Nederlands MediaNetwerk

Vandaag de dag is een derde van de wereld actief op internet. Internet is dan ook van iedereen en er moet zo weinig mogelijk bemoeienis zijn van de overheid. Inmiddels zijn er echter al 42 landen die actief censuur en filters toepassen op sites en content op het web. Er is bovendien kans dat steeds meer landen proberen het internet aan banden te leggen. Op 3 december is er bijvoorbeeld een internationale meeting van de International Telecommunication Union (ITU) waarin overheden met elkaar praten over eventuele verdere regulering van het internet. Daarbij zouden verdere restricties kunnen gaan gelden of bepaalde internetdiensten meer belast gaan worden. Niet geheel verbazingwekkend is internet gigant Google dan ook een actie gestart waarin mensen een online petitie kunnen ondertekenen voor een 'vrij en open internet'.

Hoe nobel dit initiatief ook lijkt, het is natuurlijk wel in het allergrootste belang van een commercieel bedrijf als Google dat internet zo weinig moeilijk wordt gereguleerd door de overheid. Inmiddels lopen er al talrijke rechtszaken tegen Google vanuit lokale overheden en bedrijven die de vrijheid van Google juist zoveel mogelijk willen inperken. Zo wil de Duitse en Franse regering op basis van auteursrecht dat Google uitgevers gaat betalen voor de kleine delen van artikelen die het o.a. via Google News verspreidt. Inmiddels leven dit soort plannen ook in Italië, Oostenrijk en Zwitserland, ingegeven door de machtige lobby van de aloude dagbladbaronnen. In Brazilië boycotten 150 dagbladen inmiddels Google News. Google verzet zich met hand en tand tegen deze maatregelen en stelt dat het uitgevers juist enorm helpt om bezoekers te genereren. Maandelijks stuurt Google news bijvoorbeeld meer dan 1 miljard clicks naar uitgevers. Een treffend voorbeeld daarbij is België waar krantenuitgevers, na een periode van afwezigheid  besloten om toch weer hun resultaten op te laten nemen door Google omdat hun internetverkeer drastisch was afgenomen.

Hoe je het ook wendt of keert, het gaat niet om auteursrecht of freedom of speech, maar uiteindelijk om geld. En daarbij kom je al consument of burger in een spagaat terecht. Want wie wil je dat de meeste macht op internet heeft: Google of de overheid? Ik ben bang dat de uitkomst uiteindelijk het zelfde is.

Weergaven: 83

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden