwel metroman.
Een even grote groep roept in een woestijn van vrijblijvendheid om richting
"Het heeft wel iets paradoxaals, die behoefte aan vrijheid én hiërarchie", zegt Lampert. "Maar zó gek zijn die behoeften nu ook weer niet: zowel de zoektocht naar leiding als de hang naar avontuur zijn kenmerkend voor het puberbrein." En hiërarchie en structuur ontbreken nu juist op scholen, zeggen de onderzoekers. "Jongeren willen ergens bij horen, ze willen graag trots zijn. Maar de school wordt steeds vrijblijvender.""
Einde citaat. En nu ga ik even vertellen:
Wat mij opvalt: iedereen heeft het al jaren over de feminisering van de samenleving. Die wordt altijd als iets goeds, want onze maatschappij eist overleg en communicatie en totaal geen hiërarchie meer. Iedereen is ongeveer gelijk, scholen stellen geen regels meer en kinderen geven zelf hun wensen aan op leergebied.Ook ouders tellen weinig grenzen en willen bevriend zijn met hun kind.
Die hele feminisering van alles - de man of vrouw die het beter weet moet je wantrouwen - wordt ALTIJD als iets onherroepelijks voorgesteld. En wat zijn de tijdschriften en onderzoeksbureaus en trendwatchbladen als Secondsight.nl altijd blij met de feminisering, want het vrouwelijke - ja dat is automatisch goed.
Ik geloof dat onze jongeren daar nu toch anders over denken.
En die metroman dan? Een einde aan de metroman zoals next stelt?
Ach beste journalisten en onderzoekers, die heeft nooit bestaan. Behalve wat homoseksuelen en een enkele heteroman voldeden er geen mannen aan die onmogelijke criteria. De metroman was VERZONNEN door een trendwatcher (
http://www.intermediair.nl/artikel/archief/30088/nederlanders-hebbe...)
- en heeft vele 'leuke' stukjes opgeleverd, waarin vrouwen weer eens hun eisen vaststelden over hoe de man zou moeten zijn . Of zich, o zo hip, keerden tegen die metroman - want 'ik wil een echte vent'
Het had allemaal niets met de realiteit te maken. Maar dat is voor veel journalisten/publicisten/marketeers totaal geen bezwaar, dat blijkt wel.
De grenzeloze generatie en de eeuwige jeugd van hun opvoeders / Frits Spangenberg en Martijn Lampert, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 288 blz. € 19,95.
Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk