Communicatie is een breed begrip. En elke organisatie vult dit begrip zo goed mogelijk in. Het Najaarsonderzoek achterhaalde welke positie social media innemen binnen de functie van communicatie.
78,9% van de deelnemende bedrijven heeft eigen afdeling communicatie. En hoe meer medewerkers een organisatie telt, hoe groter de kans is dat zij een eigen afdeling communicatie hebben. Niet elk bedrijf heeft bepaalde redenen om te communiceren en wil daar iets mee bereiken. Werkten vorig jaar 31,7% zonder doel, is dat percentage dit jaar gedaald naar 16,1%. Het percentage bedrijven dat wel een doel heeft, maar deze niet verder in een plan heeft uitgewerkt is 57,7. In 21,7% worden de communicatiemiddelen niet op elkaar afgestemd.
De belangrijkste reden om social media niet in te zetten is het ontbreken van kennis en capaciteit. Van de 54,2% die aangeeft social media wel in te zetten, geeft 67,2 % van hen aan dat zij hun social media uitingen niet meten. 3 van de 4 organisaties weten niet wat hun online reputatie is. En 4 van de 5 organisaties weten niet wat hun zowel hun offline én online reputatie is. 54,2% zet social media actief in als communicatiemiddel. Terwijl 78,8% aangeeft, dat hun klanten er wel te vinden zijn. Sterker nog, ook hun concurrenten zijn in 86,6% actief in deze netwerken. Over het algemeen (77,7%) zijn bedrijven zich bewust van de risico’s die social media met zich meebrengen. En is een aantal van hen (21,9%) ook voorbereid. In 79,6%, is er geen aparte strategie voor social media opgesteld. In die gevallen dat dat wel zo is, heeft 31,7% er een apart budget aangekoppeld.
De respondenten vinden
Informatie (België) en
Interactie (Nederland) de woorden die het best bij het (container)begrip
Communicatie passen. Van de respondenten geeft 75,5% aan trots te zijn op de organisatie waarvoor ze werken. Degenen die trots zijn op hun organisatie, geven een hoger rapportcijfer voor de communicatie binnen hun organisatie, dan degenen die dat niet zijn. Het uiteindelijk gemiddelde rapportcijfer is een 6,3. Degene die zelf een communicatiefunctie bekleden geven gemiddeld een hoger cijfer (89,8% een voldoende) dan degene die geen communicatiefunctie of soortgelijk vervullen (79,3% een voldoende). Ook leiden we af dat grote organisaties gemiddeld een hoger cijfer scoren dan kleinere organisaties.
Het
GC2 Najaarsonderzoek is een jaarlijks terugkerend onderzoek naar verschillende onderdelen binnen de functie van communicatie. Dit jaar stond de positie van social media centraal. Van november tot 1 februari hebben verschillende Belgische en Nederlandse bedrijven hun medewerking verricht. Overeenkomsten en gelijkenissen tussen de verschillende landen en verschillende jaren komen aan bod. Het is een initiatief van communicatieadviesbureau GC2 Communicatie uit Arendonk. Zij onderzoeken en adviseren en zijn actief in zowel België als Nederland.
www.gc2.be
Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk