Verdienmodellen voor de journalistiek staan onder druk. Nieuwe technologieën en spelers zorgen voor versnippering van aandacht en advertentie-inkomsten nemen af. Ondertussen bezuinigen nieuwsorganisaties erop los om bestaande verdienmodellen in stand te houden. En dat terwijl de lokale, regionale en landelijke pers een belangrijke rol spelen in onze democratie. Hoe zien verdienmodellen van de toekomst eruit? Eric Smit vertelt op donderdag 6 april aan de hand van zijn zoektocht naar een verdienmodel voor Follow The Money welke manieren van funding er mogelijk zijn.
Journalistiek speelt een belangrijke rol in onze samenleving. Mensen hebben behoefte aan goede, onafhankelijke en betrouwbare informatie. Echter is het steeds moeilijker geworden om (met name onderzoeks-) journalistiek rendabel te houden. Daarom wordt er in de journalistiek steeds meer geëxperimenteerd met nieuwe verdienmodellen. Nieuwe abonnementsvormen zoals bij Blende, crowdfunding zoals bij De Correspondent of artikelen die achter een betaalmuur staan. Of denk aan startups die mede dankzij subsidies van organisaties zoals Stimuleringsfonds voor de Journalistiek nieuwe diensten aanbieden. Hoe zitten deze verdienmodellen in elkaar? Wat zijn de voor en nadelen? Eric Smit ligt tijdens de inspiratiesessie diverse verdienmodellen toe en vertelt wat de ervaringen van nieuwsplatform Follow the Money zijn.
Follow the Money
Follow the Money is een journalistieke beweging met het doel: waarheidsvinding in dienst van de samenleving. Ze doen onafhankelijk onderzoek naar mensen, systemen en organisaties die zich (financieel-economisch) misdragen en daarmee mogelijk schade aanrichten aan groepen in de samenleving. Tegelijkertijd gaat FMT op zoek naar mogelijk oplossingen. Deze diepgravende onderzoeksjournalistiek wordt mogelijk gemaakt door de financiële steun van leden.
Over Eric Smit
Eric Smit is hoofdredacteur en samen met Arne van der Wal ook de oprichter van Follow the Money.
Begin 1999 begon hij zijn journalistieke carrière bij het maandblad Quote. Eind 2006 was hij mede-oprichter van dagblad De Pers. In maart 2010 publiceerde hij het boek, Nina: de onweerstaanbare opkomst van een powerlady. In 2013 won hij samen met Jesse Frederik de journalistieke prijs De Tegel in de categorie ‘achtergrond’ voor een diepgravend artikel over het gebruik van derivaten bij een semi-overheidsinstelling.
Locatie en tijd
De inspiratiesessie start om 18.30 uur en zijn uiterlijk 20.30 uur afgelopen. Locatie is de SWITCH (het uit containers opgebouwde zaaltje met On/Off erop), aan het Joop van den Endeplein op het Media Park.
Aanmelden
Ben je geïnteresseerd om deze inspiratiesessie te volgen? Meld je aan bij meeting@hilversummediacampus.nl. Let op: vol=vol.
De sessie wordt aangeboden door acceleratorprogramma MediaMatters en Hilversum Media Campus. De sessie maakt onderdeel uit van het Talent Development Program van Hilversum Media Campus, een springplank voor young professionals die dromen van een baan in de media. Ook voor professionals is het mogelijk om bij deze sessie van het Talent Development Program aan te schuiven! Deelname aan de inspiratiesessie is kosteloos, maar vol = vol.
Bevestigen voor Verdienmodellen voor de journalistiek om opmerkingen toe te voegen!
Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk