Nederlands MediaNetwerk

De TrendsVerwachting 2011 per thema…
door trendwatchers-duo Lieke & Richard Lamb van Bureau TrendWatcher.com

2011 Nederlandse samenleving
Trend: Zoek de Zondebok
Werkelijk overal komt spanning op te staan in 2011. Dat is op zich niet erg want door daardoor ontstaat er een soort noodzaak tot verandering. Het wordt een moeilijk jaar voor iedereen: burgers; bedrijven en overheid. De spanningen in de samenleving lopen verder op en de Nederlander heeft de neiging daar een zondebok voor te zoeken. Door de overheid wordt rekening gehouden met onrust.

2011 Economie
Trend: Economisch Zaagtandherstel
In 2011 zal de crisis pas echt in de fabriekshal en in de kantoren landen met veel ontslagen en faillissementen tot gevolg. Ook ambtenaren zijn door de aangekondigde bezuinigingen niet meer zeker van hun baan. De ‘Euro’ houdt stand in 2011. De economische groei wordt minder dan verwacht werd in de Troonrede van 2010. Bij innovatie-stimulering zal de nadruk gelegd worden op fiscale voordeelregelingen en steeds minder op subsidies. De olieprijzen zullen schoksgewijs flink doorstijgen. Er zal géén tweede economische dip komen maar - veel erger - de komende jaren zal sprake zijn van een langdurig ‘Economisch Zaagtandherstel’. De overheid zal de economie helpen waar mogelijk, bijvoorbeeld door nieuwe infrastructuur- en bouw-projecten.

2011 Politiek
Trend: Polarisering
Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart 2011 zal blijken dat de kiezers de politiek op scherp zetten. Er zal polarisatie plaatsvinden. Dit uit zich in een expliciet links of recht georiënteerd stemgedrag. Bij de Provinciale Statenverkiezingen zal de hypotheekrente-aftrek een onverwacht grote rol spelen.
In de Tweede Kamer zal voor ieder besluit om stemmen gelobbyd moeten worden. Daarbij zullen ook vast en zeker per onderwerp verrassende combinaties van politieke partijen zichtbaar worden die eenzelfde stem uitbrengen.

2011 Overheid
Trend: van Poldermodel naar Brainstormmodel
In de politiek wordt steeds meer het Poldermodel - waarbij primair consensus gezocht wordt tussen de betrokken partijen - losgelaten ten faveure van het Brainstormmodel: wat is in principe de ‘beste oplossing’ voor een bepaald probleem? Pas daarna wordt bekeken hoe de betrokken partijen dit uitleggen aan hun achterban. Zowel de huidige Nederlandse regering o.lv. Rutte als de Amerikaanse regering o.l.v. Obama werken inmiddels volgens het pragmatische Brainstormmodel.

2011 Consumenten
Trend: Downsizing
We doen alles nog wel zo veel mogelijk maar het wordt allemaal wat minder uitgebreid gedaan. Denk bijvoorbeeld aan een minder vaak en dichterbij op vakantie. Eén of géén auto in plaats van twee auto’s voor de deur. Minder vaak uit eten en heel selectief kleding kopen. Voor het verenigingsleven en ook de mantelzorg wordt merkbaar dat mensen minder geneigd zijn om vrijwilligerswerk te doen.
“Het wordt ‘nooit’ meer zoals het is geweest”, dat zal heel langzaam bij consumenten doordringen. Het vrij besteedbare inkomen wordt namelijk steeds kleiner. Dit komt vooral door stijging van de zorgkosten; kosten voor levensonderhoud en milieuheffingen op gemeentelijk; provinciaal (o.a. de Waterschappen); landelijk en Europees niveau.
Het Nieuwe Genieten: een positief verschijnsel is dat mensen Welvaart en Welzijn steeds vaker loskoppelen van elkaar: we gaan weer meer genieten en terug naar het kleine, pure, echte leven om ons heen.

2011 Financieel
Trend: Creatieve schuldhulpverlening
Topdrukte bij de schuldhulpverlening. De Belastingdienst; Woningcorporaties; Hypotheek-verstrekkers; Elektriciteitsbedrijven dergelijk komen hoogstwaarschijnlijk met creatieve oplossingen om coulant met betalingsachterstanden om te gaan. Dit om huisuitzetting / verkoop te voorkomen.

2011 Gezondheidszorg
Trend: Zorg vandaag voor de Zorg van morgen
De zorgpremies stijgen met ongeveer 10% in 2011. Zorginstellingen gaan noodgedwongen commercialiseren vanwege de ‘output financiering’ door de overheid. De verzekeraars en farmaceuten krijgen meer grip op de gezondheidszorg. Een significante stijging van het aantal mensen met een depressie of andere aandoeningen als gevolg van (financiële) problemen.


2011 Media
Trend: meer Radio- en TV-on-demand dan live
De digitalisering in medialand zet door. Er zullen radio- en TV-programma’s zijn die via ‘Uitzending gemist’ beter beluisterd/bekeken worden dan de live-uitzending (bijvoorbeeld nachtuitzendingen). De Publieke Omroep zal gereduceerd worden tot haar essentie. Via het internet en DAB/DVB (Digitale Audio/Video Broadcast) zullen er tientallen nieuwe commerciële radio- en TV bij komen.

2011 Sport
Trend: een mat sportjaar
Faillissementen van vooraanstaande voetbalclubs door tegenvallende financiële resultaten. Ook zal, gezien de economische recessie, de Nederlandse kandidatuur voor de Olympische Zomerspelen 2028 weer ter discussies komen te staan.
Naast de reguliere sportevenementen zoals de Tour de France; Wimbledon wordt het een matig sportjaar: geen Olympische Spelen (wel alvast wat toeleven naar Londen 2012); Geen EK Voetbal (pas in 2012) en geen WK Voetbal (pas in 2014). Alhoewel…van 26 juni t/m 17 juli 2011 zal in Dresden (DE) het WereldKampioenschap Voetbal voor vrouwen plaatsvinden (zonder Nederland).

2011 Duurzaamheid
Trend: Dilemma van Duurzaamheid
Groen is goed maar wel héél duur. In 2011 zal het besef bij veel consumenten doordringen dat we als het ware een milieu-schuld uit het verleden aan het aflossen zijn. Ondanks de kostenstijging voor alle denkbare producten en diensten, zal de drang naar een meer duurzame samenleving toch het winnen.

2011 Energie
Trend: Nuclear Energy = New Clear Energy
Kernenergie en niet duurzame energie zal het komende decennium (voor velen onverwacht) de boventoon voeren. Pas over enkele decennia zal bijvoorbeeld zonne-energie als economische energiebron massaal worden aangewend. Tot die tijd zal ‘Nuclear energy’ als ‘New Clear Energy’ aan de man gebracht worden (klinkt fonetisch alvast hetzelfde). Dit vanwege het gebrek aan CO2-uitstoot. In het verlengde hiervan zal de voorbereiding van de tweede Nederlandse kerncentrale in 2011 hoog op de politieke agenda staan.

2011 Technologie
Trend: Augmented Reality
De meest in het oog springende technologie waar consumenten in 2011 grootschalig mee te maken krijgen is ‘Augmented Reality’ (toegevoegde werkelijkheid). Daarmee wordt als het ware een virtuele laag over de werkelijkheid heen geprojecteerd. Deze virtuele laag - die te zien is met een Smart Phone (mobiele telefoon met internet-toegang) - laat bijvoorbeeld de brievenbussen in de buurt zien of hoeveel een huis kost dat te koop staat. Ook kan men zien of er wellicht vrienden in de buurt zijn die twitter gebruiken. Het Amsterdamse bedrijf Layar.com is wereldwijd toonaangevend met de ontwikkeling van ‘Augmented Reality’.
Twitter wordt overigens ‘main stream’ in 2011: het bereikt het grote publiek en trekt derhalve online marketeers aan die Twitter commerciëler zullen maken.
De achterliggende zeer belangrijke trend noemen wij ‘IRL-Cyber-Fusion’, het samengaan van de echte wereld (IRL, In Real Life) en de virtuele wereld (internet, cyberspace). Daar valt bijvoorbeeld ook het toenemend gebruik van de QR-code onder (Quick Response) in de vorm van een ‘vierkante barcode’.

Nano-technologie zal in 2011 een forse ontwikkeling doormaken. Consumenten zullen de eerste resultaten daarvan zien in vele sectoren. Bijvoorbeeld in de vorm van extra gladde nano-coatings; als nano-componenten in flatscreen-TV’s en zelfs in ons voedsel. Ook wordt in de medische wereld toegewerkt naar ‘Self-Healing Organs’. De 3D-techniek ‘in vito Bio-Printing’ lijkt daarbij erg kansrijk.

2011 Onderwijs
Trend: Meer voor minder
De binnen het onderwijs gestelde ambities houden in 2011 geen gelijke trend met de beschikbare budgetten. Daar waar de politiek inzet op een kenniseconomie zal daar binnen het onderwijs weinig van merkbaar zijn. Het collegegeld zal verder verhoogd worden, met name voor ‘langstudeerders’. De invoering zal leiden tot spanningen onder studenten en meer drop-outs.

Zie ook www.TrendsVerwachting.nl

Weergaven: 227

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

[Interview] Dolly van den Akker: Consumenten vinden purpose steeds belangrijker, merken moeten toegevoegde waarde bieden

Het zijn avontuurlijke jaren geweest voor MPG Group. CEO Dolly van den Akker vertelt over de afgelopen 14 maanden en kijkt vooruit naar 202

[Interview] Paul Römer | Talpa Network: Radio en televisie leven anno 2020 meer dan ooit

Net als andere media-exploitanten heeft Talpa Network een jaar achter de rug vol dynamiek. Een reorganisatie betekende dat een aantal mensen het bedrijf heeft moeten verlaten. De coronacrisis maakte het vak van programmamaker er niet makkelijker op, maar leidde ook tot ongekende innovatie

[Interview] Patrick van Hooy: 2021 is het jaar waarin we Value Zipper Digital op de kaart gaan zetten

Wow Patrick, twéé keer Value Zipper in de top 3 van het Adformatie Kerstrapport. Wat een weelde! Nummer 1 in online en nummer 1 in print... dat is nog eens het jaar afsluiten met een hoogtepunt!

[Interview] David Hanemaayer kijkt uit naar 100 jaar Tuschinski in 2021

Pathé Tuschinski is uitgeroepen tot mooiste klassieke filmtheater van Europa, het midden-Oosten en Afrika. 2020 was een bijzonder jaar voor het bijna 100-jarige bekendste Amsterdamse filmtheater. We spraken met David Hanemaayer, theatermanager Pathé Tuschinski Amsterdam

[Interview] Jeroen Koopman | NewBe: Vanaf dag één van de lockdown kozen we voor een creatief optimistische blik

In aanloop naar de bekendmaking van DeProducenten50 op 18 februari, publiceren wij een aantal interviews met producenten. Vandaag spreken we Jeroen Koopman, oprichter en eigenaar van NewBe

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns

Jeroen Verkroost: Weg met WhatsApp, Big Tech versus de staat, Tik Tok techniek

Jeroen Verkroost speurt het internet af naar de interessantste artikelen over media, mediagebruik en trends in de branche

Jeroen Verkroost: Wie is de baas over social media? Waarom keken we niet meer tv? Waarom bestorm je het Capitool?

Jeroen Verkroost speurt het internet af naar de interessantste artikelen over media, mediagebruik en trends in de branche

Jeroen Verkroost: Reuters Trends, Substack-impact, het probleem van de Autoriteit Persoonsgegevens

Jeroen Verkroost speurt het internet af naar de interessantste artikelen over media, mediagebruik en trends in de branche

[Column] Bob Goulooze: Voorspellen

Aan het begin van deze eeuw moest ik een nieuwjaarskaart bedenken voor het bedrijf waar ik aan het communicatie roer stond. De kaart, een fraai vuurwerk in de kleur van het bedrijf, met daaroverheen een quote van de Britse filosoof Francis Bacon

[Column] Henri Lessing: Waarom we denken dat YouTube de nummer één zal worden op het gebied van muziekstreaming

YouTube is altijd een integraal onderdeel geweest van de muziekbusiness. Het platform tilt de concurrentiestrijd rond het streamen van muziek echter naar een hoger niveau en probeert een uniek muziekuniversum op te bouwen waar concurrenten als Spotify en Apple Music geen deel van kunnen uitmaken

Badge

Bezig met laden...

© 2021   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden