Nederlands MediaNetwerk

Geachte mijnheer de sales manager,

Ik ben altijd al een beetje te lief geweest voor deze wereld. Noem het anders naïef. Ik had in ieder geval niet verwacht dat u mijn herschreven passages in mijn boek al zo snel onder ogen zou krijgen. Zonder dat ik u of een van de andere leidinggevenden ook maar het boek heb overhandigd. Dat zijn toch vreemde praktijken.

Ik kan me voorstellen dat u nog steeds 'not amused' bent over de betreffende nieuwe passages. Ik was er zelfs op voorbereid. Natuurlijk had ik mezelf veel ellende kunnen besparen door de niet malse kritiek van de externe bron niet te gebruiken. Maar, wat voor journalist zou ik dan zijn geweest?

U noemt mijn journalistieke aspiraties een 'hobby'. Wel, voor mij is het doodserieuze business. Ik geef ruiterlijk toe dat ik nog lang niet tot de bekende journalistieke top behoor. Het is ook helemaal de vraag of ik die top ooit bereik. Dat wil echter niet zeggen dat ik geen ambities in die richting heb of mijn vak niet serieus neem.

Het is de taak van iedere journalist de maatschappij te ontleden. Of het nu gaat om politiek gerichte journalistiek, economisch, sportief. Wat dan ook. Een goede journalist vangt signalen op, gaat op onderzoek uit, publiceert erover. Na hoor en wederhoor te hebben toegepast. Bij dit laatste punt wringt in dit geval de schoen.

Mijn oorspronkelijke versie over mijn ervaringen binnen onze onderneming stuitte op uw nee. Over het belang van de reden daartoe verschillen we van gedachten. U was bang voor negatieve gevolgen, terwijl het juist mijn oprechte intentie was mensen te laten zien hoe complex het er aan toe gaat in een grote onderneming. En dat die complexiteit een belangrijke, onvermijdelijke factor is bij het ontstaan van misverstanden tussen onderneming en klant.

Ik had mijn eerdere versie reeds herschreven toen ik het nu gepubliceerde relaas van de externe bron in handen kreeg. In feite zegt die bron niets nieuws. Het is alleen recht voor zijn raap uitgesproken. U en ik weten dat zaken anders, gecompliceerder liggen. Ik kon geen weerwoord geven, zonder te veel in details te treden. Details die ik niet meer mocht publiceren van u. Ik schatte in, en die inschatting maak ik nog steeds, dat u geen reactie had willen geven in mijn boek. Was mijn inschatting anders geweest, had ik u graag alle ruimte gegeven. Hoor en wederhoor, immers.

Er zijn meerdere redenen waarom ik het stuk uiteindelijk toch heb opgenomen in mijn boek. Allereerst de maatschappelijke verantwoordelijkheid die ik heb als journalist. Ik observeer, ik signaleer en ik doe iets met die signalen. Anders had ik net zo goed postzegels kunnen verzamelen als 'hobby'.

Ten tweede sta ik voor mijn principes. Dat is misschien niet altijd slim. Hoe dan ook, met het leven dat ik tot nu toe heb gekend, vertik ik het mij me van mijn principes te laten beroven door bijvoorbeeld censuur. Wat voor leven dat dan is geweest, daar heeft u terecht geen boodschap aan. Maar, ik laat me na bijna 40 jaar niet meer de kaas van het brood eten. Dat is mij te veel overkomen.

We zullen het nooit eens worden in deze kwestie. Van mijn kant laat ik het nu rusten. Het boek is verschenen, het 'kwaad' is geschied. U kunt voor de rest van mijn contractperiode blijven rekenen op een loyale medewerker, wat ik altijd al ben geweest.

Met vriendelijke groet,

Johan Peters
Journalist!

Weergaven: 50

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

[Interview] Michel van der Voort (Screenforce) over de halfjaarcijfers 2022

Screenforce heeft de halfjaarcijfers 2022 voor de tv-sector gepresenteerd. We spreken hierover met Michel van der Voort, directeur van Screenforce

[Interview] Patrick van Hooy en Marc Nelisse over Value Zipper Sponsoring

Value Zipper is nu ook begonnen met sponsoring. We spreken Patrick van Hooy, oprichter van het bedrijf, en Marc Nelisse, die benoemd is tot Business Development Manager, over deze nieuwe tak

[Interview] Martijn Verhoef (Rijtesten.nl): Bezoekers nemen de tijd om een autotest te lezen, wat interessant is voor adverteerders

Nederlands MediaNetwerk publiceert een serie interviews over special interest websites. Vandaag spreken wij Martijn Verhoef van Rijtesten.nl, de site die de rijervaring van nieuwe modellen auto’s deelt met bezoekers

[Interview] Sven Sauvé (RTL Nederland): Meer lokale content dan ooit voor Videoland en lineair (deel 2)

Sven Sauvé werkt sinds 2007 voor RTL Nederland en is sinds juli 2017 CEO van RTL Nederland. We spreken hem over de ontwikkelingen en prestaties bij RTL Nederland, talkshow, de aangekondigde overname/fusie van Talpa Network, Videoland, de reclamemarkt en meer

[Interview] Sven Sauvé (RTL Nederland): Overname Talpa Network betekent meer journalistiek (deel 1)

Sven Sauvé werkt sinds 2007 voor RTL Nederland en is sinds juli 2017 CEO van RTL Nederland. We spreken hem over de ontwikkelingen en prestaties bij RTL Nederland, talkshow, de aangekondigde overname/fusie van Talpa Network, Videoland, de reclamemarkt en meer

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns

[Column] David de Jong: Is einde van RTL XL een einde van gratis RTL-programma’s en een boost voor Videoland?

Begin 2023 stopt RTL XL. Niet iedereen kent deze online dienst, maar het is als het ware de gratis uitzending gemist-dienst van RTL Nederland. De programma’s van RTL4, RTL5, RTL7, RTL8 en RTL Z zijn daar een week lang terug te zien. De vraag is of dat het einde van gratis RTL-content en een boost voor Videoland is

[Column] Paola Cassone: De inflatie stijgt, wat nu?

Het kan niemand ontgaan zijn dat het woord van het jaar inflatie is. Prijzen stijgen en inflatierecords worden voortdurend verbroken. De overheid wordt gedwongen om uitzonderlijke maatregelen te nemen tegen de dalende koopkracht

[Column] Erwin Fisser: De omgekeerde vlag

In de gezellige volkse wijk waar ik doorheen fietste, hing een vlag aan een pui. In eerste instantie dacht ik nog dat er wat te vieren was, maar het betrof een protestvlag. Onze nationale driekleur, maar dan ondersteboven

[Column] David  de Jong: Commissariaat voor de Media ondergraaft de EU A/V industrie; Disney en Discovery lachen erom

Het Commissariaat voor de Media heeft een dikke middelvinger afgegeven in de richting van de Europese audiovisuele industrie door Disney+ en Discovery+ ontheffingen te geven op de regel om 30 procent aan Europese producties te moeten aanbieden. Dit terwijl Europese quota's voor on demand waren ingesteld

[Column] David de Jong over radio: De bom viel, maar niemand durft te praten. Hoe verder?

Op 20 juli 2022 liet de Rotterdamse rechtbank een bom vallen in de radiosector. Met de uitspraak is de bestaanszekerheid van alle negen commerciële radiostations die landelijk op FM (en DAB+) uitzenden, in het geding gekomen. Niemand durft echter op dit moment te spreken over de ontstane situatie

Badge

Bezig met laden...

© 2022   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden