Door
Joep Zijp. Op de redactie van
Libelle werken –volgens de telefoonlijst- 51 vrouwen. Dat is freelancers uitgezonderd, geen een man. Op de bladredactie van
Margriet gaat het al wat beter; daar werken volgens de lijst 46 vrouwen en één man. Ha Bram, alles kits? Met voortreffelijk reportage redacteur Bram hoeft niemand medelijden te hebben en jaloers op hem zijn slaat ook nergens op; want aan werken als enige man tussen vrouwen hoeft helemaal niks raars, bedreigends, moeilijks, bijzonders of opwindends te zijn. Hier spreekt ervaring. Hoewel het ook weer niet voor ieder type man is weggelegd. Vrouwen kunnen gewoon prima collega’s zijn, ook/zelfs als ze met heel veel zijn.
Opvallend in dit licht is dat ik geen één mannenbad ben tegengekomen – laat staan met de redactionele omvang van een
Libelle of
Margriet, dat door alleen maar mannen wordt gemaakt. Daarmee zijn die bladen niet automatisch beter, maar ik ben er stellig van overtuigd dat er fikse winst te halen valt door af te rekenen met sexuele monocultuur. Ook (en misschien wel in het bijzonder) voor vrouwenbladen.
Vrouwen kunnen weliswaar fantastisch bladen maken - ik zal de laatste zijn om dat tegen te spreken, het bewijs vult menig bladenschap - maar vrouwen zijn maar één van de twee soorten mensen. Met de neiging dingen op een vrouwenmanier te doen. Dat uit zich in verhoogde aandacht voor blaartrekkende zaken als de eierdopjesverzameling van Anja uit in Wanssum en warme-stenen-massages met geurolietreatment. Bij mannen signaleer ik bovenmatige interesse in 4x gelagerde vliegvisreels en de omhaal van eredivisiespeler die en die. Allemaal niks mis mee. Prima. Zo hoort het ook, dat verkoopt.
Door die verschillende interesses groeit op de monosexuele redacties de kans op een eenzijdige benadering van deze fijne onderwerpen. En de kans op fouten.
Als ik door een paar nummers damesbladen blader zie ik - als man - structurele verbeterpunten. Misschien dat die verbeteringen vrouwen niet zouden opvallen. Maar toch zou het dan een beter blad worden.
Ik neem het vrouwen niet kwalijk dat ze niet zo geïnteresseerd zijn in het aantal lagers van product x, maar als je er wat over zegt, tel ze eerst ff, en weet dat een gietijzeren pan dus niet van aluminium is.
Anyway, Ik geloof stellig dat een evenwichtiger samenstelling van de werkomgeving leidt tot minder tunnelvisie, verrassender oplossingen, meer creativiteit en relativering op de werkvloer en kortom allround kwaliteitsverbetering
Als mannenbladen door, pak ‘em beet 30 procent vrouwen zouden worden gemaakt en vrouwenbladen door, doe een gooi, 30 procent mannen, zouden we in een betere, mooiere en vrediger wereld leven.
Joep Zijp is is bladenmaker
Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk