Nederlands MediaNetwerk

Geachte mijnheer de sales manager,

Ik ben altijd al een beetje te lief geweest voor deze wereld. Noem het anders naïef. Ik had in ieder geval niet verwacht dat u mijn herschreven passages in mijn boek al zo snel onder ogen zou krijgen. Zonder dat ik u of een van de andere leidinggevenden ook maar het boek heb overhandigd. Dat zijn toch vreemde praktijken.

Ik kan me voorstellen dat u nog steeds 'not amused' bent over de betreffende nieuwe passages. Ik was er zelfs op voorbereid. Natuurlijk had ik mezelf veel ellende kunnen besparen door de niet malse kritiek van de externe bron niet te gebruiken. Maar, wat voor journalist zou ik dan zijn geweest?

U noemt mijn journalistieke aspiraties een 'hobby'. Wel, voor mij is het doodserieuze business. Ik geef ruiterlijk toe dat ik nog lang niet tot de bekende journalistieke top behoor. Het is ook helemaal de vraag of ik die top ooit bereik. Dat wil echter niet zeggen dat ik geen ambities in die richting heb of mijn vak niet serieus neem.

Het is de taak van iedere journalist de maatschappij te ontleden. Of het nu gaat om politiek gerichte journalistiek, economisch, sportief. Wat dan ook. Een goede journalist vangt signalen op, gaat op onderzoek uit, publiceert erover. Na hoor en wederhoor te hebben toegepast. Bij dit laatste punt wringt in dit geval de schoen.

Mijn oorspronkelijke versie over mijn ervaringen binnen onze onderneming stuitte op uw nee. Over het belang van de reden daartoe verschillen we van gedachten. U was bang voor negatieve gevolgen, terwijl het juist mijn oprechte intentie was mensen te laten zien hoe complex het er aan toe gaat in een grote onderneming. En dat die complexiteit een belangrijke, onvermijdelijke factor is bij het ontstaan van misverstanden tussen onderneming en klant.

Ik had mijn eerdere versie reeds herschreven toen ik het nu gepubliceerde relaas van de externe bron in handen kreeg. In feite zegt die bron niets nieuws. Het is alleen recht voor zijn raap uitgesproken. U en ik weten dat zaken anders, gecompliceerder liggen. Ik kon geen weerwoord geven, zonder te veel in details te treden. Details die ik niet meer mocht publiceren van u. Ik schatte in, en die inschatting maak ik nog steeds, dat u geen reactie had willen geven in mijn boek. Was mijn inschatting anders geweest, had ik u graag alle ruimte gegeven. Hoor en wederhoor, immers.

Er zijn meerdere redenen waarom ik het stuk uiteindelijk toch heb opgenomen in mijn boek. Allereerst de maatschappelijke verantwoordelijkheid die ik heb als journalist. Ik observeer, ik signaleer en ik doe iets met die signalen. Anders had ik net zo goed postzegels kunnen verzamelen als 'hobby'.

Ten tweede sta ik voor mijn principes. Dat is misschien niet altijd slim. Hoe dan ook, met het leven dat ik tot nu toe heb gekend, vertik ik het mij me van mijn principes te laten beroven door bijvoorbeeld censuur. Wat voor leven dat dan is geweest, daar heeft u terecht geen boodschap aan. Maar, ik laat me na bijna 40 jaar niet meer de kaas van het brood eten. Dat is mij te veel overkomen.

We zullen het nooit eens worden in deze kwestie. Van mijn kant laat ik het nu rusten. Het boek is verschenen, het 'kwaad' is geschied. U kunt voor de rest van mijn contractperiode blijven rekenen op een loyale medewerker, wat ik altijd al ben geweest.

Met vriendelijke groet,

Johan Peters
Journalist!

Weergaven: 43

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

[Interview] Pauline van Aken: Be no talking head, but a talking heart!

Pauline van Aken is een soort duizendpoot. Ze is niet alleen trainer en auteur, maar ook stemacteur en inspiratie-spreker. Ze heeft allerlei televisieprogramma’s gepresenteerd en was 25 jaar lang de stem van Nickelodeon (voorheen Kindernet)

[Interview] Astrid de Jong (NPO Radio 1, Omroep Max) over nachtradio

Voor de vierde maal organiseert Spreekbuis de Nachtradio Awards. Astrid de Jong won deze award in 2021 en organiseert mede de 2022-editie. Zij is sinds mei 2009 wekelijks actief met nachtradio op NPO Radio 1, tegenwoordig in de nacht van vrijdag op zaterdag

[Interview] Mark Termeer (IEX Group): Wij helpen consumenten meer rendement uit hun beleggingen te halen

Nederlands MediaNetwerk publiceert een serie interviews over special interest websites. Vandaag spreken wij Mark Termeer, CEO van de IEX Group, sinds 1999 uitgegroeid tot het grootste onafhankelijke online platform met informatie voor beleggers

[Interview] Marco Louwerens: Met VI Vandaag brengen we meer actualiteit en live televisie naar SBS6

Marco Louwerens is directeur televisie bij Talpa Network. We spreken hem over het afgelopen jaar, blikken vooruit op de toekomst en vragen naar het hoe en waarom van de veelbesproken beslissing om zendtijd op Eerste Kerstdag te besteden aan een haardvuur

[Interview] Paul Römer over verlengingsprijzen van radiolicenties: Stef Blok kan andere keuzes maken, geen staatssteun

Stef Blok kan heel andere keuzes maken rondom de vaststelling van de te betalen verlengingsprijzen voor de radiozenders van Talpa Network en DPG Media (Qmusic). Ook kan hij zijn discretionaire bevoegdheid inzetten en is geen sprake van staatssteun. Dit stelt Paul Paul Römer, VCR-voorzitter en topman bij Talpa Network

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns

[Column] Erwin Fisser: Niemand heeft een miljoen nodig 

Ik was op bezoek bij een oude schoolvriend. We zullen ergens midden twintig geweest zijn. Hij woonde bij de bossen in een groot vrijstaand huis met voor de deur twee glanzende dure auto's. Als jongste manager bij een prestigieus internationaal consultancybureau kon hij dat prima betalen

[Column] Bob Goulooze: Traineren en afhouden

In het FD verscheen zaterdag 15 januari een artikel van de zich profilerende Reputatiegroep Wie de aanval van Milieudefensie wil pareren moet de mediacratie begrijpen. Ik zei het hier al vaker: bij corporate communicatie gaat het om vertrouwen

[Column] Michiel Veugelers: No Time to View, No Way to Die!

Ik dacht in de kerstvakantie te gaan genieten van de film The Matrix Resurrections, hoe gaat het verder met Neo? Ik had al een kaartje gereserveerd, maar toen kwam daar die volgende lockdown en alles ging weer dicht

Meest gelezen columns 2021

In 2021 mochten wij ons verheugen in de warme belangstelling van onze wakkere columnisten. Hier een selectie van de meest gelezen columns van het jaar

Jeroen Verkroost: Metaverse editie: over verleden, heden en toekomst van de media

Jeroen Verkroost speurt het internet af naar de interessantste artikelen over media, mediagebruik en trends in de branche

Badge

Bezig met laden...

© 2022   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden