Nederlands MediaNetwerk

Volgen jullie ook de discussies in de media hoeveel een allochtoon kost? Ik erger me daar dood aan. Hoezo: hoeveel kost een allochtoon? Ik kost toch niets meer dan een Nederlander en ik kost waarschijnlijk minder dan een Nederlander die een uitkering ontvangt. Ik werk sinds ik in Nederland woon, ik betaal netjes alle mogelijke belastingen en ik heb ook zelf mijn HBO-studie journalistiek betaald en geen studiefinanciering ontvangen. Ik begrijp echt niet waarom sommige partijen willen weten hoeveel een allochtoon kost en of dat uberhaupt meetbaar is. Als je puur naar de definitie van een allochtoon kijkt (volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek), dan is prins Willem- Alexander ook allochtoon, want zijn vader is Duitser. Ik geloof dat Willem-Alexander jaarlijks een miljoen euro van de Nederlandse staat ontvangt en dat maakt ons allochtonen natuurlijk weer een stuk duurder...

Afijn, als iemand over mijn inburgeringsperikelen in Nederland wil lezen, dan heb ik het een en ander in een vrij humoristisch boek samengevat. Kijk op www.mariagenova.nl
De discussie over de kosten van de allochtonen vind ik echter vooralsnog helemaal niet grappig.

Groetjes,

Maria

Weergaven: 201

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dit denk ik er van:
http://twitpic.com/hahpv

Groet,
Peter Welleman
Hallo Maria,

Van belang is scherp te blijven redeneren. Het gaat hier niet om het koningshuis, het gaat hier om de wijze waarop politiek wordt gefaciliteerd. Het koningshuis faciliteert de politiek niet en speelt in politiek opzicht slechts een marginale rol. De kop van jut zoeken is niet direct de meest adequate manier voor het zoeken van oplossingen. Waar het gaat om de koningshuisdiscussie zou ik je willen uitnodigen een vergelijk te maken tussen Nederland als koninkrijk en Italië als republiek. Iedereen in Europa kent de premier van Italië, maar wie kent Giorgio Napolitano, de president? Als een president zich zo gemakkelijk laat overschreeuwen, wat heeft dat land dan aan een president?

Koningin Beatrix heeft duidelijk haar eigen opvattingen en functioneert binnen de grenzen van onze parlementaire democratie - anders had de kritiek wel anders geklonken. We stevenen af op Orwells 1984 wanneer we willen dat niemand zich profileert en dat iedereen met het maaiveld gelijk geschoren wordt. Dat was toch ook niet de kracht van het communisme - dat iedereen zogenaamd gelijk was aan de ander en dat wie anders dacht dan de partijbonzen, opgesloten werd in inrichtingen voor psychisch gestoorden?

Paul Witteman is een gezaghebbend journalist in Nederland. Hij koppelde in de afgelopen week het koningshuis aan 'het goede voorbeeld geven'. Hij zei in verband met 'het ontwijken van belastinggeld' dat het koningshuis toch altijd van 'het goede voorbeeld geven is'.

Ik pleit voor een goed voorbeeld zoals dat is te geven door het parlement, door de Tweede Kamer. Met de uitspraak van Paul Witteman is mijn pleidooi gelabeld en gemarginaliseerd.

Ik pleit er juist voor onze onderbuikgevoelens buiten de politiek te houden. De Tweede Kamer en het kabinet moeten, als het aan mij ligt, de inhoudelijke discussie voeren die ook werkelijk betrekking heeft op de inhoudelijke keuzes die het bestuur van dit land moet maken. Zie mijn tekst op dit Nederlands Medianetwerk: http://medianetwerk.ning.com/profiles/blogs/de-verhoudingen-binnen-het

Mijn inzet is dan een zo groot mogelijk deel van de bevolking te betrekken bij de politiek. Wanneer die inhoudelijke discussie op een wijze gevoerd wordt waardoor een heel breed publiek de bestuurlijke kwesties begrijpt, zal meer begrip ontstaan voor de keuzes die de regering maakt, als de regering ze dan maar maakt. Zo lang de politieke discussies ontaarden in mystificaties en oneliner-sneren, beantwoordt de democratie niet aan waarvoor die is bedoeld.

Ik wens je toe dat je je eigenstandigheid tot zijn recht laat komen en dat je weet te voorkomen dat je gelabeld wordt. Het is altijd beter 'voor een kamp te kiezen' dan 'te worden ingelijfd'.

Vriendelijke groet,
Geertjan Benus
Hallo Geertjan. Ik vat em niet. Gaat dit in op het stuk van Maria?
Groet, Ines
Inès Wessels zei:
Hallo Geertjan. Ik vat em niet. Gaat dit in op het stuk van Maria?
Groet, Ines

Hallo Inès,
Ik begrijp achteraf dat mijn reactie een beetje als uit de lucht lijkt te vallen. Het lastige is, dat ik met het beantwoorden van jouw vraag meewerk aan het laten rondzingen van deze vraag. Ik ben het eens met Maria Genova en toch bestrijd ik de manier waarop zij ingaat op het onderwerp. De vraag 'hoeveel kost een allochtoon' vind ik in zichzelf een discriminerende. Het kabinet gaf in eerste instantie ook het antwoord die vraag niet te zullen beantwoorden.


Wellicht is het handig een paar van mijn blog posts te lezen waarin ik een lans breek voor minder of geen onderbuikgevoelens in de politiek. Ik ben van mening dat wanneer je je afvraagt hoeveel een allochtoon kost, je net zo goed de vraag kunt stellen hoeveel een Limburger, een Groninger of welke willekeurige inwoner van Nederland dan ook kost. Bovendien is het steeds lastiger een goede definitie te vinden voor 'allochtoon'. Mijn familie woont al generaties lang in Nederland, mijn achternaam is Benus, ik spreek vloeiend Nederlands en voel mij Nederlander, en toch is mij in het Utrechtse een paar jaar geleden de vraag gesteld: 'Waar kom jij eigenlijk oorspronkelijk vandaan?' Ik antwoordde: 'Uit Den Haag' (want daar ben ik in de vorige eeuw geboren). Maar dat antwoord bevredigde de vraagsteller niet. Ik denk dus dat de aandacht in de media voor 'allochtonen' uiteindelijk een vreemde sfeer oproept in onze samenleving. Een sfeer die niet wenselijk is. Het maakt een tweedeling in onze samenleving.

Mijn antwoord op de blog post van Maria Genova hangt samen met mijn zicht op hoe in Nederland anno 2009 politiek bedreven wordt. Die kennis gecombineerd met Staatsrecht maakt dat ik zeg dat wanneer je zelf met die vraag niet over één kam geschoren wil worden, je dat met het koningshuis - in dit geval Alexander - ook niet moet doen.
Het koningshuis is uiteraard niet democratisch gekozen en komt oorspronkelijk uit een ander land. Dat is de koningshuisdiscussie. Een president wordt wel democratisch gekozen. Over het budget voor het koningshuis, is wel te spreken en te besluiten in de Tweede Kamer. Het gaat dan niet aan het koningshuis daarop aan te spreken. Bovendien kunnen leden van het Koningshuis zich niet publiekelijk verdedigen. Ook dat heeft met Staatsrecht te maken.

Vanwege de koningshuisdiscussie heb ik de Italiaanse president genoemd. Door het voorbeeld van Maria Genova wordt in mijn beleving aan die koningshuisdiscussie gerefereerd. En dat terwijl niet het koningshuis, maar vooral het 'politieke bedrijf' de politiek faciliteert - het kabinet beantwoordt vragen die in de Tweede Kamer gesteld zijn, eventueel nadat de minister door een ambtenaar is geïnformeerd. Door het voorbeeld van Willem Alexander te noemen, wek je de indruk als is het koningshuis verantwoordelijk voor het stellen en communiceren van deze vraag in de politiek. Dat is niet het geval en kan ook nooit het geval zijn. Wanneer het koningshuis in staatsrechtelijk opzicht in de fout zou gaan, is de minister president verantwoordelijk.
reactie is wat aan de late kant misschien, maar ik kon 't niet laten...

"Wat kost een allochtoon?"...
Toen ik dit voor 't eerst hoorde, moest ik aan een oude vriend denken uit de politieke kringen die mij af en toe toevertouwde hoe de politici soms te werk gingen om sommige problemen op te lossen. Ik belde hem op.
-Dit moet ook zo'n een smerige provocatie zijn van sommige lieden...of anders vast van een vooringenomen journalist die toch alles veel beter weet. - Maar goed, zei hij; -zo zou je dus de probleemallochtonen uit de tent lokken en zo doende minderhedendebat beheersen zonder of vanuit een veilig afstand, doen alsof je deel neemt aan het debat-. - Hoe dan? vroeg ik nieuwschierig. - Dat is nou net iets voor jouw om uit te zoeken - zei hij met een glimlach.

Allochtoon ...oeps! onze minister wil af van die term. ik ben tegenwoordig een NN'er = 'Nieuwe Nederlander"... Klinkt al wat beter maar toch! Ik leef al meer dan 30 jaar hier!...wat nou Nieuw?.
ik dacht even na! Eerst werd ik gastarbeider genoemd terwijl ik studeerde en plannen maakte voor toekomst in Nederland. Later migrant en, weer later werd ik allochtoon. Daartussen zijn er vast vele benamingen geweest wat ik me niet meer herinner. Het gaat toch niet over mij dacht ik al die jaren. Ik weet ook dat de westerse samenleving erg veel van een individu eist. Een slachtoffer rol was niets voor mij. Dat was voor mij ook heel snel duidelijk. Vond geweldig in Nederland te zijn en wil de mee doen in dit kikkerlandje. Dus snel ging ik aan het werk, om je aan te passen (?)... Toen begon ook alle ellende. Hoe meer ik me inspande hoe meer ik afstand zag tussen wat ik wilde zijn en wat er van mij verwacht werd. Het leek wel of de beschaving, de normen en waarden die hier gelden (?) niet voor mij waren bedoeld. Je zou kunnen denken ik als een kosmopoliet mij makkelijk los kunnen maken van die onnozele discussie die minderheden debat heet. Al jaren volg ik en doe verslag over de ontwikkelingen in Nederland op politieke, maatschappelijke, culturele vlak. Naast mijn vak als journalist, in dienst van algemeen belang, probeer ik met andere soc. maatschappelijke en op cultureel vlak op mijn manier een bijdrage leveren voor een leefbare samenleving en verwacht van niemand iets terug. Maar na zoveel onzin over allochtonen, multiculti en islam debatten is de maat vol en zal voortaan ook ik hier en andere plekken mijn werk laten zien, horen. Voor de geïnteresseerden over dit thema is hier een link hieronder, daar zie je wat ik jaren geleden allemal heb gezegd in een interview met Volkskrant. http://www.facebook.com/l.php?u=http%253A%252F%252Fwww.volkskrant.n...

Ik verdom dus voortaan mij afzijdig te houden en zal vaker met dit thema terug komen. In een tijdbestek waar mensen, landen nu in de hele wereld opzoek zijn naar eigen identiteit, zal ook mijn bestaan een plek moeten vinden waar je niet continue beledigd wordt omdat je roots niet hier zit of onderdrukt wordt door welke reden dan ook en, ver weg van kortzichtigheid, waar echt te leven valt. Ik hoop ondanks alles dat die plek in Nederland is. Je zou ook kunnen zeggen; Ook ik wil die oude tolerante, welvarende honingzoete land met haar windmolens en de tulpen.

emoties zijn rare dingen, dus lees over de taalfouten heen, ben tenslotte een NN'r
-:)
gr.
A. Palaz
Hoeveel kost een allochtoon? Haha Laat ze maar eens uitrekenen! hahahaa dat kan nog heel leuk worden :))

PS Wat is dat eigenlijk, een allochtoon? Of is dat iemand die geen autochtoon is.
PS wat is een autochtoon?
Al snel wordt opnieuw het woord discrminatie van stal gehaald op de vraag hoeveel een allochtoon kost. Dat doet mij denken aan een reactie op Radio 1 op dit onderwerp dat een niet-roker de gemeenschap 180,000 euro kost en een roker 120.000 euro. Alle rokers wreven in hun handen en hoopten direct weer snel in de kroeg een sigaretje te kunnen opsteken. Daarna volgde nog een rits berekeningen van wat iets, wie of wat, hoeveel kost. So what? In Nederland worden de gekste dingen berekend, dus dat kan er ook nog wel bij, werd geopperd.

Telkens als de PVV blaat dondert het in Nederland en niet te ontkennen valt dat op dat moment er weer heel wat struisvogelkoppen in het zand worden gestoken. Elk nadeel heeft zijn voordeel en in dit verband constateer ik dat er wel nieuwe discussies onstaan, discussies levendig blijven, de media zijn voor- of nadeel neemt en dat velen over de streep worden getrokken om het angstvallig zwijgen te verbreken. Het grote angstvallige zwijgen dat ontstond na al dit geblaat. Menigeen zich een lafaard voelde omdat de strijd uit de jaren 60-70 werd verloochend. Het collectieve angstvallig zwijgen over heikele onderwerpen dat gelukkig door Theo van Gogh al direct werd gepareerd door zijn grote bek open te trekken. Hoe het daarna is gegaan weten wij intussen.

Antwoorden op discussie

RSS

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden