Nederlandse maatschappelijke organisaties, wetenschappers en bloggers stuurden vandaag een brandbrief aan Ernst Hirsch Ballin, minister van Justitie. Een onlangs gelanceerd wetsvoorstel werkt overheidscensuur in de hand. De organisaties, onder aanvoering van Bits of Freedom, dringen erop aan het voorstel ingrijpend te wijzigen om de pers- en internetvrijheid in Nederland te waarborgen.
"Geachte heer Hirsch Ballin, Met zorg namen de ondergetekenden kennis van het concept-wetsvoorstel versterking bestrijding computercriminaliteit. Dit concept-wetsvoorstel, dat het Ministerie van Justitie op 28 juli heeft gepubliceerd, leidt tot een disproportionele inperking van fundamentele rechten. Het Openbaar Ministerie zou hierdoor zonder tussenkomst van een rechter delen van websites en diensten kunnen blokkeren. Ook wordt het hierdoor moeilijker voor bijvoorbeeld klokkenluiders en journalisten om maatschappelijk relevante informatie openbaar te maken."
De internetgemeenschap vraagt de minister om de wet aan te passen op drie punten. Ten eerste wil zij dat een website alleen op zwart mag worden gezet na tussenkomst van een rechter. De minister wil de eis van deze rechterlijke toets schrappen. Ook wil zij dat het voorgenomen verbod op publicatie van niet-openbare informatie integraal wordt heroverwogen. Tot slot vragen ze de minister om het voorgenomen verbod op het opnemen van eigen gesprekken te verduidelijken.
De brandbrief is ondertekend door instanties als de NVJ, Internet Society Nederland, Global Voices en het Humanistisch Verbond, hoogleraren als Ybo Buruma en Egbert Dommering, maar ook uiteenlopende media en bloggers. Bits of Freedom roept andere bloggers op om via de internetconsultatie van Justitie op het wetsvoorstel te reageren of om gewoon zelf extra aandacht te schenken aan de brandbrief. Bij deze.
Dit artikel verscheen eerder op JeroenMirck.nl.
Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk