Politieke kleur bij berichtgeving kranten onderzocht
Kranten zijn niet links en als kranten al politiek gekleurd berichtgeven, is dat eerder rechts dan links. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Links en rechts in het nieuws’ dat politicoloog André Krouwel van de Vrije Universiteit uitvoerde in opdracht van DAG. De resultaten van dit onderzoek worden op 3juli gepresenteerd in DAG.
Volgens de onderzoeker domineren juist de rechtse politici duidelijk het nieuws. Bijna de helft van de keren dat een politicus op de voorpagina van een landelijke krant wordt genoemd, gaat het om Geert Wilders. Een schril contrast met bijvoorbeeld collega-fractievoorzitter Femke Halsema (GroenLinks), die maar één procent scoort.
Linkse partijen geen eigen thema’s
Naast het aantal keren dat politici en partijen worden genoemd in de krant, analyseerden de onderzoekers van de VU ook de onderwerpkeuze van elf landelijke kranten en het aantal malen dat zij aandacht besteedden aan partijen. “Rechtse thema’s als criminaliteit en immigratieproblemen domineerden het afgelopen halfjaar de voorpagina’s”, zegt Krouwel. “De linkse partijen reageren daar wel op, maar hebben niet veel eigen thema’s zoals gezondheidszorg en de verzorgingsstaat die interessant genoeg zijn om vaak de voorpagina’s van kranten te halen.”
Ook beoordeelden de onderzoekers inhoudelijk, woord voor woord, hoe politiek gekleurd de berichtgeving was. Zo scanden zij in totaal ruim 2,2 miljoen woorden op voorpagina’s van kranten. Daaruit blijkt dat voor zover de berichtgeving gekleurd is door woorden met een positieve of negatieve lading, er ook eerder sprake is van een neiging naar rechts dan naar links.
Telegraaf duidelijk rechtse krant
Krouwel: “Wat opvalt, is dat de Telegraaf zich duidelijk profileert als rechtse krant. Door bijvoorbeeld te schrijven dat ‘Nederlanders worden opgejaagd om op tijd belasting te betalen’. Er is geen linkse tegenhanger die het linkse verhaal net zo hard opschrijft als de Telegraaf het rechtse. De Volkskrant schrijft wel iets linkser, maar is niet zo links als de Telegraaf rechts is.”
Verzuiling nog intact
Tot slot keken de onderzoekers naar de dagbladen die Tweede Kamerleden citeren in hun kamervragen. Daaruit blijkt dat de verzuiling nog grotendeels intact is. De linkse partijen PvdA, GroenLinks en SP citeren veelvuldig uit traditioneel linkse kranten als de Volkskrant. VVD en PVV pakken eerder rechtsere kranten als het AD of de Telegraaf. Terwijl de ChristenUnie vaak put uit Trouw of het Reformatorisch Dagblad.
Het complete onderzoek is te raadplegen via www.dag.nl.
Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk