Nederlands MediaNetwerk

De maand juni zat vol goed nieuws. Zo was er veel aandacht voor het 60-jarige jubileum van Queen Elizabeth. De altijd goedlachse koningin genoot zichtbaar van het concert met artiesten als Paul McCartney en Elton John. Starbucks Ierland wilde meeliften op de euforie en stuurde een tweet naar de Ierse consument met de tekst: Show us what makes you proud to be British! Het werd geen succesvolle actie. Verder werd stilgestaan bij het overlijden van Michael Jackson drie jaar geleden en lukte het Obama eindelijk om zijn zorgwet goedgekeurd te krijgen. Het CBS kondigde aan dat dankzij een economische groei van 0,3% in het eerste kwartaal van 2012 Nederland officieel uit de recessie is en tijdens de EU-top in Brussel werd de euro gered. Ook was er een sportevenement. Zowel de overvloed aan nieuws en analyses als het resultaat zijn redenen om hier niet meer lang bij stil te staan. Al heeft het EK voetbal vanzelfsprekend behoorlijke invloed gehad op de marktaandelen. Deze maand kijken we voor een vergelijk zowel naar de marktaandelen van juni 2011 (zonder evenement) als naar juni 2010 (het WK voetbal):

De grootste zenders van juni 2012:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(doelgroep 20-49 jaar, tijdvak 18:00-24:00 uur)

Nederland 1 is dankzij het EK voetbal veruit de grootste zender in juni 2012. In vergelijking met het WK voetbal in 2010 zien we tevens een groei, dit komt vooral omdat het EK zich volledig in het tijdvak 18:00-24:00 uur afspeelde. Tijdens het WK Voetbal in 2010 werd ook veel overdag gespeeld. Als we de marktaandelen vergelijken met juni 2011 dan zien we alle zenders, behalve Nederland 2 (dankzij het Journaal dat verhuisde van Nederland 1 naar Nederland 2) en TLC (in vergelijking met Animal Planet), marktaandeel verliezen. Dankzij het succesvolle VI Oranje heeft RTL4 in vergelijking met juni 2010 juist marktaandeel gewonnen. Ook is het groeiende aandeel van de kleinere zenders goed zichtbaar, bijna al deze zenders winnen marktaandeel in vergelijking met 2010.

Als we naar het marktaandeel op exploitanten niveau kijken t.o.v. juni 2011 dan zien we bij STER een groei van 94,4% naar een marktaandeel van 40,2%. RTL verliest 29,3% naar een marktaandeel van 26,6% en SBS moet 30,7% inleveren en komt uit op een marktaandeel van 16,7%. Zowel RTL als SBS verliezen ongeveer 30%, opvallend aangezien SBS nog steeds veelal negatief in het nieuws is. Maar als we ditzelfde vergelijk maken t.o.v. juni 2010 dan zien de cijfers er heel anders uit. STER wint dan 0,8%, RTL wint 2% en SBS verliest 20,4%. De verschillen tussen RTL en SBS zijn dan dus veel groter.

De marktaandelen voor het uitgesteld kijken laten ook de invloed van het EK voetbal zien. De STER wint t.o.v. juni 2011 60,8% naar een marktaandeel van 28,7%, RTL verliest 22,2% naar een marktaandeel van 26,2% en SBS verliest 10,9% naar een marktaandeel van 20,5%. RTL4 is met een marktaandeel van 12,8% nog nét marktleider. Van de grote zenders is SBS6 echter de enige zender, naast de publieke zenders, die weet te groeien. Het uitgesteld kijken marktaandeel van deze zender groeit van 7,3% in juni 2011 naar 9,1% in juni 2012.

Grote EK voetbal sponsoren als Hyundai, Coca Cola, Canon en McDonald’s hebben veel exposure gekregen tijdens het toernooi. Veelal waren zij de grootste adverteerder binnen de desbetreffende productgroep. Welke productgroepen zagen we in juni 2012 het meest voorbij komen?

 

 

 

 

 

 

 

 

(doelgroep 20-49 jaar, tijdvak 02:00-26:00 uur)

De reclameblokken bij SBS hebben gemiddeld het hoogste aantal commercials, de voorkeursposities zijn daar dus extra belangrijk terwijl de voorraad kleiner is. Een gemiddelde break tussen 18:00 en 24:00 uur heeft exclusief promo’s en billboards maar liefst 18 commercials op SBS6, 17 op NET5 en 16 op Veronica. Op Nederland 2, RTL5 en RTL8 zijn dat 14 commercials. Bij de overige zenders zijn dat er minder.

De kijktijd blijft in veel doelgroepen toenemen. Veel berichten baseren zich op de groeiende kijktijd van de doelgroep 6+. Vanwege de steeds groter wordende groep ouderen, die bovengemiddeld veel televisie consumeren, kan dit een incompleet beeld geven. Hieronder zien we de ontwikkeling van de gemiddelde kijktijd (in minuten per dag) van de eerste zes maanden van de afgelopen vier jaar. We zien hier dat de doelgroep 13-19 jaar steeds meer televisie kijkt. Ook de doelgroepen boven de 50 jaar groeien sterk. De veelgebruikte doelgroep 20-49 jaar laat een andere ontwikkeling zien. Deze doelgroep kijkt iets minder televisie. In deze doelgroep zit het verlies vooral bij de vrouwen, de mannen compenseren het verlies nog enigszins.  De mannen in de doelgroep 20-49 jaar kijken nu bijna net zoveel televisie als de vrouwen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(TV totaal, januari t/m juni, tijdvak 02:00-26:00 uur)

Juli is een mooie maand voor filmfans, de schema’s staan er vol mee. De sportfans zitten inmiddels al middenin de Tour de France waarna we eind juli beginnen met de Olympische Spelen in Londen. Bij de commerciële zenders zien we tussen de herhalingen door ook nog nieuwe afleveringen en series maar de echt nieuwe programmering gaan we zoals vanouds vanaf eind augustus/begin september voor het eerst zien. Kortom, de zomer kan beginnen!

Weergaven: 673

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden