Een aantal jaren geleden besloot AD in een rationalisatieslag de regionale kranten terug te brengen tot AD + regionaal katern. De resultaten zijn bekend, de regionale lezer verloor de binding met zijn 'Utregse' krant, met dramatische gevolgen.
De techniek om kranten (tabloids) in full colour op maat te maken nemen echter snel toe. De opmaak kan geheel automatisch geschieden en digitale persen maken het mogelijk om ook (zeer) kleine oplages te produceren. Vandaag kondigde het Nederlandse Oce een nieuwe printer aan voor tabloids: de Océ JetStream 3300, met een snelheid van 150 meter/min (3.030 A4/min) . Door de techniek en de diensten kan ook in het land of plaats van de consument worden geproduceerd. De lezersdoelgroep kan dus wereldwijd zijn.
Heeft de consument behoefte aan een eigen regionale (of doelgroep) krant en zijn de uitgevers in staat hun processen hierop in te richten?
Bericht: http://www.docufacts.nl/6057/oce-introduceert-3030-ppm-kleurenprintsysteem-voor-productie-van-kranten-boeken-direct-mail-en-transpromo
Wat als...
Wat zou er gebeuren als je voordelen van de papieren krant (lekker lezen inde luie stoel, mooie grote foto's, ...) en de voordelen van social media zou combineren? Dus in plaats van een krant voor de massa, een krant voor een community van lezers (1 op c, tussen 1 op n en 1 op 1 in). De community krant wordt samengesteld uit:
- algemeen nieuws
- algemene achtergrondverhalen
- regionaal nieuws
- community nieuws
- target advertising
- etc
De krant wordt dus een combinatie van professionele bijdrage, cummunity bijdragen en advertorials. Uitgangspunt is de behoefte van de lezer (de klant, toch?)
Techniek beschikbaar
Met de huidige technologie is het mogelijk zijn een productiestroom op te zetten die op basis van diverse bronnen, content en layout templates automatisch een krant componeert die is toegespitst op de groep (regio, leeftijd, special interest). Deze krant kan vervolgens in kleine oplage worden geproduceerd en bezorgd.
Hierdoor is ook diversificatie mogelijk: wil ik meer sport of reizen dan abonneer ik mij daarop en krijg ik dus een dikkere krant. Wil ik een keuken aanschaffen, dan abonneer ik mij tijdelijk op het keukenkatern. De community krant wordt voor de groep of het individu gemaakt, dus het adres wordt direct meegedrukt, en in volgorde van de looproute geproduceerd.
Droom of werkelijkheid? De techniek is er, maar zijn er ook uitgevers met innovatieve guts die dit verder durven uit te werken. Als ze het niet snappen mogen ze mij bellen.
Is er interesse om over dit onderwerp een NMN koffieborrel (bijeenkomst zonder poespas op leuke locatie) te organiseren?
Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk