Nederlands MediaNetwerk

Wie is 'de baas' over je profiel op een online netwerk?!

Zojuist kreeg ik een treurigstemmende en in mijn ogen nogal aanmatigende mail in mijn Medianetwerk.Ning postbakje.

Goedemorgen, Antoinette
Welkom bij het Nederlands MediaNetwerk.
We blijven hier verheugd over iedere nieuwe aanmelding.
Ik schrijf dit bericht ook om te zorgen dat je niet alleen lid bent maar blijft!
Want uiteraard is het lidmaatschap vrij maar niet geheel vrijblijvend.
Om het snel groeiende Nederlands MediaNetwerk op kwalitatief hoog niveau te houden is het wenselijk dat iedereen een volledig profiel, foto en voor- en achternaam oplaadt.

Bij jou staat in het profiel meer dan je voor- en achternaam, ik vraag je om het ludieke er uit te halen, niet om jou maar anders wordt het een janboel met weldra 3000 leden.

Het zou fijn zijn als je dit vandaag deed maar in elk geval voor 2 april.
Anders laat je mij geen keus en moet ik je uit het bestand halen.
Wil ik helemaal niet, dus pas het aan, klaar.
Alvast bedankt.
Groet,
Annabelle van Zuylen
Redactie Nederlands MediaNetwerk.


Waarde Annabelle van Zuylen,
Hoe ik mij zelf wens te presenteren in de virtuele en de fysieke wereld is geheel aan mij

Weergaven: 583

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Maar u mag mij zeker van het netwerk verwijderen als u dat niet zint. Wellicht ook nog bezwaar tegen foto's die niet passen binnen uw club? Hobbies die jullie liever niet zien?

Fijn weekend vast! Antoinette
Wat zullen we nou krijgen? Dit vraagt om actie! Wij eisen profielvrijheid! :o)
Wat een onzin.

Uit solidariteit noem ik mezelf hier voortaan Alice in Wonderland, nu ja, tot 2 april. ;-)

Ennuh, zorgen jullie dan ook even dat de spamberichten voortaan geweerd worden uit mijn profielpagina?

Bij voorbaat dank!
Alice
Dag Antoinette,

Natuurlijk voel ik me als oprichter van dit netwerk geroepen om te reageren op de door jou gestarte discussie.

Een heel interessante discussie, die gaat over een zaak waar ik dagelijks mee word geconfronteerd: In welke mate zouden mensen die lid zijn van het netwerk de vrijheid moeten hebben om te doen waar ze zin in hebben en in welke mate kun of moet je grenzen stellen?

Jij benadert deze vraag - en vanuit jouw perspectief is dat logisch - vanuit de optiek van de individuele gebruiker van dit netwerk: jij wilt alle vrijheid hebben om te doen waar je zin in hebt. Mijn perspectief is heel anders: ik kijk naar de waarde van het netwerk voor de groep gebruikers als geheel. Ik streef ernaar dat die waarde zo hoog mogelijk is. Dat belang kan best wel eens tegengesteld zijn aan het belang van sommige individuele gebruikers.

Zo betreft het netwerk een community voor media- en communicatieprofessionals. Daar ben ik consequent in, het betekent dat leden die niet aantoonbaar in tot deze doelgroep behoren worden geweerd.

Ook heb ik besloten dat - gegeven het feit dat het netwerk een zakelijke omgeving is - mensen zich daarnaar moeten gedragen. Dus worden leden die andere leden lastig vallen met flauwekul geweerd: dit netwerk is geen dating site.

Je vroeg in jouw eerste commentaar of ik ook bezwaar heb tegen bepaalde foto's die niet passen binnen de club. Jazeker heb ik dat. Leden die (kinder-)pornografische, haatzaaiende of tot geweld oproepende content opladen, worden geweerd. Ook duld ik geen leden die elkaar in de openbare ruimte uitmaken voor rotte vis.

Tevens heb ik besloten dat leden zonder identiteit worden geweerd. Daarom vragen we ieder lid om zich met foto, voor- en achternaam te registeren en de profielvragen in te vullen.

Inmiddels hebben we op basis van bovenstaande overwegingen zo'n 200 leden geroyeerd.

Er liggen enorme kansen voor internet. Als de economie weer aantrekt, zal de rol van internet versneld toenemen. De wereld van het internet is enorm groot en alles bestaat in veelvoud. Hoeveel social networks zijn er op dit moment wereldwijd, al een miljoen?

Je ziet dat de long tail helemaal dicht slibt. Nog even en elke internetgebruiker bouwt zijn eigen NING netwerk. Of, zoals in mijn geval, vijftig.

Die enorme long tail zorgt ervoor dat internetprojecten maar heel moeilijk door een werkend business model kunnen worden onderbouwd. De versnippering is heel groot. Tegelijkertijd zijn kwaliteit, relevantie en waarde van groot belang maar vaak moeilijk vindbaar. Als ik een foto zoek op Flickr wil ik niet moeten kiezen tussen 100.000 zoekresultaten waarvan 99 procent niet om aan te zien is: ik wil de 25 beste foto's.

Voor mij is dat de toekomst van social networks: relevant zijn voor je gebruikers door waarde voor hen te creëren. Je doet dat door binnen duidelijke grenzen en onder duidelijke voorwaarden mensen alle vrijheid te geven die ze maar willen. Niet door mensen zonder voorwaarde maar te laten doen waar ze zin in hebben.

Groeten,

Bas
@Bartel
Eigenlijk heb jij datgene geschreven waar ik ook over viel in de respons van Bas. Bas kijkt naar de waarde voor de groep als geheel en deze zo hoog mogelijk te houden. Maar in een community wordt die waarde bepaald door het collectief. Het kan toch niet zo zijn dat de beheerder van de community de waarde kan claimen voor de rest. Je overstijgt hiermee de rol van facilitator en veroorzaakt wantrouwen en irritatie bij de leden. Wat weer gevolgen zal hebben voor de waarde van het Medianetwerk. Een oplossing zou zijn: geef Ant on a mission een smiley knipoog, trek die brief uit de database (wie is mevrouw van Zuylen anyway?) en iedereen zal het morgen vergeten zijn. Succes!
Dag Edo,

Dank voor jouw reactie. Daar ga ik graag op in.

De leden van het netwerk wordt gevraagd om een foto in hun profiel op te laden, ze worden niet gevraagd om een goed lijkende portretfoto op te laden. Dat de redactie een gorilla als beeldmerk voert, is overigens uit praktische overweging: verschillende redactieleden werken op dat account.

Ikzelf vind het zakelijk gehalte van het netwerk hoog genoeg. Natuurlijk kan het altijd zakelijker maar we hebben te maken met de beperkingen van NING.

Jouw oproep tot stoerheid kan ik goed begrijpen. Je bent niet de enige. Maar we gooien leden er niet zomaar uit, mensen krijgen eerst eens een berichten daarna nog eens een bericht, en ze krijgen de tijd. Als je achterin het ledenbestand kijkt, zie je pagina na pagina leden met complete profielen en foto. Het is veel werk om dat voor elkaar te krijgen - we doen ons best.

Ook wil ik een opmerking maken bij de bijdrage van Alice. De rol van beheerder is een heel interessante. Hoe dat precies in te vullen weet ik ook nog niet. Natuurlijk ben je als beheerder vooral facilitator maar voor mij is dat niet maar afwachten en kijken wat er op het netwerk gebeurt. Het is een proces waarin er hoe dan ook voor alle partijen vrijheid is: voor beheerders om de voorwaarden vast te stellen die hun goed lijkt voor het netwerk, voor de leden om actief te zijn, lid te blijven of om net netwerk te verlaten. Het is een boeiend proces.

Groeten,

Bas


Edo Broeksma zei:
Goedemorgen allemaal,
Het is nog vroeg maar volgens mij zie ik een paar inconsequenties in bovenstaand antwoord van Bas Vlugt.

" Dus worden leden die andere leden lastig vallen met flauwekul geweerd"
** Vandaar dat de redactie meent een foto van een Bokito look-a-like bij het profiel te kunnen plaatsen?

"gegeven het feit dat het netwerk een zakelijke omgeving is (.......) dit netwerk is geen dating site."
** Je kunt hier echter alleen maar "vrienden" toevoegen en geen collegae, prospects, klanten of andere zakelijke contacten, dus hoe zakelijk is het precies?

"Zo betreft het netwerk een community voor media- en communicatieprofessionals. Daar ben ik consequent in, het betekent dat leden die niet aantoonbaar in tot deze doelgroep behoren worden geweerd."
** Dus iemand die onder de naam "Ant-on-a-Mission" op Marketingfacts bekend is geworden als blogster hoort er niet bij omdat de online naam niet bevalt?

Verder barst het hier van de leden met alleen maar voornamen of zonder foto die daardoor lastiger te identificeren zijn en derhalve geen, oh zo door het netwerk gewenste " waarde voor hen (de gebruikers) creëren" .
Terwijl juist de web-presence van ant-on-a-mission waarde creëert door de consistente inzet ervan.

Het lijkt me dus een fout om deze uitsluiting ook daadwerkelijk door te zetten.
Indien dat wel gebeurt, wees dan duidelijk en stoer en mik iedereen die niet voldoet aan foto, voor- en achternaam er per 2 april uit, alsmede hen die commerciële toevoegingen aan hun naam hebben gehangen.
Beste Bas, Dank voor je snelle en uitgebreide reacties.

Allereerst wil ik je graag laten weten dat het de tone of voice van mevrouw van Zuylen er, in ieder geval voor mijn lezend oog, alles aan heeft gedaan om mij spoorslags hoog in de gordijnen te krijgen. Benieuwd of dit ook een bewuste keuze is van dit zakelijke netwerk.

Dan over de 'ludieke' toevoeging 'on- a-mission- aan mijn naam. Als je Google vraag naar 'ant-on-amission' of 'antoinette-on-a-mission' zul je zien dat het relevante zoekresultaten regent. Ik heb deze a.k.a of toevoeging al jaren in gebruik. Het had zelfs de naam van mijn man kunnen zijn ;)

En dan even flauw: Mevrouw van Zuylen heeft daar maar 1 zoekresultaat op haar naam, misschien kan ze iets aan haar naam toevoegen waardoor ze beter vindbaar is? ;)

Het landurig en consistent gebruik van 'on-a-mission' betekent ook dat grote delen van, onder andere, het relevante zakelijke communicatienetwerk mij als zodanig kunnen plaatsen. Zo heb ik inderdaad altijd op marketingfacts en andere plekken geblogd als 'ant-on-a-mission'. Op DutchCowgirls niet omdat het daar om 'andere' onderwerpen gaat: gadgets, lifestyle, mode die ik niet aan mijn 'on=a=mission' profiel verbinden wil.


Bas Vlugt zei:
Dag Antoinette,
Natuurlijk voel ik me als oprichter van dit netwerk geroepen om te reageren op de door jou gestarte discussie. Een heel interessante discussie, die gaat over een zaak waar ik dagelijks mee word geconfronteerd: In welke mate zouden mensen die lid zijn van het netwerk de vrijheid moeten hebben om te doen waar ze zin in hebben en in welke mate kun of moet je grenzen stellen?


Ik denk dat het netjes zou zijn om bij aanmelding duidelijk te maken waaraan je moet voldoen om lid te mogen zijn van dit netwerk. Zo ben ik ook lid van het Digitital Interactive Female Association netwerk, wat heel duidelijk aan vooraf gestelde vorwaarden is gebonden: bv ten aanzien van actieve deelname. Dat netwerk is verder ook afgeschermd voor niet leden.

Jij benadert deze vraag - en vanuit jouw perspectief is dat logisch - vanuit de optiek van de individuele gebruiker van dit netwerk: jij wilt alle vrijheid hebben om te doen waar je zin in hebt. Mijn perspectief is heel anders: ik kijk naar de waarde van het netwerk voor de groep gebruikers als geheel. Ik streef ernaar dat die waarde zo hoog mogelijk is. Dat belang kan best wel eens tegengesteld zijn aan het belang van sommige individuele gebruikers.


Alle vrijheid en een toevoeging aan je naam, zodat je naam nog wel herkenbaar is liggen wat mij betreft zeestraten uit elkaar. De waarde van mijn profiel voor het netwerk is m.i. juist hoger als ik hen ook laat weten wat mijn online a'k;a; is, zodat ze ook die aan dit profiel kunnen koppelen.


Mijn belang zou kunnen zijn (hier niet aan de orde) want mijn hele naam is bekend) dat ik niet wil dat iedere discussie/ comment geindexeert wordt door Google op mijn naam een boven gaat komen als een van de eerste relevante zoekresultaten.


EN had ik bijvoorneeld wel mijn bedrijfsnaam mogen toevoegen?

Zo betreft het netwerk een community voor media- en communicatieprofessionals. Daar ben ik consequent in, het betekent dat leden die niet aantoonbaar in tot deze doelgroep behoren worden geweerd.


Ook daarvan dan graag een omschriijving dat we weten wie kunnen verwachten te worden geweerd. Ik zie hier bekenden uit hele andere discipline's....


Ook heb ik besloten dat - gegeven het feit dat het netwerk een zakelijke omgeving is - mensen zich daarnaar moeten gedragen. Dus worden leden die andere leden lastig vallen met flauwekul geweerd: dit netwerk is geen dating site.

Je vroeg in jouw eerste commentaar of ik ook bezwaar heb tegen bepaalde foto's die niet passen binnen de club. Jazeker heb ik dat. Leden die (kinder-)pornografische, haatzaaiende of tot geweld oproepende content opladen, worden geweerd. Ook duld ik geen leden die elkaar in de openbare ruimte uitmaken voor rotte vis.

Maar een logo, merk of andere commerciele uiting mag wel?


Tevens heb ik besloten dat leden zonder identiteit worden geweerd. Daarom vragen we ieder lid om zich met foto, voor- en achternaam te registeren en de profielvragen in te vullen.


Inmiddels hebben we op basis van bovenstaande overwegingen zo'n 200 leden geroyeerd.

Applaus!


Er liggen enorme kansen voor internet. Als de economie weer aantrekt, zal de rol van internet versneld toenemen. De wereld van het internet is enorm groot en alles bestaat in veelvoud. Hoeveel social networks zijn er op dit moment wereldwijd, al een miljoen?

Je ziet dat de long tail helemaal dicht slibt. Nog even en elke internetgebruiker bouwt zijn eigen NING netwerk. Of, zoals in mijn geval, vijftig.

Mijn foto, voor en achternaam en verdere gegevens zijn ingevuld.... en ook nog een kleine toevoeging die mij herkenbaar maakt voor (oud) lezers van onder andere marketingfacts & een aantal andere kleinere blogs.


En overigens dank aan Frank & Gerjanne vor hun steunbetuiging !

Die enorme long tail zorgt ervoor dat internetprojecten maar heel moeilijk door een werkend business model kunnen worden onderbouwd. De versnippering is heel groot. Tegelijkertijd zijn kwaliteit, relevantie en waarde van groot belang maar vaak moeilijk vindbaar. Als ik een foto zoek op Flickr wil ik niet moeten kiezen tussen 100.000 zoekresultaten waarvan 99 procent niet om aan te zien is: ik wil de 25 beste foto's.

Voor mij is dat de toekomst van social networks: relevant zijn voor je gebruikers door waarde voor hen te creëren. Je doet dat door binnen duidelijke grenzen en onder duidelijke voorwaarden mensen alle vrijheid te geven die ze maar willen. Niet door mensen zonder voorwaarde maar te laten doen waar ze zin in hebben.

Wederom 'zonder voorwaaarden' en een relevante toevoeging aan mijn naam liggen nogal uit elkaar.
Daarnaast: dan graag je TOS duidelijk op de voorpagina, wetenw e waar we aan beginnne.

Voor het overige maak ik me een beetje zorgen dat julie de profielen op deze wijze willen hebben zodat julie ons straks fijn te targeten aan de hoogst biedende kunnen overleveren.... Jullie willen straks waarschijnlijk het best scorende zoekresultaat worden op al onze individuele namen, dan is de omgeving ineens een heleboel waard voor mensen die ons als doelgroep wilen benaderen.


Ik sluit me aan bij Alice & vele publicisten over dit onderwerp: de leden maken het netwerk. Check anders nog even de ophef die bij Facebook is ontstaan omdat zij hun trems of service wilden aanpassen: ze zijn nu weer terug naar de oude versie en laten de leden van het netwerk meepraten over de nieuwe Terms of Service.

Maar goed, ben bezig met artikel over de omgang van sociale netwerken met hun gebruikers en heb er zo wel weer een fijne case bij. Iedereen die andere pregnante cases/ voorbeelden heeft: Let me know!

Groeten,

Bas

Last but not least. Laten we met de hele gemeeschap Annabelle een cursus professionele zakelijke communicatie aanbieden. Dan hoef ik me niet meer te verslikken in mijn koffie (op vrijdag de 13e ook nog ;)

Fijn weekend allen, ik ga eens nadenken over het 'meegaan' in de achteraf gestelde in mijn ogen in dit geval werkelijk ridicuul gehanteerde voorwaarden,

ant-on-a-mission

En voor de liefhebbers de laatste twitterreacties (en daar zitten heus veel communicatieprofessionals bij)
http://twitter.com/puur/status/1324761088
http://twitter.com/puur/status/1324762453
http://twitter.com/puur/status/1324764003
http://twitter.com/vanmaanen/status/1325788848
http://twitter.com/Dutchcowboy/status/1326204301
http://twitter.com/Tokevud/status/1326301487
http://twitter.com/Sublimey/status/1326564198
Wel apart: gisteren presenteren Bas van de Haterd cum suis het boek 'Personal branding'.
En uitgerekend op die dag stuurt Annabelle zo'n mailtje naar iemand die zich persoonlijk 'brand' als ant-on-a-mission.
Mag ik me dan ook geen Professional Outsider noemen?
Op verzoek van Marco Derksen heb ik de discusiie doorgezet op Marketingfacts. Aldaar blog ik onder de naam: Ant-on-a-mission, dus niet in de war raken ;)

Ik ben van mening dat het serieus tijd is dat we, los van dit incidentele geval, het gesprek met elkaar aangaan wat de (spel)regels zijn in online communities. Denk bv aan Facebook die zijn Terms Of Service aanpaste zonder de gebruikers hier (vooraf) goed over te informeren & die dit razendsnel onder druk van de gemeenschap hebben moeten terugdraaien. En een situatie als die waar Hyves besloot de openbare profielen, met alleen een opt-out en geen opt-in mogelijkheid doorzoekbaar te laten maken door Google.

Hier de link naar de doorgeplaatste discussie op Marketingfacts:
http://www.marketingfacts.nl/berichten/20090314_wie/

En hier zijn de laatste Twitter reacties:
http://twitter.com/marketingfacts/status/1326818281
http://twitter.com/marleenstikker/status/1326828803

Antwoorden op discussie

RSS

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden