Nederlands MediaNetwerk

Communicatie: tien verleidingstips van een oude Romein

Waar draaien marketing en communicatie om? Om verleiding, beïnvloeding en overtuiging. We proberen onze klanten te verleiden over te gaan tot de actie die wij van ze wensen. Maar lezen over verleiding is – simpel gezegd – weinig verleidelijk. Gelukkig biedt de geschiedenis uitkomst.

Als je serieus aan de slag wilt met verleiding, kom je vandaag de dag al snel uit bij het standaardwerk van Robert Cialdini, Influence. Voor het Nederlands taalgebied kun je terecht bij Verleiden op Internet van Aartjan van Erkel.

Droog en wetenschappelijk

Maar eerlijk gezegd is het wetenschappelijk onderbouwde boek van Cialdini mij een beetje te droog. En de handleiding van Van Erkel een beetje te ‘hands-on’. We zijn aan het verleiden, niet een machine aan het oliën. Kijk je naar het woord verleiden, dan draagt het bovendien een connotatie in zich van ‘van het pad afbrengen’. Spannend en een tikkeltje ondeugend. Dat kan dus leuker.

In de tijdmachine

We proberen warmbloedige mensen te overtuigen iets te doen. Ze gaan ons hun liefde schenken. Waar is de lol? Waar is de verleiding in de verleiding? Daarvoor moeten we in de tijdmachine. Al in de 1e eeuw vóór Christus waren geleerden namelijk bezig met verleiding. De Ars Amatoria (Latijn voor “De kunst van de liefde”) is geschreven door de Italiaan Publius Ovidius Naso en is de oudste systematische handleiding tot verleiden. Wat kunnen we leren van deze oude Romein?

De kunst van het versieren

Volgens Wikipedia is de Ars Amatoria een “leerdicht in drie boeken”. Het bevat in totaal 2330 versregels. Mannen wordt in boek 1 (772 verzen) en 2 (746 verzen) de kunst van het versieren onderwezen. Vrouwen komen er met 1 boek (812 verzen) wat karig vanaf, maar toch bevat het hele werk handige tips.

Kies je doel

Volgens Ovidius moet een man eerst een doelwit uitzoeken om te beminnen. De tweede taak is om het vrouwenhart te winnen. Daarna is het zaak te waken dat de hartstocht blijft. Kijk! Dat klinkt toch leuker dan de 6 geheimen van Cialdini: wederkerigheid, commitment & consistentie, sociale bevestiging, sympathie, autoriteit en schaarsheid.

Tien verleidingstips van Ovidius die we ook kunnen gebruiken voor communicatie

1. Kies het juiste moment

Of je nu de vrouw (of man) van je dromen gaat verleiden, of een klant; timing is alles. Houd het nieuws in de gaten. Kijk naar inhakers. Houd rekening met de seizoenen. Houd rekening met de feestdagen. Kom op het juiste moment in het aankoopproces nog even terug met de juiste ondersteuning. Weet welke momenten belangrijk zijn voor jouw klanten en gebruik deze om ze te verleiden.

2. Schrijf haar een brief vol vleierijen en beloften

Niemand is ooit slechter geworden van een compliment. Ook in je content kun je met een dosis vleierij strooien. Laat de klant weten dat ze een goede keuze heeft gemaakt. Dat ze bij de selecte groep hoort die het wél snapt. Dat zij stijl heeft. Maar alleen met vleierij kom je er niet. Doe ook heldere beloften. Dit kunt u verwachten. En maak het waar.

3. Leer welsprekendheid en volhard / Vermijd harde woorden

Een goede verleider is nooit grof. Een goede verleider kiest mooie woorden. Goede woorden. En zorgt dat deze constant en consistent worden doorgevoerd. Dit hoeft niet te leiden tot mooischrijverij, maar wel tot heldere teksten die op geen moment de intelligentie van de lezer beledigen.

4. Blijf zo veel mogelijk in haar nabijheid

Natuurlijk gaan we onze klanten niet spammen en stalken. Maar er zijn veel mogelijkheden om middels Social Media en goede content – video’s, foto’s, nieuwsberichten en blogposts – onder de aandacht te blijven bij onze doelgroep. Blijf ook gedurende het hele verkoopproces in de nabijheid van de klant. Laat merken dat hulp altijd in de buurt is.

5. Neem het initiatief, maar doe ook een stapje terug

We hoeven niet elke dag aan onze klanten te laten weten wat er allemaal speelt. Dat is veel te opdringerig. Een goede verleider is nooit opdringerig, maar weet wanneer hij een stapje terug moet doen. We laten wel constant weten dat we er zijn, maar altijd op de voorwaarden van onze klanten. We nemen initiatief, maar dragen geen wrok als de klant daar nu even geen zin in heeft.

6. Stuur kleine maar fijne geschenken

Doe eens spontaan. Stuur eens iets naar je klant. Iets kleins. Iets leuks. Het hoeft echt geen iPad3 of vakantie op Bonaire te zijn. Een e-mail met een leuke korting. Een grappig dingetje bij de check-out. Iedereen wordt blij van uitpakken. Van niet weten wat er in de verpakking zit. Speel daar mee. Speel met het onverwachte.

7. Laat haar met de eer strijken

Geef je klant een extra exclusief gevoel. Laat ze als eerste kennis maken met de nieuwe collectie. En laat ze met de eer strijken. Door delen eenvoudig te maken. Gun je klant de kans om gezien te worden als een expert. Iemand met de vinger aan de pols. En laat het ook zo. Probeer er niet nog meer publiciteit uit te halen. Dit is haar moment.

8. Wees niet jaloers op rivalen

Verleiding is een spel. En in dat spel is jaloezie een teken van zwakte. Gun rivalen ook een kans op een succes. Feliciteer ze er mee. Het spel gaat misschien om de knikkers, maar het blijft een spel. Retweet eens iets van een concullega. Feliciteer je branchegenoten met een overwinning. Het maakt je menselijk en dus verleidelijk.

9. Betracht discretie in de liefde

Je hebt iets breekbaars in handen: het vertrouwen van je klant. Ga dus altijd voorzichtig om met gegevens. Discretie is het hoogste goed. Wat je ook verkoopt.

10. Hou vol en wees gedienstig

De grootste overwinning is niet de klant die direct JA zegt. De grootste overwinning is het JA van een klant waarvoor je hebt moeten strijden. Zorg dat je altijd klaar staat om een klant te helpen, maar ga niet direct voor de harde verkoop. Goede service werkt beter dan doorduwen naar de kassa. En zorgt bovendien voor een gezonde relatie.

Of je nu de voorkeur geeft aan de wetenschappelijke aanpak van Cialdini of de romantische aanpak van Ovidius, leren verleiden levert je meer op dan het hart van je geliefde.

http://vancopytotcontent.blogspot.com/2012/03/communicatie-tien-ver...

Weergaven: 120

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Reactie van Dimitri Lambermont op 17 Mei 2012 op 15.08

Dank je Marca :-)

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden